Recept na krémovou hříbkovou polévku

Ne nadarmo se o nás říká, že jsme národem houbařů. Byli jste letos na houbách? A našli jste letos nějaké hříbky? Dnes vám prozradíme recept na tu nejlepší hříbkovou polévku! 

Obsah článku

Hříbky

Není hřib jako hřib. Existuje jich celá řada a liší se především svým vzhledem. Něco je všechny ale přece jen spojuje. Tato skupina hub je charakteristická měkkou dužinou a rourkami pod kloboukem. V České republice mezi nejrozšířenější jednoznačně patří hřib hnědý, hřib žlutomasý nazývaný babka a nejedlý hřib žlučník. Mezi houbaři jsou obzvlášť cenění takzvané hřiby pravé – sem spadá například hřib smrkový, dubový či borový. Dokonce hned čtyři druhy hřibů se v České republice označují jako chráněný – Fechtnerův, královský, moravský a žlutavý.

Sušení hub

Pokud si chcete užít hříbky po celý rok, můžete je usušit. Aby vám však nezplesnivěly, je třeba dodržet správný postup. Houby pořádně očistíme a poté nakrájíme na plátky. Dále se nabízí hned několik možností, jak pokračovat. 

První možností je plátky rovnoměrně rozmístit na rám s pletivem či záclonu a někdy se využívají také noviny. Avšak při použití novin se houby mohou zespodu zapařit. Pokud však po ruce nic jiného než nemáte, složte je alespoň do harmoniky, aby zespodu dýchaly. Poté rozmístěné houby přesuňte na teplé suché místo. Dejte si ale pozor na přímé slunce.

Druhou možností je navléct nakrájené plátky na nit a poté pověsit někam, kde je teplo a zároveň dobrá cirkulace vzduchu. Ideální je například okno.

Dalším postupem je sušení hub v troubě. Stačí vyskládat na pečící papír a zapnout troubu na 20-30 °C. Po dvou hodinách zvýšíme teplotu na 50-70 °C a čekáme, dokud houby nebudou krásně suché a křupavé. Pokud máte horkovzdušnou troubu, sušení je velice jednoduché a příliš vás nezaměstná. U trouby klasické je potřeba houby přibližně každé 3 hodiny obrátit a utěrkou nasát přebytečnou vlhkost. Po usušení necháme houby nejprve vychladnout a poté přemístíme do suché nádoby. 

Poslední postup patří mezi ty nejmodernější. Na trhu existuje celá řada sušiček, kam houby jen vyskládáte, nastavíte teplotu na 40-50 °C a nemusíte se o ně vůbec starat. 

Jak využít sušené houby

Na přípravu polévky se používají houby čerstvé, ale jistě nic nezkazíte přidáním hub sušených. Před přípravou je však musíte namočit. Cílem je, aby sušené houby opět “nabobtnaly” a změkly. Možnosti, jak toho docílit, jsou dvě. Nejlepší možností je zalít houby studenou vodou, ovšem tento proces trvá velmi dlouho. Aby pořádně změkly, musíme je zalít již den předem. Druhou možností, která je podstatně rychlejší, je zalít houby horkou vodou. Houby namočené do studené vody jsou však o něco jemnější.

Krémová hříbková polévka

Nyní přichází čas si konečně představit recept na dokonalou jemnou hříbkovou polévku, která potěší vaše chuťové pohárky.

Budete potřebovat:

  • hříbky 500 g
  • kmín
  • sůl
  • cibule 1 ks
  • brambory 500 g
  • máslo 70 g
  • hladká mouka 40 g
  • smetana 12% 250 ml

Jak na to?

  1. Čerstvé hříbky očistíme od hlíny a listí. Poté nakrájíme na podobně velké plátky. 
  2. Brambory i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. 
  3. Do hrnce dáme nakrájenou cibuli a na ní nakrájené hříbky. Osolíme, zasypeme kmínem a přidáme 20 g másla. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání necháme dusit. 
  4. Až houby změknou, přidáme do hrnce nakrájené brambory a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a čekáme, až se uvaří a změknou brambory.
  5. Než se uvaří brambory, připravíme si jíšku. Na pánvi necháme rozpustit zbytek másla a poté přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání necháme mouku zpěnit. Poté sundáme z plotny a necháme minutu až dvě odpočinout. Po odpočinutí přidáme 200 ml studené vody a pořádně zamícháme. 
  6. Až budou brambory uvařené, zahustíme polévku hotovou jíškou a necháme dalších 15 až 20 minut povařit. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala.
  7. Polévku sundáme z plotny a pomalu za stálého míchání vlijeme smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu. 
  8. Podle chutí dosolíme a můžeme podávat.
Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.