Tipy na chytrá zařízení, která pomohou zefektivnit Váš trénink

Existuje mnoho chytrých zařízení, která mohou pomoci zefektivnit vaše cvičení a trénink. Níže naleznete několik tipů na konkrétní zařízení.

Chytrý telefon

Chytrý telefon může být velmi užitečným nástrojem pro zlepšení vašeho fitness režimu. Zde je několik způsobů, jak můžete využít svůj chytrý telefon, kde v několika oblastech je stejně využitelný jako chytré hodinky či náramky:

  1. Aplikace pro fitness: Existuje mnoho aplikací pro fitness dostupných pro chytré telefony, které nabízejí různé tréninkové plány, cvičební rutiny, sledování pokroku a další funkce. Vyberte si aplikaci, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům fitness.
  1. GPS sledování: Chytré telefony mohou být použity k sledování vašich outdoorových aktivit, jako je běh, jízda na kole, chůze a další. Integrovaný GPS vám umožňuje sledovat vaši trasu, vzdálenost, tempo a další statistiky.
  1. Sledování aktivity a spánku: Mnoho chytrých telefonů je vybaveno senzory pro sledování aktivity a spánku. Tyto funkce vám mohou poskytnout informace o vašich denních aktivitách, jako jsou kroky, spálené kalorie, srdeční tep a kvalita spánku.
  1. Aplikace pro sledování stravy: Existují také aplikace, které vám mohou pomoci sledovat vaši stravu a výživu. Tyto aplikace vám mohou pomoci sledovat příjem kalorií, makroživin a dalších nutričních faktorů a pomoci vám dosáhnout vašich cílů v oblasti stravování. 
  1. Motivace a podpora: Chytré telefony mohou také posloužit jako nástroj pro motivaci a podporu. Existuje mnoho komunitních platforem a sociálních sítí zaměřených na fitness, kde můžete sdílet svůj pokrok, najít inspiraci, získat podporu od ostatních uživatelů a např. můžete i soutěžit s přáteli a hecovat se ve výkonech. 
  1. Hudba a podcasty: Poslech hudby nebo podcastů během cvičení může být skvělým způsobem, jak si zpříjemnit čas a udržet se motivovaným. Vašemu chytrému telefonu můžete využít k přehrávání vaší oblíbené hudby nebo podcastů pomocí sluchátek nebo bezdrátových reproduktorů.
  1. Virtuální tréninkové aplikace a služby: Existují i virtuální tréninkové aplikace a služby, které vám umožňují cvičit pod vedením profesionálních trenérů a instruktorů přímo z vašeho chytrého telefonu. Tyto aplikace mohou nabídnout různé tréninkové programy, cvičební videa a osobní podporu.

Chytré bioimpedanční váhy 

Jsou pokročilé váhy, které mohou poskytovat detailní informace o složení vašeho těla pomocí bioimpedanční analýzy. Tato technologie využívá elektrického proudu k měření odporu těla, který je pak použit k výpočtu různých složek tělesné hmotnosti, jako jsou procento tělesného tuku, svalová hmota, voda v těle a metabolická hmotnost. Je důležité si uvědomit, že chytré bioimpedanční váhy mohou poskytovat pouze odhad tělesného složení a nejsou vždy 100% přesné. Nicméně, pokud jsou používány pravidelně a v kombinaci s dalšími metrikami, mohou být velmi užitečným nástrojem pro sledování postupu, kterým jste se vydali. 

Jak využít chytré bioimpedanční váhy:

  1. Pravidelné měření: Pravidelné měření s chytrými bioimpedančními váhami vám poskytne průběžné informace o změnách ve vašem tělesném složení. Doporučuje se měřit se v pravidelných intervalech, ideálně ve stejnou denní dobu a za stejných podmínek. Nejlépe ráno nalačno, kdy máte většinou stejné výchozí podmínky z noci. Přes den jste již různě najezení a hodnoty můžou zkreslovat.
  1. Sledování pokroku: Použití chytrých bioimpedančních váh vám umožní sledovat pokrok ve vašem cvičebním programu a dietě. Můžete sledovat změny v procentu tělesného tuku, svalové hmotě a dalších metrikách a upravit svůj přístup podle potřeby.
  1. Nastavení cílů: Na základě informací poskytnutých chytrými bioimpedančními váhami si můžete nastavit konkrétní cíle týkající se tělesného složení. Například si můžete stanovit cíl snížení procenta tělesného tuku nebo zvýšení svalové hmoty.
  1. Optimalizace tréninku a stravy: Data z chytrých bioimpedančních váh vám mohou poskytnout užitečné informace pro optimalizaci vašeho tréninkového plánu a stravy. Například pokud zjistíte, že ztrácíte svalovou hmotu, můžete přizpůsobit svůj tréninkový režim nebo příjem proteinů.
  1. Sledování hydratace: Některé chytré bioimpedanční váhy mohou také sledovat hladinu hydratace v těle. To vám může pomoci udržovat optimální hydrataci tím, že vám poskytne informace o obsahu vody v těle a upozorní vás, pokud je třeba zvýšit příjem tekutin.

