Recepty na zdravé svačiny: rychlé a výživné snacky pro celý den

Ráno si dáte snídani, pokud ji vůbec stihnete. K obědu se dostanete ve chvíli, kdy už šilháte hlady. Odpoledne přijdete domů a sníte na co přijdete. Co takhle si připravit zdravou svačinu, která vás z tohoto koloběhu dostane? Přinášíme vám tip na sladké i slané snacky, které rozmazlí vaše chuťové buňky a dodají vám potřebnou energii. Navíc si je můžete vychutnat jak doma, tak na cestách, v práci či ve škole.

Obsah:

Pomazánka z pečené mrkve

Kousek čerstvého pečiva namazaného vymazlenou pomazánkou. To je prostě svačina snů. Pomazánku si navíc můžete připravit předem a samotné namazání už příliš času nezabere. Tak pojďme se pustit do přípravy. 

Budete potřebovat:

  • větší mrkev 4 kusy
  • olivový olej 2 lžíce
  • polotučný tvaroh 125 g
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • bylinky dle libosti

Jak na to:

  1. Troubu předehřejeme na 190 °C a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
  2. Mrkev oloupeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
  3. Nakrájenou mrkev dáme na plech a zakápneme olivovým olejem. Mrkev promícháme, aby všechny kousky byly trochu obalené. Pokud chcete pomazánku trochu aromatičtější, můžete k mrkvi přidat oblíbené bylinky. Za mě je skvělá kombinace s tymiánem či trochou rozmarýnu. 
  4. Mrkev dáme do trouby a pečeme zhruba 20 až 25 minut, dokud není měkká. 
  5. Upečenou mrkev najemno rozmixujeme s tvarohem. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a můžeme podávat. 

Vaječné muffiny s špenátem a rajčátky

Vyvážená svačina, která vám dodá přesně to, co během dne potřebujete. Dejte muffiny do krabičky, přihoďte kousek oblíbeného pečiva a dopřejte si je kdekoliv budete potřebovat. 

Budete potřebovat:

  • baby špenát 120 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • větší vejce 3
  • polotučné mléko 50 ml
  • strouhaný sýr dle chuti velká hrst
  • sůl a pepř
  • snítka čerstvého tymiánu
  • čerstvá cherry rajčata 6 kusů
  • dýňová semínka

Jak na to:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
  2. Česnek oloupeme a plochou stranou nože ho lehce rozmáčkneme. 
  3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a lehce o orestujeme. 
  4. Česnek vyndáme. Na pánev vhodíme čerstvý špenát. Osolíme, opepříme a opékáme, dokud listy nezvadnou. Poté sundáme z plotny, necháme vystydnout a následně špenát pokrájíme na menší kousky.
  5. Vezmeme si větší mísu a pořádně vyšleháme vejce tak, aby nám vznikla pěna.  
  6. Přidáme mléko, přimícháme strouhaný sýr a jemně dochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Na závěr přidáme špenát.
  7. Vzniklou směsí naplníme muffinové košíčky až po okraj. Poté ozdobíme na plátky nakrájenými cherry rajčaty a dýňovými semínky. 
  8. Formu na muffiny vložíme do trouby a pečeme dozlatova zhruba 15 až 20 minut. Upečené muffiny necháme chladnout ve vypnuté a pootevřené troubě, aby nám nespadly.

Sladká sklenička s mákem a švestkami

Tahle jednoduchá a rychlá svačinka tady rozhodně nemůže chybět. Svačina do skleničky je velmi jednoduchá na přípravu a využít do ní můžete téměř cokoliv, co doma zrovna najdete. Stačí večer předem nebo ráno skleničku naplnit a vychutnat si ji později v ten pravý čas. Co takhle vyzkoušet makové podzimní kombo?

Budete potřebovat:

  • žitné vločky 4 lžíce
  • jogurt (řecký, kozí, sojový…) 150 g
  • mák 2 lžíce
  • med 1 lžička
  • švestky 3

Jak na to:

  1. Vezmeme si skleničku o objemu 250 ml, která má šroubovací víčko.
  2. Do skleničky dáme jogurt, vločky, med a mák. Vše pořádně promícháme. 
  3. Přidáme švestky, skleničku zavřeme a vychutnáme si ji v ten správný čas.

TIP: Pokud je pro vás výsledný snack příliš hutný, jogurt můžete nahradit klasickým či rostlinným mlékem.

Dýňovo-kakaový chlebíček

Je libo sladká svačinka, která voní jako podzim? Dýňový chlebík si můžete vychutnat doma u kávy či čaje, ale také ho lze snadno zabalit do práce či do školy. 

Budete potřebovat:

  • špaldovou mouku 2 hrnky
  • třtinový cukr 1 hrnek 
  • kypřicí prášek 3 čajové lžičky 
  • sůl špetku
  • vanilkový lusk špetku
  • skořici špetku
  • sušený zázvor špetku
  • muškátový oříšek špetku
  • vejce 2 kusy
  • dýňového pyré 1 hrnek
  • olej 1 hrnek
  • mléko 1/2 hrnku 
  • kakao 2 lžíce

Jak na to:

Pokud nemáte hotové dýňové pyré, nejprve si ho připravíme. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Hodíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka. Doba pečení trvá asi 60 minut – odvíjí se od velikosti kostek. Hotovou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme do hladké kaše.

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem.
  2. V míse smícháme špaldovou mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, špetku vanilky a směs koření.
  3. Do mísy přidáme všechny tekuté suroviny – vejce, pyré, olej a mléko a pořádně promícháme tak, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Odebereme ⅓ těsta a pořádně do ní vmícháme kakao. Pokud by těsto bylo příliš hutné, můžeme přidat 2 lžíce mléka. 
  5. Vezmeme si připravenou formu a začneme těsto postupně vrstvit. Dokonalého mramorování dosáhnete následovně – nejprve na dno dáme 4 lžíce světlého těsta. Na něj navrstvíme 4 lžíce tmavého těsta. Takto pokračujeme, dokud není veškeré těsto ve formě. 
  6. Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut. Hotový chlebík poznáte tak, že po propíchnutí by na špejli nemělo zůstávat těsto.
  7. Upečený chlebík necháme vychladnout a můžeme podávat.

TIP: Chlebík je výborný s trochou řeckého jogurtu, který tento dokonalý snack doplní o bílkoviny. 


Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.