Tipy jak omezit průmyslově zpracované potraviny a jíst zdravě

Dnešní doba se více než vyznačuje každodenní shonem a stresem. Lidé nemají na nic čas, a i proto stoupá konzumace průmyslově zpracovaných potravin. A vlastně proč by ne, že? Tyto potraviny jsou levné, chutné, praktické a jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Ovšem je zde jedno velké negativum, které rázem všechna pozitiva zastíní, a tím je dopad konzumace těchto potravin na naše zdraví. Co jsou zač tyto potraviny? Čím a proč nám škodí? Jak je poznat, vyřadit a nahradit? To nám odhalí tento článek. 

Obsah článku

Co jsou to průmyslově zpracované potraviny a proč nám škodí?

Někdo jim přezdívá průmyslově zpracované potraviny, někdo ultra průmyslově zpracované potravinářské produkty. Tak či onak, se jedná o potraviny, které mají s původní surovinou velice málo společného, jelikož prošly řadou technologických a upravujících procesů

Ve většině případů obsahují tyto potraviny vysoké množství tuků, cukrů, soli a jiných přidaných potravinářských látek, které mají obvykle jednoduchý úkol – zamaskovat nízkou kvalitu produktu. To může být podobu prodloužení trvanlivosti, zvýraznění barvy, zvýšení kyselosti nebo lákavější sladší chuti.

Proto naše chuťové pohárky vždy jásají. Ovšem zbytek našeho organismu už tolik nadšený rozhodně není. Častá a dlouhodobá konzumace průmyslově zpracovaných potravin vede k řadě zdravotních komplikací. Existuje ne jedna studie, jež poukazuje na spojitost mezi zvýšenou konzumací těchto potravin a jejich negativním vlivem na zdraví. Nejčastěji se jedná o nadváhu, obezitu, cukrovku II. typu, metabolické poruchy, onemocnění srdce a cév, syndrom dráždivého tračníku, deprese nebo astma. 

Jakým potravinám se tedy vyhnout a předejít těmto závažným onemocněním? 

Příklady průmyslově zpracovaných potravin 

Jedním z pravidel, jak průmyslově zpracované potraviny můžete poznat je to, že si přečtete složení. Nejenže zjistíte, že více, jak polovině nerozumíte a nevíte, co dané názvy znamenají, ale také bude seznam nepřirozeně dlouhý. 

Ovšem pro váš lepší přehled přinášíme seznam konkrétních průmyslově zpracovaných potravin. Jedná se o:

  • ranní cereálie
  • müsli tyčinky 
  • instantní výrobky
  • drinky nahrazující jídlo
  • veškeré sladkosti
  • brambůrky a křupky
  • umělá sladidla
  • sladké pečivo
  • rýžové chlebíčky a knackebroty
  • potraviny s barvivy a příchutěmi
  • bílý cukr a výrobky z něj
  • bílá mouka a výrobky z ní
  • sirupy
  • slazené nápoje
  • fast food / junk food
  • uzeniny (kromě zaručeně a ověřeně kvalitních)
  • odtučněné a nízkotučné mléčné výrobky zahuštěné škrobem
  • margaríny
  • trans tuky 
  • polotovary – mražené pizzy a jiné pokrmy, hotová jídla aj. 

Bohužel jich není málo. Při pohledu na tento seznam se může zdát, že v dnešní době regály supermarketů netvoří nic jiného než průmyslově zpracované potraviny. Ovšem nepropadejte zoufalství! Pojďme si ukázat, jak omezit příjem těchto potravin a jak si sestavit lepší zdravější jídelníček. 

Jak omezit příjem průmyslově zpracovaných potravin? 

Níže najdete pár tipů, které vám pomohou při vyřazení nezdravých a nekvalitních potravin. 

Pohotové svačinky

Abyste nemuseli zahánět hlad, který vás nečekaně přepadl, müsli tyčinkou, sladkým pečivem nebo rovnou fast foodem, mějte u sebe vždy “svačinu první pomoci”. Taková svačina může být podobu ovoce, zeleniny, ořechů, doma připraveného sendviče, neochuceného kefíru a podobně. 

Zařaďte ovoce a zeleninu

Místo průmyslově zpracovaných potravin bychom měli více zařazovat ty komplexní. To jsou ty, které jsou naopak minimálně zpracovány a navíc jsou zdrojem kvalitních makroživin a mikroživin, které naše tělo potřebuje. 

Ovoce a zelenina jsou výbornou volbou, nikoli pouze díky vláknině, která zvýší pocit nasycení, ale i kvůli řadě vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a další bioaktivních složek, jež jsou nezbytné pro správnou funkci těla. 

Celozrnné obiloviny

Až příště půjdete nakupovat, zkuste místo klasických obilovin sáhnout po těch celozrnných. Obsahují totiž více vlákniny, ale i vyšší množství minerálních látek.

Čerstvé a kvalitní bílkoviny

Dnešní společnost, zejména muži, s oblibou a v nepřiměřeném množství konzumují slaninu, trvanlivé salámy, párky, klobásy a podobné potraviny, které zpravidla obsahují velké množství tuků, cukrů i soli. 

Zkuste je vyřadit a nahradit kvalitnější bílkovinou jako je ryba, vejce, maso nejlépe od farmáře. 

Pitný režim

Na ten nemůžeme zapomenout. Asi vás nepřekvapí, že velkou část denního pitného režimu by měla být čistá voda a neslazené čaje. Důležité je nejen množství, 2-3 litry na osobu denně, ale i kvalita, a tu ve sladkých limonádách a šťávách nenajdeme. 

Připravujte jídla doma 

Rozhodně tím nechceme říct, že už nikdy nepůjdete do restaurace nebo svého oblíbeného bistra, to určitě ne! Ale když zařadíte domácí přípravu většiny jídel, uvidíte, že to má mnoho výhod. Nejen, že máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny vás pokrm obsahuje, ale budete si sami určovat porci. Navíc se ukazuje, že byť je domácí příprava možná časově náročnější (ale nemusí být) než rychlý nákup v sámošce, může být finančně prospěšnější. 

Přemýšlejte už při nákupu

Zde se můžete řídit jednoduchým pravidlem 3N – nekoupíš, nemáš, nesníš. Řadu průmyslově zpracovaných potravin v podobě pečiva, cukrovinek, uzenin a podobně házíme automaticky a bez zaváhání do košíku. Doma je pak objevíme a než je vyhodit, protože to je nám samozřejmě líto, je raději sníme. 

Snažte se tedy už při nákupu přemýšlet a vybírat kvalitní zdravé potraviny, které si doma pak nebudete vyčítat.

Zdravý jídelníček

Z předchozích tipů již vyplynuly nebo byly jasně napsány i některé zásady zdravého stravování. V našem jídelníčku pro správné fungování organismu by vždy měly být zastoupeny kvalitní zdravé tuky, sacharidy a bílkoviny, ale i všechny vitamíny, minerály, stopové prvky a vláknina.

Pro lepší představu bychom měli konzumovat velké množství zeleniny a ovoce, dále kvalitní maso, ryby, vejce a zakysané mléčné výrobky. Volit správné obiloviny a luštěniny, a doplňovat je semínky a ořechy. Celkově doporučujeme upřednostňovat přirozené, lokální a bio potraviny a průmyslově zpracovaným produktům se obloukem vyhýbat.

ZDROJE:

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!