Sportovní hodinky

Chytré hodinky jsou nositelné zařízení, které kombinuje funkce tradičních hodinek s inteligentními technologiemi. Mohou být propojeny s chytrým telefonem a nabízejí širokou škálu funkcí, které mohou být užitečné při cvičení a fitness aktivitách. Některé z hlavních funkcí chytrých hodinek v fitness kontextu zahrnují:

  1. Sledování aktivity: Chytré hodinky mohou sledovat vaše denní aktivity, jako jsou kroky, ušlá či uběhlá vzdálenost a spálené kalorie. To vám umožní sledovat vaši celkovou aktivitu a motivovat se k dosažení denních cílů. Různé aplikace jsou již všemožně propojené a dá se např. změřená aktivita v hodinkách rovnou automaticky započítat jako aktivita do kalorických tabulek. 
  1. Monitorování srdečního tepu: Mnoho chytrých hodinek je vybaveno optickými senzory, které mohou nepřetržitě monitorovat vaše srdeční tepovou frekvenci. To vám umožní sledovat intenzitu vašeho cvičení a zajistit, aby vaše tepová frekvence byla v optimální zóně pro spalování kalorií nebo zlepšení kardiovaskulární kondice.
  1. GPS sledování: Některé chytré hodinky mají integrovaný GPS, který vám umožňuje sledovat vaše trasy během venkovních aktivit, jako je běh, jízda na kole nebo chůze. To vám poskytuje podrobné informace o vašem tempu, vzdálenosti a nadmořské výšce.
  1. Tréninkové režimy a sledování cvičení: Mnoho chytrých hodinek nabízí různé tréninkové režimy, které mohou sledovat specifické aktivity, jako jsou běh, cyklistika, plavání, cvičení v posilovně a další. Tyto režimy mohou poskytnout detailní statistiky o vašem výkonu a pomoci vám sledovat svůj pokrok.
  1. Zprávy a upozornění: Chytré hodinky vám mohou také zobrazovat notifikace z vašeho chytrého telefonu, jako jsou zprávy, hovory, upozornění na kalendář a další. To vám umožňuje zůstat propojeným i během cvičení, aniž byste museli trhat pozornost od své aktivity. Výhodou je, že i když nejste poblíž telefonu, tak nezmeškáte žádný hovor.

Pro efektivní využití chytrých hodinek ve fitness je důležité, abyste si vybrali hodinky s funkcemi, které nejlépe odpovídají vašim potřebám a preferencím. Je to důležité proto, protože cenová relace je velice široká a je dost pravděpodobné, že větší část funkcí u drahých hodinek nevyužijete. Dále je důležité, abyste se naučili efektivně interpretovat data, která vám hodinky poskytují, a používat je k nastavení a sledování vašich fitness cílů.

Fitness náramky (Fitness Trackers)

Tyto zařízení sledují vaše každodenní aktivity, včetně kroků, spálených kalorií, srdečního tepu a spánkových vzorců. Tato data vám mohou pomoci sledovat vaši aktivitu a nastavit si cíle. Více informací je popsáno ve 3. bodě ke sportovním hodinkám. Dost funkcí je stejných i ve fitness náramcích. Náramky jen bývající daleko levnější variantou a logicky s méně funkcemi než hodinky. Dost lidem stačí sledovat jen denní cíl nachozených kroků a nepotřebují chytré hodinky za daleko vyšší cenu. 

Chytré doplňky do cvičebních prostor (Smart Gym Equipment)

Existují i chytré varianty tradičních cvičebních prostředků, jako jsou činky, posilovací stroje nebo kettlebells, které mohou sledovat vaši aktivitu, poskytovat zpětnou vazbu na správnou techniku cvičení a přizpůsobovat se vašemu tréninkovému plánu. Dnes v posilovnách najdete již stroje, které vám automaticky počítají opakování a poté měří pauzu mezi sériemi.

Aplikace pro cvičení

Existuje mnoho aplikací pro chytré telefony, které nabízejí různé tréninkové programy, cvičební plány a videa s instrukcemi. Tyto aplikace vám mohou poskytnout strukturu a motivaci pro vaše cvičení.

Virtuální realita (VR) fitness 

VR fitness hry a aplikace vám umožňují cvičit pomocí virtuální reality, což může být zábavný způsob, jak zvýšit intenzitu cvičení a zapojit se do různých aktivit, jako jsou box, jóga nebo taneční lekce. Komu se nechce běhat venku či doma na páse a koukat do zdi, VR je vhodná alternativa.

Paměťové pěnové válečky (Foam Rollers) 

Chytré válečky mohou být vybaveny senzory, které vám pomohou sledovat tlak a frekvenci, s jakou masírujete své svaly. To vám může pomoci lépe cílit na problematické oblasti a maximalizovat účinek masáže.

Tyto chytré zařízení mohou být skvělým doplňkem vašeho tréninkového režimu a pomoci vám dosáhnout vašich fitness cílů efektivněji. Je však důležité najít ty, které nejlépe odpovídají vašim potřebám a preferencím.

Závěr

Na závěr lze říci, že tyto veškeré moderní vymoženosti jsou jen zpestření vašich aktivit. Důležité je s něčím vůbec začít a až poté pořizovat nějaké vhodné doplňky. Rozhodně na vaší fitness cestě to jsou vhodné věci, které mohou pomoci a více motivovat.

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.