Tipy na zdravé snídaně z ovesných vloček

Když se řekne zdravá snídaně, většině z nás se asi vybaví ovesná kaše. No ještě aby ne. Ovesné vločky dokáží zasytit, dodají vám energii a podpoří zažívání. Abyste čerpali z jejich benefitů, nemusíte jíst stále dokola jen ovesnou kaši. Pojďme se podívat, co dalšího si z nich můžete připravit. A nebojte. O recept na tu nejlepší ovesnou kaši vás neochudíme.

Obsah článku

Lívanečky s ovesnými vločkami

Patříte mezi milovníky lívanců? A zkoušeli jste už variantu z ovesných vloček a banánu? Jsou nejen výborné, ale také velmi jednoduché a rychlé. Zkrátka snídaně snů!

Na přibližně 10 lívanečků budete potřebovat:

  • zralé banány – 2 menší
  • ovesné vločky – 4 lžíce
  • strouhaný kokos – 2 lžíce
  • vejce – 3
  • bílý jogurt – 1 velká lžíce
  • kypřící prášek do pečiva – ½ lžičky
  • mletá skořice – ½ lžičky
  • špetka soli

Jak na to?

  1. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Mělo by nám tak vzniknout těsto, které není úplně řídké ani příliš hutné. Díky své konzistenci by se mělo na pánvi jen lehce rozlít. Pokud nám přijde těsto příliš řídké, přidáme vločky a znovu rozmixujeme. Pokud je naopak velmi hutné, přidáme trochu mléka. 
  2. Teď už si vezmeme oblíbenou pánev nebo lívanečník. Na středním plameni rozpálíme trochu oleje a jdeme na přípravu lívanečků. 
  3. Vezmeme si malou naběračku či lžíci a vždy pomalu nalijeme potřebné množství na rozpálenou pánev tak, aby vznikl požadovaný tvar lívance. Počkáme, až se zespodu lívanec opeče do zlatova a “ztuhne”, aby se dal bez potrhání otočit. Poté opečeme lívanec také z druhé strany. Celý proces je celkem rychlý, tak pozor ať je nepřipálíte!
  4. Lívance jsou na světě! Už stačí jen ozdobit čím je libo. Použít můžete zbytek jogurtu pro doplnění bílkovin, ovoce, oříšky, marmeládu, oříškové máslo… Zkrátka cokoliv vás jen napadne. 

Voňavá čokoládová granola

Nemáte ráno příliš času na přípravu snídaně? Granola je pro vás tou správnou volbou! Můžete si totiž v předstihu upéct větší množství, čímž vám vznikne hned několik ranních porcí. Poté ji jen smícháte s bílým jogurtem, doplníte čerstvým ovocem a výtečná, zdravá a vyvážená snídaně je na světě.

Budete potřebovat:

  • Jemně mleté ovesné vločky – 2 hrnky
  • ořechy dle preferencí (mandle, kešu, vlašské…)  – ½ hrnku
  • dýňová a slunečnicová semínka – ¼ hrnku
  • skořice nebo perníkové koření – 2 lžíce
  • Sušené ovoce (můžete vynechat) – ½ hrnku
  • kvalitní hořká čokoláda – 45 g

Jak na to?

  1. Předehřejeme si troubu na 160 °C.
  2. V míse smícháme všechny suroviny kromě čokolády a sušeného ovoce. 
  3. Rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech s pečícím papírem a necháme péct asi 20-30 minut. Granola by se měla krásně rozvonět, ale neměla by příliš zhnědnout.
  4. Upečenou granolu promícháme se sušeným ovocem. Pokud sušenému ovoci příliš neholdujete, není nutné jej přidávat. 
  5. Na vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a poté ji na granolu nalijeme. Pořádně vše promícháme, aby se nám směs čokoládou krásně obalila.
  6. Granolu máme hotovou. Stačí jej přemístit do suché uzavíratelné nádoby a ráno odsypat potřebné množství. Podáváme vždy s čerstvým ovocem a jogurtem.

Ovesná kaše

Ovesná kaše zde prostě nemůže chybět! Jde o základní recept, který lze vždy jen lehce obměnit a získáte tak ovesnou kaši na 1000 způsobů. Snídaně by neměla být nuda…

Budete potřebovat

  • jemně mleté ovesné vločky – 40 g
  • mléko nebo voda nebo kombinace – 250 ml
  • zralý banán – ½ 

Jak na to?

  1. Vločky nasypeme do rendlíku a necháme je na středním plameni trochu opéct.
  2. Když se ovesné vločky rozvoní, přidáme zvolenou tekutinu a rozmačkaný banán.
  3. Na středním plameni pomalu přivedeme k varu a občas zamícháme. Vaříme dokud kaše nemá požadovanou konzistenci. Nechceme polévku ani maltu. 
  4. Kaši ozdobte ovocem dle libosti. Přidat můžete trochu oříškového másla, oříšky či kostičku kvalitní hořké čokolády.

Tip od nás: Abyste nesnídali pořád tu samou kaši dokola, nebojte se ji něčím vylepšit. Přidat můžete například trochu kakaa či skořice. Místo banánu můžete dosladit medem. Společně s vločkami můžete opéct oloupané a na kostičky oloupané jablko. Nic nezkazíte ani prospěšnými semínky všeho druhu. No zkrátka fantazii se meze nekladou.

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.