Základní principy jogy aneb jak dosáhnout harmonie

Jóga patří mezi celosvětově nejoblíbenější pohybové aktivity. Není záležitostí módní a moderní, provází lidstvo již několik tisíc let a vždy si našla své příznivce. Je to zejména proto, že člověka nenutí ničemu věřit, nenabádá ho k dohadům o nejvyšších pravdách ani netvrdí, že zná odpověď na všechno. Naopak – odpověď musí člověk najít sám v sobě. Nejde o náboženství, ale o pouhou filozofii. V čem tkví její výjimečnost a jak vám může být prospěšná? To se dozvíte v následujícím článku. 

Obsah článku

Původ a základní principy jógy

Slovo jóga pochází ze sanskrtského slova “jug”, značící unii, sjednocení či spojení. Sanskrt je jedním z nejstarších světových jazyků a jeho použití se zaměřuje spíše na energetickou realitu našeho světa, než na tu fyzickou. Jóga ale také představuje Samadhi, osvícení, díky němuž dojde k ukončení koloběhu života a smrti. Lidé, kteří praktikují a žijí filozofií jógy totiž věří v takzvanou reinkarnaci, což představuje koloběh, během něhož duše putuje do stále nových těl, dokud se nezbaví všech pout, která si skrze předchozí těla a mysli způsobila. 

Základní filozofie jógy, nazývaná Ashtanga je základem pro Raja a Hatha jógu. Nejvíce se o zachování a rozšíření této filozofie zasloužil mudrc Patanjali, který vytvořil unikátní literární dílo – Jógasutra. Ta obsahuje 196 súter (aforismy, stručná, ale hluboká rčení), které jógu objasňují a popisují ji jako cestu v osmi krocích (v originále Ashta – osm, Anga – úd, větev, člen, část), které na sebe navazují a vzájemně se ovlivňují:

1. Jama – Varování
2. Nijama – Doporučení
3. Ásana – Tělesné pozice
4. Pránájáma – Práce s Pránou – vitální energií
5. Pratjáhára – Odpoutání pozornosti od smyslových impulzů
6. Dhárana – Koncentrace
7. Dhjána – Meditace
8. Samádhi – Osvícení

Přestože si pod pojmem jóga většinou představíme jednotlivé tělesné pozice (asány), její klíčovou částí jsou doporučení týkající se postoje k sobě samému a k okolí, kterými výše uvedený osmibodový návod na spokojený život začíná.  Někdy se dostaneme do situace, kdy je náročné se správně rozhodnout, jak se zachováme k druhým, případně jak naložíme se svým vlastním problémem. Pro tyto situace je tady deset jógových doporučení, které dělíme na tzv. Jámy a Nijámy

JÁMA: NIJÁMA:
Ahimsa
– nenásilí Sauča – čistota
Satja – pravdivost Santóša – spokojenost
Astéja – nekradení Tapas – disciplína
Brahmačárja – zdrženlivost Svádhjája – studium, sebepoznání
Aparigraha – nelpění, nehrabivost Íšvara Pranidhána – úcta k vyššímu principu

Benefity jógy pro lidské tělo

Jóga není oblíbená po celá tisíciletí bezdůvodně. Našemu tělu i duši přináší velké množství pozitivních účinků. Mezi ty nejvýznamnější patří:

Povzbuzení pro naši duši 

Jóga je skvělým pomocníkem při odblokování čaker. Dokáže vnést do života harmonii a klid. Někdy se disharmonie energií v našem těle projeví jako fyzický nebo mentální problém. Lidé ze západní společnosti jsou zvyklí vše řešit pomocí léků a lékařů. Někdy však stačí obrátit svůj zrak do vlastního nitra a příčinu obtíží snadno odhalíte. Cvičení jógy dokáže doslova zázraky. 

