Patříte mezi milovníky bazalky? Tak tento článek je přímo pro vás! Pojďme se podívat na 4 nejlepší způsoby, jak nechat bazalku zazářit.
Obsah článku
- Bazalka a jak ji poznat
- Bazalkové pesto
- Avokádová pomazánka s bazalkou
- Svěží kuskusový salát s bazalkou
- Rajčatová polévka s bazalkou
Bazalka a jak ji poznat
Když se řekne bazalka, nejspíše si většina z nás vybaví atmosféru charismatické Itálie. Možná vás tedy překvapí, že původně pochází z Asie a do Evropy se dostala až v 16. století. Poznáte ji podle zelených listů a především nezaměnitelné svěží vůně. Její květy jsou bílé, ale při zpracování se využívají pouze listy.
Bazalka se kromě své ojedinělé chuti pyšní také nemalými blahodárnými účinky. Zklidňuje nervovou soustavu, ulehčuje odhleňování, působí močopudně a podporuje tvorbu mateřského mléka. Pozitivně působí také na trávicí soustavu – povzbuzuje žaludeční činnost, snižuje nadýmání či křeče a podporuje chuť k jídlu. Pozor si na ní dejte v těhotenství.
Bazalkové pesto
Máte rádi, když v kuchyni nemusíte trávit příliš času? Bazalkové pesto je pro vás jasnou volbou. Můžete si ho připravit do zásoby a použít, když bude třeba. Nahradí skvěle omáčku k těstovinám. Dochutí kdejaký salát. Ozvláštní obložený chleba. Pro jeho využití se zkrátka fantazii meze nekladou.
Budete potřebovat:
- čerstvá bazalka – 2 šálky
- česnek – 3 stroužky
- parmazán – ½ šálku
- piniové oříšky – ⅓ šálku
- sůl – ¼ lžičky
- olivový olej – ½ šálku
Jak na to?
- Aby pesto nezhnědlo a bylo krásně svěží a zelené, je dobré bazalku nejprve blanšírovat. Ve středně velkém kastrolu přivedeme k varu jemně osolenou vodu. Vedle si dáme mísu s ledovou vodu a alespoň 10 kostkami ledu. Cílem je, aby byl co největší teplotní rozdíl mezi studenou a vroucí vodou.
- Do vroucí vody nasypeme bazalku, ihned cedníkem vylovíme a ponoříme do ledové vody. Nakonec bazalku pořádně osušíme.
- Česnek oloupeme, nasekáme na menší kousky a pomocí ploché strany nože rozetřeme na jemnou kašičku.
- Do mixéru dáme bazalku, česnek, parmazán, oříšky a sůl. Začneme mixovat a postupně přidávat olivový olej.
- Mixujeme dokud se směs dostatečně nespojí. Nechceme však vytvořit bazalkovou kaši. Ideálně by ve směsi měly zůstat maličké kousíčky.
- Pesto je hotové a na řadu přichází správné uskladnění. Jednou možností je pesto přendat do čisté sklenice a umístit jej do ledničky. V tomto případě je ale vhodné pesto do týdne spotřebovat. Druhou možností je pesto zmrazit a rozmrazit až bude potřeba. Vyzkoušet můžete tvořítka na led, která vám umožní rozmrazit vždy jen potřebné množství.
Avokádová pomazánka s bazalkou
Patříte mezi milovníky avokáda, ale už vás nudí stále dokola dělat guacamole? Vyzkoušejte svěží avokádovou pomazánku s bazalkou, která je plná chutí a rozhodně vás bude bavit!
Budete potřebovat:
- čerstvá bazalka – 2 lžíce
- čerstvá petrželová nať – 2 lžíce
- červené cibule – 1⁄2 velké
- zralá avokáda – 2 velká (cca 240 g)
- zakysaná smetana – 40 g
- česnek – 2 stroužky
- citronová šťáva – 1–2 lžíce
- Sůl
- Pepř
Jak na to?
