Tipy na sporty, které můžete dělat i v horku

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Své tělo udržujete v pohybu a zároveň si užíváte teplo, sluníčko a čerstvý vzduch. Někdy nás ovšem během léta přepadnou taková horka, že se nám výběr sportů může zúžit. Níže najdete pár tipů na vybrané letní sporty, které lze dělat i v horkých letních dnech.

Plavání

V tomto článku rozhodně nesmí chybět plavání. Nejenže je to aktivita, která je velice oblíbená lidmi po celý rok a je skvělá pro formování postavy, pro zdraví našich kloubů a kostí a celkově pro naši kondici, ale hlavně se jedná o ideální způsob, jak se zchladit v horkém letním dny. 

Ať už budete na pláži, u bazénu, rybníku či jezera, faktem zůstává, že plavání je jedním z nejlepších způsobů osvěžení, druhem zábavy, ale i cvičení. 

Pěší turistika

Pěší turistika patří k těm nejodpočinkovějším a zároveň k nejkrásnějším aktivitám, které v létě můžeme podniknout. Mnoho čechů turistiku označuje dokonce jako svůj nejoblíbenější jarní a letní sport. Česká republika nabízí spoustu nádherných míst, na které se ale jinak než pěšky nedostanete. Zkrátka pokud chcete odhalit to nejkrásnější z krajiny, musíte ji projít pěšky. Existuje řada různých tras a úrovní obtížnosti, takže si každý může najít takovou, jaká mu vyhovuje. Hlavně s sebou ale nezapomeňte dostatek tekutin a opalovací krém. To poslední, co chcete uprostřed výletu řešit je úpal, úžeh nebo zkolabování jednoho z členů výpravy. Na konci dne potom pořádné nepříjemné spálení od sluníčka.

Golf 

Golf je aktivita, u které se v případě, že je venku šílené vedro, tolik nespotíte. Jako je tomu u jiných sportů. Tento sport mohou zkusit lidé všech věkových kategorií. Česko se pyšní více než stovkou golfových hřišť, která nabízí krásné scenérie. Vybírat lze z golfových resortů, mistrovských hřišť, tréninkových akademií, indoor simulátorů a dalších. Skvělý tip, na to jak strávit aktivně letní den, ale zároveň se u toho úplně nezřídit. 

Vodní sporty

Už zde zaznělo plavání, a když je u nás, taky někdy, velké vedro, je ten správný čas na to vyzkoušet letní sporty ve vodě. Může to být surfing, jízda na kánoi, nebo v posledních letech oblíbený paddle board. Nelze opomenout i rafting, což je skvělá letní aktivita pro milovníky adrenalinu.

Beach volejbal 

Další sport, který v tomto článku určitě nelze opomenout je plážový volejbal, zkráceně pouze beach. Je to velice oblíbený letní týmový sport, na který se lidé těší celý zbytek roku, protože jinak je na něj docela zima, chladno, větrno a podobně. Užít si ho mohou opět lidé všech věkových kategorií a navíc se jedná o skvělý způsob, jak zapojit celé tělo, tedy zůstat aktivní, spálit kalorie ze zmrzliny, bavit se na slunci, ale také se hezky rovnoměrně opálit. 

Fotbal a tenis 

Mezi další oblíbené týmové sporty rozhodně patří fotbal a tenis. Fotbal patří celoročně k nejoblíbenějším sportům vůbec, a v létě jsou pro něj ideální podmínky. Stačí vzít partu kamarádů, najít hřiště, míč a můžeme začít hrát. Pokud je ovšem venku příliš velké horko, je zde i varianta si pronajmout fotbalový prostor uvnitř haly nebo nějakého sportovního centra, kde je i klimatizace a nehrozí, že hráči padnout vedrem po prvních deseti minutách. 

To stejné se dá napsat i o tenisu. Skvělý letní sport, který si lze užít venku na slunci, ale i uvnitř. Sice se nedá hrát v tak hojném počtu jako fotbal, ale furt lze zapojit buď dva nebo čtyři hráče. Záleží zda preferujete dvouhru nebo čtyřhru.

Podobně to lze provést i s jiným sportovními aktivitami jako je například basketbal, badminton a podobně. 

Jóga

Další oblíbená celoroční aktivita je rozhodně jóga. Tu lze provádět takovým způsobem, že si u ní odpočinete a načerpáte nové síly, tudíž možná ideální volba do horkých dnů, ale i můžete na nic narazit i takovým způsobem, že při ní spálíte kalorie a zpevníte i posílíte celé tělo. Existuje mnoho různých druhů jógy, výběr je čistě na vás. A pokud je venku příliš velké horko, skvělé na józe je, že ji můžete cvičit i u sebe doma. Stačí vám k tomu pouze jógamatka, pohodlné oblečení a nějaký ten prostor. 

Cyklistika a in-line brusle

Pokud venku není ještě tak nesnesitelné horko, můžete volit i mezi cyklistikou nebo inline bruslením. Obě aktivity můžete dělat sami, s partnerem, rodinou nebo s partou kamarádů.

V případě, že chcete posílit hýždě a nohy a užít si krásné výhledy, můžete sednout na kolo a ujet pár kilometrů. Záleží pouze na vás, zda vyrazíte na silnici nebo do přírody, určitě ale s sebou zase nezapomeňte flašku s vodou a pravidelně tekutiny doplňujte. 

Ovšem pokud se na kolo necítíte, můžete zvolit neopomenutelné letní kolečkové brusle. Pokud začínáte, vybavte se pro jistotu chrániči a přilbou, ať vás první jízda a s ní spojené pády hned neodradí. 

Závěrem 

Léto je ideální čas, kdy můžete vyrazit ven, užít si teplo, čerstvý vzduch a zároveň zůstat v kondici. Existuje celá řada sportů, které v tomto článku nezazněli, a vy i tak si jej můžete během léta i horka užít. Ovšem vždy mějte na paměti, abyste zůstali hydratování. Také nezapomeňte s sebou přibalit opalovací krém a pokud jste delší dobu venku, aplikujte ho častěji za den. Nakonec hlavně naslouchejte svému tělu a v případě potřeby si zkrátka dopřejte přestávku nebo úplný klid. Je přece léto a chcete si ho maximálně užít! 🙂 

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!