Tipy, jak zůstat aktivní i v zimě

Kvůli chladnému počasí, krátkým dnům, brzkému stmívání a nedostatku slunce, pro nás bývá v zimě těžší najít v sobě motivaci, zvednout se z gauče a jít se hýbat. Ovšem přinutit se a jít ven i na krátkou procházku nás může velice pozitivně ovlivnit, jak psychicky, tak fyzicky. Pomůže nám to předejít psychickým problémům a špatné náladě, ale navíc posílíme imunitní systém a nabijeme se energií, která nám v těchto obdobích tolik chybí. Proto čekat na lepší počasí nemá smysl. Zde vám přinášíme tipy, jak zůstat v zimě aktivní a fit!

Obsah článku

Proč zůstat aktivní v zimě?

Než se pustíme do souhrnu všech možných pohybových aktivit, které vám zimní měsíce nabízí, pozastavme se u toho, proč je sportování v zimě vůbec důležité a výhodné. Podzimní a zimní sezóna probíhá každoročně ve znamení chřipkových epidemií. Aktivním lidem, kteří pravidelně sportují venku, tedy běžcům, běžkařům a cyklistům, se ale nemoci vyhýbají. Pohyb v chladném počasí totiž podporuje imunitní systém. Důvody jsou:

  • Samotná pohybová aktivita, která zlepšuje fyzickou kondici díky vyšší zátěži plic, oběhového systému a srdce
  • Více času stráveného venku na čerstvém vzduchu
  • Otužování a zvyšování odolnosti těla vůči chladu
  • Vitamín D ze sluníčka, který nám v zimě chybí

Jak je to s kaloriemi?

Pokud se rozhodnete pro sportování v zimě připravte se také na vyšší energetický výdej. Tělo totiž spotřebovává více energie aby se zahřálo, takže pálí více kalorií. U venkovního pohybu to platí dvojnásob. Pokud budete mít štěstí na počasí, tak vám zimní slunce zvýší hladinu vitaminu D, a dokonce zlepší náladu. Nejvíc endorfinů, jež způsobují veselou mysl, ovšem vyplaví celková pohybová aktivita. Ta také vede k lepšímu pocitu ze sama sebe a dokáže motivovat k dalším výkonům.

Nezapomeňte na zdravý životní styl

Se sportováním se bezpochyby pojí zdravý životní styl. Ten je tvořen harmonií dostatečného pohybu, správného stravování a psychické pohody. Proto se zamyslete nad nejčastějšími stresory, které potkáváte během dne, ujasněte si, zda vás motivují, nebo vám škodí, a uvědomte si, jak se stravujete a jak často konzumujete alkoholické nápoje, případně si chodíte zapálit. Své zlozvyky zkuste omezit.

Tipy na zimní aktivity

Pokud si myslíte, že zimní období není vhodné pro sport a aktivní život, mýlíte se. Mrkněte níže na tipy na aktivity, které můžete provádět i v zimě. Třeba si zde najdete i tu svou!

Turistika

Jak jsme již zmínili v řádcích výše, i krátká procházka nám může jedině prospět, a co teprve taková delší túra. Chození do přírody není záležitost pouze léta, dokonce se říká, že chladnější měsíce jsou pro turistiku ideálnější, jelikož nepotkáte tolik lidí, a při cestě do kopce se tolik nezpotíte a nehrozí vám omdlení nebo úpal. Vyjet na zcela nová místa může být dobrodružství, ale objevovat místa, která jste již navštívili v létě, mohou v zimě nabývat zcela jiných rozměrů a krás. 

Plavání

Plavání se řadí mezi oblíbené sporty a to díky svým benefitům, které tělu přináší! Nejenže se nám lepší kondice, ale je mnohem lépe podpořena regenerace celého těla. Dokonce nám plavání zvyšuje flexibilitu kloubního rozsahu a celkově podporuje imunitu. 

Pokud venku nepanují úplně mrazivé teploty, můžete vyrazit plavat do rybníku, řeky nebo venkovního bazénu. Jelikož vás tím, ale asi úplně nezlákáme, byť je to i mírnější forma otužování, určitě můžete volit jako příjemnější variantu vnitřní / krytý bazén. Ať už zvolíte plavání venku či uvnitř, určitě nešlápnete vedle! Vnitřní bazény bývají často vybaveny saunou, vířivkou nebo párou. Jejich návštěvu můžeme rovněž jedině doporučit!

Různé skupinové lekce

Přestože se říká, že neexistuje špatné oblečení na sport, ale pouze špatně oblečený sportovec, ne každému se chce sportovat v mínusových teplotách. Pokud se vám ven opravdu nechce, nenuťte se! Existují další možnosti jako například různé skupinové lekce. Ať už si vyberete jógu, pilates, tanec, nebo třeba kruhový trénink, vaše tělo vám určitě poté moc poděkuje! Také poznáte nové lidi a získáte nové dovednosti pod dozorem profesionála. Velkou výhodou skupinových lekcí je, že vás vedou k vyšší motivaci a pocitu sounáležitosti s novou komunitou. 

Běh

Běhání je sport, který většina lidí buď nenávidí, nebo naopak milují. Neutrální vztah si k běhu vytvoří málokdo, což je velká škoda, protože i občasný krátký běh nám může posílit funkce srdce, vyčistit hlavu, spálit dávku kalorií a celkově pomoci k psychické pohodě a dobrému pocitu po výkonu. Tak co zkusíte ho zařadit? 

Jízda na kole

Pokud venku není ledovka, není důvod jízdní kolo schovávat. Jízda na kole je skvělá aktivita, díky které můžete ušetřit své finance a navíc podpořit svůj imunitní systém! Jízda na kole vám pomůže nejen spálit kalorie a posílit svaly na nohou, ale v chladnějším počasí může dokonce zlepšit funkci oběhové soustavy. V kombinaci s tím, že se jedná o ekologický dopravní prostředek, díky kterému i ušetříte peníze za benzín či naftu, a díky kterému se na místa dostanete mnohem rychleji než kdybyste šli pěšky, se jeví jízda na kole jako jedna velká výhra!

Fitko

Návštěvy fitness center se v posledních letech více a více dostávají do popředí. Někteří tam chodí cvičit sami, jiní pod dohledem svého trenéra. Někdo fitko navštěvuje primárně pro kardio tréninky, další zase hlavně kvůli silovým tréninků. Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu, uděláte něco pro své zdraví, narozdíl od těch, co zůstanou doma na gauči.

Cvičení doma

Pokud jsme vás nezlomili na žádnou z těchto aktivit, zkuste, alespoň 2-3x v týdnu zařadit cvičení u vás doma. K lepšímu pocitu vám bude stačit už jen 10 minut stretching, neboli protažení. Stačí vám k tomu pouze pohodlné oblečení a nějaké to místo.

Pokud máte doma jóga matku, nemusíte kvůli józe běžet na skupinovou lekci, ale pouze podložku rozložit u vás na zemi, najít si video dle libosti a pustit se do toho! Stejně tak, to můžete udělat i s tancem, posilováním, kardiem a podobně. Na YouTube najdete nepřeberné množství videí, odkazů a plánů, s různým zaměřením a délkou. Cvičit můžete pouze 20-30 minut, a i tak vám vaše tělo a zdraví poděkuje. Co vy víte, třeba zrovna toto bude pro vás to pravé!

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!