Podzim je tady a není nic lepšího, než přijít ze sychravého počasí domů, zabalit se do deky a zahřát se hrnkem čaje. Už jste vyzkoušeli ten pečený?
Obsah článku:
Pečený čaj
Jak už z název napovídá, jde o čaj, který se připravuje z pečeného ovoce. Kombinovat lze téměř všechny druhy ovoce, na které si jen vzpomenete. Když je doplníte o voňavé koření, vznikne neodolatelná chuť, jež povznese váš čajový dýchánek na vyšší úroveň. Při přípravě čaje se fantazii opravdu meze nekladou. My vám pro inspiraci přinášíme recept na dvě varianty, které využívají pouze plody podzimu.
Proč využívat sezónní ovoce?
Nejspíše pro vás není novinkou, že každý druh ovoce se sklízí v jiném ročním období. Pokud využíváme ovoce, které se v aktuálním ročním období sklízí, nazýváme jej jako sezónní. Například na podzim můžeme běžně narazit na jablka, hrušky, šípky, rakytník či švestky. Na jeho začátku při troše štěstí můžete najít i ostružiny, maliny či višně.
No a proč je tedy dobré řídit se tím, které ovoce je sezónní? Myslím že chuť i vůně mluví za vše. Ovoce, jenž není sezónní, je často dovážené ze zahraničí. Sklízí se ještě nezralé a dozrává za pomocí chemie či v dozrávárnách. To se promítne nejen do chuti či vůně, ale také do obsahu živin. Už na prvním soustu poznáte ovoce, které přirozeně dozrálo na slunci a bylo čerstvě sklizené.
Za zmínku stojí také důvody ekonomické a ekologické. Sezónní ovoce bývá levnější, takže sledování sezóny pozná i vaše peněženka. Zároveň často pochází z místních zdrojů, důsledkem čehož dochází k podpoře místních zemědělců a tím ekonomiky státu. Pořizování lokálních suroviny také vede ke snížení emisí skleníkových plynů spojených s dopravou.
Recepty
Štrúdl v hrníčku
Patříte mezi milovníky jablečného štrúdlu? Tak tento recept na pečený čaj je pro vás jako dělaný.
Co budete potřebovat:
- středně velká jablka 8
- hrušky 4
- švestky 3
- hrst rozinek
- třtinový cukr (lze vynechat) 100 g
- skořice 1 lžička
TIP: Pro ovonění a dochucení lze využít také 5 lžic rumu. Alkohol se během pečení vypaří, ale výslednou chuť skvěle vyšperkuje.
Jak na to:
- Připravíme si malé zavařovací skleničky. Pečlivě je umyjeme a osušíme.
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Ovoce umyjeme. Švestky zbavíme pecek, jablka a hrušky jádřince.
- Jablka, hrušky i švestky nakrájíme na stejně velké větší kostky.
- Nakrájené ovoce hodíme do pekáčku. Přidáme hrst rozinek a zasypeme třtinovým cukrem se skořicí. Vše promícháme a přidáme malé množství vody.
- Pekáček přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby. Přikryté pečeme 10 minut. Následně pekáček odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
- Po vyndání z trouby směs okamžitě přendáme do připravených skleniček. Skleničky zavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
- Máme hotovo. Pro přípravu čaje zalijte tři lžičky směsi vařící vodou a nechte 15 minut odstát.
Pečený čaj s šípky
K podzimu šípkový čaj prostě patří. Díky vitaminu C pořádně nakopne imunitu a žádný bacil si na vás jen tak nepřijde. Co takhle ho přidat do směsi na pečený čaj?
Budete potřebovat:
- čerstvé šípky 1 kg
- čerstvá jablka 1 kg
- mletá skořice 2 lžíce
- hřebíček celý 1 lžíce
- badyán celý
- třtinový cukr 250 g
- med 2 lžíce
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme si malé čisté zavařovací sklenice.
- Jablka umyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Nakrájená jablka nasypeme do hlubokého pekáče a přidáme umyté šípky.
- Ovoce zasypeme skořicí, hřebíčkem, badyánem a cukrem. Přidáme med a směs promícháme.
- Pekáček dáme do předehřáté trouby. Směs pečeme asi 45 minut a pravidelně promícháváme. Pokud by byla příliš suchá, podlijeme trochou vody.
- Ihned po upečení směs přemístíme do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
- Následně stačí 2-3 lžičky zalít vroucí vodou, nechat chvíli louhovat a voňavý čaj je na světě.
- Zdroje:
- https://www.jimejinak.cz/prakticky-seznam-kdy-je-ktera-zelenina-a-ovoce-v-sezone
- https://www.jimejinak.cz/4-benefity-ktere-vam-prinese-sezonni-strava
- https://aktin.cz/7-nejlepsich-podzimnich-plodu-cim-prospivaji-zdravi-a-jak-je-zpracovat
- https://sweetflow.cz/peceny-caj-co-voni-jako-strudl
- https://www.korenioddavidka.cz/kucharka/peceny-sipkovy-caj-x-977