- Bazalku a petrželovou nať nasekáme najemno. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
- Avokáda zbavíme slupky i pecky a dáme do vyšší nádoby.
- K avokádu přidáme zakysanou smetanu a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.
- Ke směsi přisypeme nakrájenou cibuli a propasírujeme oloupané stroužky česneku. Přidáme také citronovu šťávu podle chutí a najemno nasekané bylinky.
- Vše promícháme a podle chuti osolíme, opepříme.
Svěží kuskusový salát s bazalkou
Salát rozhodně nepatří jen do letních dní! Vychutnat si ho můžete po celý rok a především na lahodný kuskusový salát s bazalkou rozhodně celý rok čekat nevydržíte.
Budete potřebovat:
- kuskus – 200 g
- olivový olej
- vejce – 2 kusy
- rajčata – 3 kusy
- celer – 1 řapík
- mrkev – 2 kusy
- provensálské bylinky
- bazalka – 2 hrsti
- sůl
- pepř
Jak na to?
- Do misky nasypeme kuskus. Přidáme polévkovou lžíci oleje a zalijeme horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu, 2 díly vody. Přiklopíme talířkem a necháme nabobtnat.
- Vajíčka uvaříme natvrdo – od bodu varu 8 minut.
- Mezitím nakrájíme rajčata, mrkev i celer nadrobno
- Po vychladnutí kuskus smícháme se zeleninou. Do směsi podle chuti přidáme provensálské bylinky, sůl i pepř. Pro lepší propojení přidáme trochu olivového oleje.
- Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme nadrobno. Následně přidáme do salátu a směs promícháme.
- A to nejlepší nakonec. Lístky bazalky natrháme, zamícháme do salátu a můžeme podávat.
Náš tip: Do salátu můžete přidat semínka dle vaší volby. Salát skvěle doplní a ozvláštní.
Rajčatová polévka s bazalkou
Kombinace rajčat a bazalky je prostě geniální. A co teprve v této úpravě! Tato dokonalá rajčatová polévka vás zároveň zahřeje i osvěží, ale především rozmazli vaše chuťové buňky.
Budete potřebovat:
- rajčata – 1 kg
- větší cibule – 1 kus
- jarní cibulka (bílá část) – 5 kusů
- česnek – 3 stroužky
- třtinový cukr – 4 lžíce
- sůl
- čerstvá bazalka
- čerstvý tymián
- čerstvé oregano
- rajčatový protlak – 250 g
- olivový olej
- máslo – 2 lžíce
- trochu mouky
Jak na to?
- Připravíme si hrnec, vložíme do něj rajčata, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rajčata vaříme dokud se nezačnou “svlékat”. Trvá to zhruba 10 minut od doby varu.
- Uvařená rajčata oloupeme. Vodu necháme v hrnci – budeme ji ještě potřebovat.
- Cibuli, jarní cibulku i česnek oloupeme a nasekáme najemno.
- Do čistého hrnce nalijeme trochu olivového oleje, rozpálíme a poté orestujeme cibuli, jarní cibulku i česnek.
- Přidáme oloupané rajčata, jemně rozmačkáme a promícháme.
- Osolíme, zasypeme třtinovým cukrem a vmícháme nasekanou bazalku, tymián a oregano.
- Připravený základ zalijeme vodou, která nám zbyla z vaření rajčat. Pokud máte raději husté polévky, nechte si zhruba sklenici vody na později. Polévku necháme povařit.
- Vše rozmixujeme a přidáme rajčatový protlak.
- Dle libosti polévku zahustíme. Stačí ve sklenici vody, kterou jsme si dali bokem, rozmíchat trochu mouky a do polévky tuto směs nalít. Poté necháme směs opět povařit.
- Na závěr přidáme dvě lžíce másla, které polévku krásně zjemní.
Tip od nás: Polévku můžete podávat s trochou zakysané smetany a ozdobenou čerstvou bazalkou.