Přehřátí organismu – příznaky úpalu, úžehu a jak tomu předejít?

Úpal nebo úžeh už zažil asi každý z nás. Jaký je mezi těmito onemocněními rozdíl a pro koho jsou nebezpečná? Jaké jsou příznaky úpalu a úžehu a jak je léčit? Těmto otázkám se věnuje následující článek.

Obsah článku

Typy přehřátí organismu

Přehřátí organismu může být způsobeno delším pobytem na slunci nebo pobytem v příliš teplé místnosti, která je nevětraná a vlhká. Častou příčinou je také pobyt ve vyhřátém autě nebo v jiném dopravním prostředku, kde je nedostatečný přísun čerstvého vzduchu. Přehřátí se může projevit úpalem, úžehem nebo vyčerpáním z horka. Pokud má přehřátí organismu těžší průběh, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Úpal

Úpal je způsoben horkem a nedostatkem čerstvého vzduchu. K úpalu dochází při pobytu na slunci, ale také při pobytu v přetopených, nevětraných a vlhkých místnostech. Značný vliv má také nedostatečný přísun tekutin, kvůli kterému lidský organismus nedokáže vytvořit dostatek potu, aby se ochlazoval, a dochází k jeho přehřátí.

Úžeh

Při úžehu dochází k přehřátí mozku a vždy je způsoben slunečním zářením. Úžeh tedy nastává při delším pobytu na přímém slunci.

Vyčerpání z přehřátí

Vyčerpání z horka se může projevit až po několika dnech po vystavení těla vysokým teplotám, kdy organismus reaguje na nadměrnou ztrátu vody a minerálních látek. K vyčerpání z horka také může dojít při velkém zatížení při vysoké teplotě.

Šok z přehřátí

Důsledkem silného přehřátí a ztráty minerálů může být i šok z přehřátí. Jedná se o rizikový stav, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Příznaky přehřátí organismu

Některé příznaky úpalu a úžehu se shodují, jedná se především o bolest hlavy, zvýšenou teplotu nebo horečku, nevolnost a zvracení. Důsledkem nadměrného pocení a ztráty vody a minerálních látek mohou být křeče z horka, které se objevují při fyzické námaze.

příznaky úpalu – při onemocnění úpalem se navíc objevuje suchá pokožka, svalové křeče, zrychlené dýchání, zimnice, zmatenost, v horších případech mohou nastat mdloby nebo ztráta vědomí,

příznaky úžehu – slabost, horkost, spálená kůže, ztuhnutí šíje. Příznaky úžehu se mohou objevit se zpožděním několika hodin,

příznaky vyčerpání z přehřátí – pocení, bledost, únava, slabost, svalové křeče, závratě, mdloba, připojují se i poruchy jednání, například zmatenost.

příznaky šoku z přehřátí – závratě, studený pot, bledá kůže a zrychlený puls.

Pro koho je přehřátí nebezpečné

Přehřátí organismu ohrožuje hlavně malé děti, seniory, těhotné a kojící ženy, dále lidí, kteří mají vysoký krevní tlak nebo trpí kardiovaskulárním onemocněním. Na úpal nebo úžeh jsou také náchylnější lidé, kteří nejsou zvyklí na pobyt v horku.

Jak dlouho úpal a úžeh trvá

Pokud je při úpalu a úžehu poskytnuta včasná první pomoc, měla by většina příznaků pominout během několika hodin. Zvýšená teplota by měla klesnout během půl hodiny, horečka by měla polevit během 12 až 24 hodin. Zvracení a mdloby by měly odeznít během krátké doby. Obnova termoregulačních procesů ale trvá 2 až 3 dny a únava může přetrvávat i několik dní.

Léčba přehřátí organismu

Léčbu mírnějších projevů přehřátí je možné zvládnout bez pomoci lékaře. Nejprve je potřeba přesunout nemocného do chladnějšího prostředí, zajistit dostatečné větrání a ochlazovat postiženého přikládáním studených obkladů nebo otíráním těla chladnou vodou, možná je i chladná koupel. Při úžehu je potřeba na hlavu přikládat studené obklady.

Zároveň je nutné podávat dostatek tekutin, mělo by se jednat o chladnou vodu, černý čaj nebo iontové nápoje. Tekutiny by měly být podávány v malém množství, aby se nevyvolalo zvracení. Horečku je potřeba zmírňovat podáváním analgetik, spálenou kůži je možné ošetřit krémem nebo mlékem s obsahem panthenolu a vitamínu E.

Při křečích z horka je potřeba ukončit fyzickou činnost, přesunout postiženého do chladu, podávat neslazené nápoje a promasírovat zasažené svaly.

V případě, že horečka nepoleví do 24 hodin, nemocný neustále zvrací nebo ztrácí vědomí, nebo se objevuje trnutí šíje, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Přehřátí organismu u dětí

Riziko úpalu nebo úžehu u dětí je větší než u dospělých, protože děti nemají dostatečně vyvinutou tělesnou termoregulaci. Děti také hůř odhadnou nebezpečí přehřátí, včas si neuvědomují pocit žízně a může u nich snadněji dojít k dehydrataci. Postup první pomoci u dětí je podobný jako u dospělých, pokud ale dítě ztrácí vědomí, je zmatené a odmítá tekutiny nebo když se jeho stav během hodiny nezlepší, je potřeba vyhledat lékaře. Malé děti nikdy nesmějí být ponechané v autě. V tak malém prostoru teplota rychle stoupá a i několikaminutový pobyt může být pro děti velice nebezpečný.

Prevence

Přehřátí organismu není radno podceňovat, těžší průběh může skončit pobytem v nemocnici a v krajních případech i smrtí. Jaká pravidla je pro předcházení úpalu a úžehu potřeba dodržovat?

·       dostatečně pít, doporučuje se vypít 2 až 3 litry tekutin denně, mělo by se jednat o vodu, neslazené čaje nebo minerální vody,

·       v létě omezit pobyt na slunci v době mezi 11 a 15 hodinou, kdy je sluneční záření nejintenzivnější,

·       na slunci nosit pokrývku hlavy a sluneční brýle, používat přípravky s UV filtrem,

·       nosit volné oblečení, nejlépe ve světlých barvách,

·       pokud je velmi horko, tak omezit fyzické aktivity,

·       ochlazovat se sprchováním vlažnou vodou,

·       při delších cestách autem dělat pravidelné přestávky,

·       pořídit si větrák nebo klimatizaci,

·       nepít alkohol, slazené nápoje a nápoje obsahující kofein.

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.