Ráno si dáte snídani, pokud ji vůbec stihnete. K obědu se dostanete ve chvíli, kdy už šilháte hlady. Odpoledne přijdete domů a sníte na co přijdete. Co takhle si připravit zdravou svačinu, která vás z tohoto koloběhu dostane? Přinášíme vám tip na sladké i slané snacky, které rozmazlí vaše chuťové buňky a dodají vám potřebnou energii. Navíc si je můžete vychutnat jak doma, tak na cestách, v práci či ve škole.
Obsah:
- Pomazánka z pečené mrkve
- Vaječné muffiny s špenátem a rajčátky
- Sladká sklenička s mákem a švestkami
- Dýňovo-kakaový chlebíček
Pomazánka z pečené mrkve
Kousek čerstvého pečiva namazaného vymazlenou pomazánkou. To je prostě svačina snů. Pomazánku si navíc můžete připravit předem a samotné namazání už příliš času nezabere. Tak pojďme se pustit do přípravy.
Budete potřebovat:
- větší mrkev 4 kusy
- olivový olej 2 lžíce
- polotučný tvaroh 125 g
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- bylinky dle libosti
Jak na to:
- Troubu předehřejeme na 190 °C a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
- Mrkev oloupeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
- Nakrájenou mrkev dáme na plech a zakápneme olivovým olejem. Mrkev promícháme, aby všechny kousky byly trochu obalené. Pokud chcete pomazánku trochu aromatičtější, můžete k mrkvi přidat oblíbené bylinky. Za mě je skvělá kombinace s tymiánem či trochou rozmarýnu.
- Mrkev dáme do trouby a pečeme zhruba 20 až 25 minut, dokud není měkká.
- Upečenou mrkev najemno rozmixujeme s tvarohem. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a můžeme podávat.
Vaječné muffiny s špenátem a rajčátky
Vyvážená svačina, která vám dodá přesně to, co během dne potřebujete. Dejte muffiny do krabičky, přihoďte kousek oblíbeného pečiva a dopřejte si je kdekoliv budete potřebovat.
Budete potřebovat:
- baby špenát 120 g
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- větší vejce 3
- polotučné mléko 50 ml
- strouhaný sýr dle chuti velká hrst
- sůl a pepř
- snítka čerstvého tymiánu
- čerstvá cherry rajčata 6 kusů
- dýňová semínka
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
- Česnek oloupeme a plochou stranou nože ho lehce rozmáčkneme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a lehce o orestujeme.
- Česnek vyndáme. Na pánev vhodíme čerstvý špenát. Osolíme, opepříme a opékáme, dokud listy nezvadnou. Poté sundáme z plotny, necháme vystydnout a následně špenát pokrájíme na menší kousky.
- Vezmeme si větší mísu a pořádně vyšleháme vejce tak, aby nám vznikla pěna.
- Přidáme mléko, přimícháme strouhaný sýr a jemně dochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Na závěr přidáme špenát.
- Vzniklou směsí naplníme muffinové košíčky až po okraj. Poté ozdobíme na plátky nakrájenými cherry rajčaty a dýňovými semínky.
- Formu na muffiny vložíme do trouby a pečeme dozlatova zhruba 15 až 20 minut. Upečené muffiny necháme chladnout ve vypnuté a pootevřené troubě, aby nám nespadly.
TIP: Přečtěte si článek Vánoční cukroví bez výčitek aneb 5 receptů, které si zamilujete
Sladká sklenička s mákem a švestkami
Tahle jednoduchá a rychlá svačinka tady rozhodně nemůže chybět. Svačina do skleničky je velmi jednoduchá na přípravu a využít do ní můžete téměř cokoliv, co doma zrovna najdete. Stačí večer předem nebo ráno skleničku naplnit a vychutnat si ji později v ten pravý čas. Co takhle vyzkoušet makové podzimní kombo?
Budete potřebovat:
- žitné vločky 4 lžíce
- jogurt (řecký, kozí, sojový…) 150 g
- mák 2 lžíce
- med 1 lžička
- švestky 3
Jak na to:
- Vezmeme si skleničku o objemu 250 ml, která má šroubovací víčko.
- Do skleničky dáme jogurt, vločky, med a mák. Vše pořádně promícháme.
- Přidáme švestky, skleničku zavřeme a vychutnáme si ji v ten správný čas.
TIP: Pokud je pro vás výsledný snack příliš hutný, jogurt můžete nahradit klasickým či rostlinným mlékem.
Dýňovo-kakaový chlebíček
Je libo sladká svačinka, která voní jako podzim? Dýňový chlebík si můžete vychutnat doma u kávy či čaje, ale také ho lze snadno zabalit do práce či do školy.
Budete potřebovat:
- špaldovou mouku 2 hrnky
- třtinový cukr 1 hrnek
- kypřicí prášek 3 čajové lžičky
- sůl špetku
- vanilkový lusk špetku
- skořici špetku
- sušený zázvor špetku
- muškátový oříšek špetku
- vejce 2 kusy
- dýňového pyré 1 hrnek
- olej 1 hrnek
- mléko 1/2 hrnku
- kakao 2 lžíce
Jak na to:
Pokud nemáte hotové dýňové pyré, nejprve si ho připravíme. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Hodíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka. Doba pečení trvá asi 60 minut – odvíjí se od velikosti kostek. Hotovou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme do hladké kaše.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme špaldovou mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, špetku vanilky a směs koření.
- Do mísy přidáme všechny tekuté suroviny – vejce, pyré, olej a mléko a pořádně promícháme tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Odebereme ⅓ těsta a pořádně do ní vmícháme kakao. Pokud by těsto bylo příliš hutné, můžeme přidat 2 lžíce mléka.
- Vezmeme si připravenou formu a začneme těsto postupně vrstvit. Dokonalého mramorování dosáhnete následovně – nejprve na dno dáme 4 lžíce světlého těsta. Na něj navrstvíme 4 lžíce tmavého těsta. Takto pokračujeme, dokud není veškeré těsto ve formě.
- Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut. Hotový chlebík poznáte tak, že po propíchnutí by na špejli nemělo zůstávat těsto.
- Upečený chlebík necháme vychladnout a můžeme podávat.
TIP: Chlebík je výborný s trochou řeckého jogurtu, který tento dokonalý snack doplní o bílkoviny.
Zdroje: