Paddleboard – jak se na něm naučit a jak ho vybrat?

Paddleboarding je zejména v posledních letech jedním z nejrychleji rostoucích vodních sportů na světě. Nabízí nejen skvělý způsob, jak se dostat na vodu a relaxovat, ale také výborný trénink celého těla. Ať už jste začátečník nebo zkušený vodák, vždy je dobré znát základní tipy pro výběr správného paddleboardu a techniku jízdy. V tomto článku se podíváme na to, jak se na paddleboardu naučit jezdit a jak vybrat ten správný pro vaše potřeby.

Obsah článku

Jak se naučit jezdit na paddleboardu

Naučit se jezdit na paddleboardu může být zábavné a zároveň fyzicky náročné. Zde je několik základních kroků a tipů, které vám pomohou začít a rychle se zlepšovat.

Základy rovnováhy

Než se pustíte do vody, je důležité si uvědomit, že rovnováha je klíčem k úspěšné jízdě na paddleboardu. Začněte na klidné vodě, kde nejsou silné proudy nebo velké vlny. Posaďte se na paddleboard uprostřed, abyste si zvykli na jeho stabilitu. Postupně se pokuste vstát  přes postavení na kolena a následně se pomalu postavte do přímé polohy. Udržujte chodidla rovnoběžně na šířku ramen a kolena lehce pokrčená pro lepší stabilitu.

Správné držení pádla

Držení pádla je dalším důležitým aspektem. Uchopte pádlo jednou rukou nahoře na rukojeti a druhou rukou přibližně uprostřed pádla. Rukojeť by měla směřovat směrem k vašemu tělu, zatímco čepele by měly být v úhlu směrem vpřed. Tímto způsobem maximalizujete efektivitu každého záběru.

Technika pádlování

Při pádlování se soustřeďte na dlouhé, plynulé záběry. Vložte pádlo do vody dopředu a táhněte ho zpět podél boku paddleboardu. Pádlo vytáhněte z vody, když dosáhne vašich nohou. Důležité je používat celou horní část těla a ne jen paže. Tento pohyb vám pomůže lépe ovládat paddleboard a zároveň poskytne skvělý trénink pro vaše břišní a zádové svaly.

Ovládání směru

Kombinací pohybů dokážete efektivně ovládat směr. Pokud chcete otočit vlevo, pádlujte na pravé straně a naopak. Pro rychlejší otočky můžete použít techniku zvanou „back-paddle“, kde pádlujete dozadu na jedné straně paddleboardu. Praxí se tyto pohyby stanou přirozenější.

Bezpečnost

Nikdy nepodceňujte důležitost bezpečnosti. Pokud se chystáte pádlovat na otevřené vodní ploše dál od břehu, záchrannou vestou nic nezkazíte. Používejte leash (popruh) připevněný k paddleboardu, abyste se v případě pádu nevzdálili mimo dosah.

Jak vybrat paddleboard

Výběr správného paddleboardu je klíčový pro vaše pohodlí a zážitek na vodě. Zohledněte typ, velikost, materiál a další faktory, které vám pomohou najít ten nejlepší.

Typ paddleboardu

Existuje několik různých typů paddleboardů, z nichž každý je vhodný pro jiné účely:

  • All-around paddleboardy: Univerzální, vhodné pro začátečníky i pokročilé. Jsou stabilní a všestranné.
  • Touring paddleboardy: Delší a užší desky určené pro delší výlety a rychlejší jízdu. Nabízejí skvělý poměr mezi rychlostí a stabilitou.
  • Race paddleboardy: Určené pro závodění, tyto desky jsou dlouhé a úzké, což umožňuje vyšší rychlost, ale vyžadují více zkušeností s udržením rovnováhy.
  • Surf paddleboardy: Kratší a širší desky, ideální pro surfování na vlnách. Jsou velmi obratné, ale méně stabilní i na klidné vodě.

Velikost a objem

Velikost a objem paddleboardu ovlivňují jeho stabilitu a nosnost. Obecně platí, že čím větší je paddleboard, tím stabilnější bude. Začátečníkům se doporučuje volit větší desky, které poskytují větší stabilitu. Objem desky se měří v litrech a měl by odpovídat vaší hmotnosti. Zkontrolujte doporučenou nosnost od výrobce, aby paddleboard zvládal vaši váhu a případně i další vybavení.

Materiál paddleboardu

Paddleboardy jsou vyráběny z různých materiálů, které ovlivňují jejich váhu, odolnost a cenu:

  • Nafukovací paddleboardy: Vyrobeny z pevného PVC materiálu, jsou lehké, snadno přenosné a odolné vůči poškození. Ideální pro začátečníky a rekreační použití.
  • Pevné paddleboardy: Vyrobeny z materiálů jako je epoxy nebo karbon, jsou tužší a poskytují lepší výkon, ale jsou těžší a méně odolné vůči nárazům.

Cena

Cena paddleboardu se může výrazně lišit v závislosti na kvalitě, značce a typu. Pro začátečníky postačí cenově dostupnějšími modely, zatímco pokročilejší jezdci mohou investovat do dražších desek s lepším výkonem a odolností.

Příslušenství

Nezapomeňte také na příslušenství, které budete potřebovat:

  • Pádlo: Lehké a nastavitelné je základ. Karbonová pádla jsou lehčí a dražší, zatímco hliníková jsou těžší, ale cenově dostupnější.
  • Pumpa: Pro nafukovací paddleboardy je nezbytná.
  • Batoh: Pro přepravu nafukovacího paddleboardu.
  • Leash: Popruh, který vás udrží připojené k paddleboardu.

Testování před nákupem

Pokud je to možné, vyzkoušejte několik různých modelů paddleboardů předtím, než se rozhodnete pro koupi. Mnoho prodejen nabízí možnost zapůjčení nebo testování paddleboardů, což vám pomůže udělat to správné rozhodnutí.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.