Posílení centrálního nervového systému 

Mozek je řídícím centrem celého našeho těla. Proto je velmi často zahlcen informacemi a nefunguje tak, jak by měl. Právě díky józe – tj. pohybu, pořádné dávce kyslíku a relaxaci, můžeme mozek opět posílit a vrátit do té nejlepší kondice. Budete-li mozku takto dopřávat často, zlepší se vaše soustředění, kreativita i paměť

Zdravější svaly a klouby 

Cvičení jógy působí pozitivně na naši pohybovou soustavu. Jednotlivé asány vám zajistí zpevněný střed těla, lepší flexibilitu a rovnováhu. Jóga se často doporučuje také vrcholovým sportovcům jako doplňková pohybová aktivita. Během cvičení jógy se střídají pozice, kdy jsou svaly napjaté s těmi, kdy se svaly cíleně uvolňují. Díky tomu se rozvíjí pohyblivost a nedochází k jejich přetížení. 

Lepší funkce kardiovaskulárního systému

Pohybové aktivity obecně posilují srdce a zlepšují funkci krevního oběhu. Díky józe se navíc zbavujeme také stresového hormonu kortizolu, dochází k redukci stresu, lepšímu prokrvení celého těla a urychlení procesu regenerace.  

Očista organismu

Díky cvičení jógy můžeme přispět ke správné funkci ledvin, které jsou velmi důležitým orgánem našeho těla. Díky zlepšení krevního oběhu jsou ledviny lépe prokrvené a okysličené, což jim umožňuje efektivněji filtrovat krev a tím přispívat k očistě našeho organismu. 

Posílení dýchacího ústrojí 

Dýchání je ústřední činností jógové praxe. Praktikováním hlubokého a pravidelného dýchání se můžeme ponořit do stavu hluboké relaxace, ale také například zvýšit kapacitu plic. Proto je jóga výborně pro lidi s astmatem nebo chronickou obstrukční plicní chorobou.

Hormonální rovnováha

Dnešní doba je typický hektickým tempem a také nezdravým stylem stravování. Díky tomu se naše tělo poměrně snadno vychýlí z hormonální rovnováhy a mohou se objevit různé zdravotní problémy. Nepoměr hormonů v našem těle negativně ovlivňuje celkové fungování našeho těla. Díky józe můžeme tyto dysbalance uvést zpět do normálu a při dlouhodobém cvičení udržovat poměr hormonů v těle na správné úrovni. Proto může jóga pomoci ženám s nepravidelnou menstruací či problémy s početím.

Zdravější trávení 

Cvičení jógy může pozitivně ovlivnit peristaltiku střev a působí také příznivě na žaludek. Vhodně zvolená sestava ásan může odstranit i zácpu nebo bolesti břicha. Jóga navíc pomáhá s produkcí trávicích enzymů, které jsou nezbytné pro zdravé trávení. 

Lepší flexibilita 

Jógu může cvičit každý, bez ohledu na věk, výšku nebo hmotnost. Vždy ale záleží na typu jógy, který zvolíte. Díky jednotlivým cvikům můžete zvýšit flexibilitu těla a tím si pomoci například od nepříjemných bolestí zad, kolen nebo svalů na nohou. Je-li naším cílem odstranění bolesti, je vhodné cvičit pod dohledem v některém z jóga center. 

Omlazení

Přestože je stárnutí přirozený proces, málokdo jej vítá s nadšením. Díky józe dochází k redukci stresu, který má přímý vliv na tvorbu vrásek. Přičteme-li k tomu také omlazení našeho těla díky zlepšení rovnováhy a flexibility odolnosti, získáme poměrně účinný koktejl proti stárnutí těla i duše. 

Závěrem

Celá filozofie jógy je prostoupena myšlenkou harmonie, souladu a smíření. Tyto principy jsou v dnešní době ještě více důležité a mnohdy na ně zapomínáme. Pokud chcete najít cestu do svého nitra, objevit duševní a tělesnou harmonii a obohatit svůj život o příjemné prožitky, vyzkoušejte jógu – metodu ověřenou tisíciletou zkušeností.  

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.