Zdravé, rychlé, snadné a chutné. To jsou teplé krémové polévky, které vás v mrazivém zimním počasí zahřejí. Obvykle se připravují se zeleniny, a proto jsou plné vitamínů, minerálních látek a jiných prospěšných živin. Inspirujte se následujícími recepty nejoblíbenějších krémových polévek! Stačí pouze povařit a rozmixovat.
Obsah článku
- Brokolicová polévka krémová
- Dýňová polévka krémová
- Česneková polévka krémová
- Žampionová polévka krémová
- Pórková polévka krémová
Brokolicová polévka krémová
- doba přípravy: 10 minut
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4
SUROVINY:
- 1 ks cibule
- 3 ks středních brambor
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 l horké vody
- 500 g brokolice
- krutony chlebové (k podávání)
POSTUP:
Najemno pokrájenou cibuli osmažte v hrnci na másle při mírném plameni. Přidejte brambory nakrájené na kostky, brokolici rozebranou na růžičky a zalijte horkou vodou. Vařte do doby, kdy jsou brambory a brokolice měkké. Následně polévku rozmixujte na jemný krém, přilévejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Krém nechte ještě krátce povařit. Hotovou polévku můžete zdobit krutony.
Dýňová polévka krémová
- doba přípravy: 30 minut
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4
SUROVINY:
- 1 větší dýně Hokkaido
- 2 ks cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
POSTUP:
Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte olivový olej a cibuli opékejte až zesklovatí. Dýni Hokkaido nemusíte loupat. Nakrájejte ji na kostky a opékejte dalších 10 minut. Poté přidejte vývar a vařte dalších 15 minut (do změknutí dýně). Následně vše rozmixujte, dle uvážení přilévejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, a na pár minut přiveďte ještě k varu. Hotovou polévku můžete podávat posypanou opečenými dýňovými semínky nebo drceným chilli.
Česneková polévka krémová
- doba přípravy: 25 – 30 minut
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4
SUROVINY:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 20 – 25 stroužků česneku
- 3 snítky tymiánu
- 4 střední brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml plnotučného mléka
- sůl a pepř
- máslo (nebo olivový olej) a pečivo na krutony
- petrželka na zdobení
POSTUP:
Oloupanou cibuli nakrájejte a na másle s olejem osmažte doměkka. Česnek oloupejte, zbavte klíčků a prolisujte. K cibuli přihoďte připravený česnek a tymián a opékejte necelé 2 minuty. Vše zalijte vývarem, přidejte oloupané na kostky nakrájené brambory a vařte asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Pak směs rozmixujte a podle potřeby přilévejte mléko. Dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s krutony a petrželkou.
Žampionová polévka krémová
- doba přípravy: 30 minut
- obtížnost: střední
- počet porcí: 3 – 4
SUROVINY:
- 1 kg žampionů
- 1 l vývaru
- 250 ml smetany
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- citronová šťáva
- máslo
- sůl a pepř
- petrželka
POSTUP:
Nakrájejte cibuli a žampiony. V hrnci na másle osmažte cibuli, přidejte žampiony a společně poduste 5 minut. Poté přisypte mouku, zalijte vývarem a nechte vařit 10 – 15 minut. Vedle si smíchejte smetanu se žloutky. Povařenou směs rozmixujte a smíchejte se žloutky a smetanou. Polévku dle potřeby dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a na talíři ozdobte zelenou petrželkou.
Pórková krémová polévka
- doba přípravy: 30 minut
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 3-4
SUROVINY:
- 100 g másla
- 1 pórek
- 250 g brambor
- 1 velká cibule
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
POSTUP:
Pórek a cibuli nasekejte na kolečka. V hrnci nechte rozpálit máslo, následně přidejte cibuli i pórek a na mírném plameni smažte 12 – 15 minut. Zatím si oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Poté je přihoďte do hrnce a opékejte další 2 minuty. Přilejte vývar, osolte, opepřete a nechte podusit zhruba 10 minut. Po změknutí brambor polévku rozmixujte a podávejte s krutony nebo pečivem.
Zdroje:
- https://www.recepty.cz/recept/brokolicova-polevka-se-smetanou-145785
- https://vitana.cz/recepty/brokolicova-kremova-polevka-se-smetanou
- https://www.mycookingdiary.cz/recept/kremova-cesnecka/
- https://www.recepty.cz/recept/kremova-cesnecka-165851
- https://www.apetitonline.cz/recepty/kremova-zampionova-polevka-se-smetanou
- http://www.pradobroty.cz/2015/01/kremova-porkova-polevka.html
- https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/jednoducha-dynova-polevka
- https://www.apetitonline.cz/menu/24-top-receptu-na-kremove-polevky-ze-zeleniny-i-lustenin-s-masem-i-bez