Pohyb v rámci dne: jak moc byste se měli hýbat?

Pohyb je základním stavebním kamenem zdravého životního stylu. S nástupem moderní doby a sedavého způsobu života se však mnoho lidí potýká s nedostatkem fyzické aktivity, což může vést k řadě zdravotních problémů. Tento článek se zaměřuje na to, jak moc by se měl člověk hýbat během dne, aby zůstal fit, kolik kroků by měl ujít a kalorií spálit.

Obsah článku

Důležitost zařazení pohybu do každodenního života

Pravidelný pohyb je klíčový pro udržení dobrého fyzického a psychického zdraví. Fyzická aktivita zlepšuje kardiovaskulární zdraví, posiluje svaly a kosti, a pomáhá udržovat zdravou hmotnost. Pravidelný pohyb také přispívá ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny. Z psychologického hlediska cvičení uvolňuje endorfiny, což jsou chemické látky v mozku, které působí jako přírodní antidepresiva, a může zlepšit náladu, snížit úzkost a stres. Navíc pravidelná fyzická aktivita podporuje lepší spánek a zvyšuje energii, což celkově přispívá k vyšší kvalitě života​

Kolik kroků denně ujít?

Opravdu každý krok a každá minuta strávená fyzickou aktivitou je pro naši zdravotní prognózu prospěšná. Doporučení týkající se počtu kroků, které by měl člověk ujít denně, se různí. Jedno z nejčastěji citovaných doporučení je cíl 10 000 kroků denně. Toto číslo původně pochází z Japonska z 60. let minulého století, kdy byla tato hodnota zvolena pro marketingový účel jednoho z prvních krokoměrů. Studie však ukazují, že i nižší počet kroků může mít významný pozitivní vliv na zdraví.

Chůze je jednou z nejdostupnějších a nejjednodušších forem fyzické aktivity, která přináší významné zdravotní výhody. Podle odborníků je doporučeno dosáhnout alespoň 7 000 až 8 000 kroků denně, aby se snížilo riziko předčasného úmrtí a zlepšilo celkové zdraví. Studie ukazují, že i menší počet kroků, například 3 900 kroků denně, může výrazně snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby. Pro ty, kteří jsou méně aktivní nebo mají zdravotní omezení, je důležité začít pomalu a postupně zvyšovat počet kroků, například přidáním 1 000 kroků každé dva týdny​.

Kolik kalorií denně spálit?

Spalování kalorií je úzce spojeno s pohybovou aktivitou a celkovou energetickou bilancí těla. Množství kalorií, které by měl člověk denně spálit, závisí na několika faktorech, včetně věku, pohlaví, tělesné hmotnosti a úrovni aktivity. Nicméně, obecná doporučení existují.

Pro udržení váhy je často uváděno, že by dospělý člověk měl spálit kolem 2 000 až 2 500 kalorií denně, což zahrnuje bazální metabolismus a běžnou denní aktivitu. Pokud jde o fyzickou aktivitu, bývá doporučováno alespoň 150 minut středně intenzivního aerobního cvičení nebo 75 minut intenzivního cvičení týdně, rozděleného do několika dní. Toto množství cvičení může přispět ke spálení přibližně 500 až 1 000 kalorií týdně, v závislosti na intenzitě a typu aktivity.

Jak zařadit pohyb do každodenního života?

Zařazení dostatečného množství pohybu do každodenního života může být výzvou, zvláště pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání. Inspirujte se několika tipy, jak zvýšit denní fyzickou aktivitu.

  1. Chůze místo jízdy: Pokud je to možné, vyhněte se používání auta nebo hromadné dopravy na kratší vzdálenosti. Nahraďte jízdu chůzí, jeden z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit počet kroků. Nebo jezděte na kole.
  2. Pravidelné přestávky: V průběhu pracovního dne si dělejte pravidelné přestávky na protažení a krátké procházky. Každou hodinu si dopřejte alespoň 5 minut pohybu.
  3. Využijte schody: Místo výtahu využívejte schody. Je to jednoduchý způsob, jak zvýšit počet kroků a zároveň zlepšit kondici.
  4. Sportovní aktivity: Najděte si sportovní aktivitu, která vás baví a zařaďte ji do svého týdenního rozvrhu. Ať už jde o běh, plavání, jógu nebo týmové sporty. Pravidelný pohyb je klíčem k udržení zdraví.
  5. Domácí cvičení: Pokud nemáte čas navštěvovat fitness centra, využijte možnosti domácího cvičení. Existuje mnoho online programů a aplikací, které vás provedou cvičením v pohodlí domova.

Význam správného stravování ve spojení s pohybem

Strava hraje klíčovou roli v udržení zdraví a dosažení fitness cílů. Zdravá a vyvážená strava dodává tělu potřebné živiny a energii pro každodenní aktivity a cvičení.

  1. Vyvážená strava: Zajistěte, aby vaše strava obsahovala dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Bílkoviny podporují růst svalů a jejich regeneraci, zdravé tuky jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a srdce, a komplexní sacharidy poskytují stabilní zdroj energie.
  2. Hydratace: Pitný režim je zásadní pro optimální výkon a regeneraci. Pijte dostatek vody během dne, zejména při fyzické aktivitě, aby nedošlo k dehydrataci.
  3. Správné načasování jídel: Načasování jídel může ovlivnit váš výkon a regeneraci. Konzumujte menší jídla častěji během dne a snažte se jíst lehké jídlo nebo svačinu přibližně 60 minut před cvičením. Po cvičení si dejte jídlo bohaté na bílkoviny a sacharidy, aby se obnovily zásoby glykogenu a podpořila svalová regenerace.

Zdroj:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-many-steps-should-you-take-a-day

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.