Osvěžující letní saláty – recepty, které potěší

Níže najdete 5 receptů na letní saláty. Vybrali jsme pro vás klasiky, ale i nějaké netradiční nebo alespoň méně obvyklé, a přitom tak chutné! Mysleli jsme jak na milovníky masa, tak ale i na vegetariány. Ti zde najdou rovnou dva recepty bez masa. Tak hurá do příprav a přejeme dobrou chuť!

Obsah článku

Caesar salát

  • doba přípravy: 35 minut
  • náročnost: střední
  • nutriční hodnota: 1 933 kcal
  • porce: 4

Suroviny: 

Salát: 

  • 1 hlávka římského salátu
  • 2 kuřecí prsa (bez kůže)
  • 1 bílá bageta
  • parmazán
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Dresink:

  • 100 ml olivového oleje
  • 2 žloutky
  • šťáva z citronu
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička strouhaného parmazánu

Postup: 

  1. Nejprve nakrájíme kuřecí prsa na tenké nudličky.
  2. Do misky vedle si připravíme olivový olej, sůl a pepř. Kuřecí plátky v něm promícháme a necháme stranou odležet. 
  3. Omyjeme celý salát a buď ho nakrájíme nebo natrháme (dle vašich preferencí) a přendáme ho nějaké hluboké misky.
  4. Dále se vrhneme na salátový dresink. Ten uděláme tak, že smícháme všechny ingredience do mísy a rozmixujeme je. Měla by vzniknout tekutá, ale krémová majonéza. 
  5. Následně si připravíme bagetu a nakrájíme jí na drobné kostičky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a na něm bagetu opečeme. Zde malý tip! Můžete bagetu nejprve lehce předehřát v troubě. Křupavá bageta na pánvi poté nenasákne tolik olejem. 
  6. Vezme maso a osmahneme na pánvi na sucho, tak 4 – 5 minut. 
  7. A můžeme servírovat! Na dno misky dáme salát, poté kousky kuřecího masa, opečené krutony a navrh vše zalijeme dresinkem. 
  8. V poslední řadě nastrouháme parmazán, posypeme jím vše a můžeme podávat.

Pravý řecký salát 

  • doba přípravy: 20 minut
  • náročnost: snadné
  • nutriční hodnota: 2 143 kcal
  • porce: 4

Suroviny: 

Salát: 

  • 0,5 ledového salátu
  • 1 červená cibule
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • 2 velká rajčata
  • 1 okurka 
  • 115 g sýru feta

Dresink: 

  • 60 ml olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • 1,5 lžíce sekaného koriandru

Postup: 

  1. Veškerou zeleninu nejprve opláchneme. Okurku a rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a salát buď nakrájíme nebo natrháme, dle vašich preferencí. 
  2. Dále smícháme všechny suroviny na dresink.
  3. Olivy, pokud nejsou, rozkrojíme na půlky.
  4. Salát a zeleninu dáme do misky, přidáme k nim olivy, poté dresink a vše pořádně promícháme. 
  5. Jako poslední vezmeme fetu. Opět ji buď nakrájíme nebo nadrobíme na kostky a dáme ji až na připravené porce salátu.
  6. A máme hotovo! 

Salát s grilovaným hovězím

  • doba přípravy: 30 minut
  • náročnost: střední
  • dávka: 1

Suroviny: 

Salát:

  • ledový salát
  • rajčata
  • papriky
  • jarní cibulky
  • hovězí steak
  • vejce natvrdo
  • vařené brambory ve slupce
  • vařené zelené fazolky
  • sůl, pepř

Zálivka: 

  • čerstvá bazalka
  • rozmačkaný česnek
  • vinný ocet
  • olivový olej 
  • dijonská hořčice

Postup:

  1. Jako první si připravíme zálivku. Vezmeme všechny ingredience na zálivku, smícháme je a mícháme do hladka. Vznikne nám krémová konzistence.
  2. Předehřejeme si gril a mezitím si nakrájíme brambory na měsíčky. 
  3. Na grilu následně opečeme papriky, jarní cibulky a brambory.
  4. Pokud máme na grilu místo, rovnou přidáme i maso. Bude trvat déle než zelenina.
  5. Během grilování natrháme / nakrájíme salát a přidáme k němu opečenou papriku, jarní cibulky, brambory, rajčata, vařené fazolky a vejce nakrájená na čtvrtky.
  6. Pečlivě si hlídejte propečenost masa! 
  7. Až bude hotové, nakrájíme ho na tenké plátky, přidáme ho k salátu a zalijeme zálivkou. 
  8. Celý salát osolíme, opepříme a můžeme podávat!

Salát Caprese

  • doba přípravy: 5 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • nutriční hodnota: 26 kcal
  • porce: 1

Suroviny: 

  • 1-2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • olivový olej
  • bazalka
  • pepř

Příprava: 

  1. Mozzarellu i rajčata nakrájíme na plátky a ob vyskládáme na mělký talíř. 
  2. Zalijeme olivovým olejem, posypeme bazalkou a na závěr opepříme. 

Fazolový salát s tuňákem a rukolou

  • doba přípravy: 20 minut
  • náročnost: 
  • nutriční hodnota: 339 kcal
  • porce: 4

Suroviny: 

Salát:

  • 1 balení rukoly
  • 1 balení cherry rajčátek
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 1 konzerva bílých fazolí 
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

Zálivka: 

  • 1,5 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • citronová kůra 
  • olivový olej
  • pepř a sůl

Postup: 

  1. Jako první omyjeme rukolu a pořádně ji osušíme.
  2. Dále otevřeme obě konzervy s fazolemi, propláchneme je a necháme okapat. 
  3. Mezitím si nakrájíme cherry rajčátky na půlky a připravíme zálivku. Vezmeme všechny ingredience a našleháme je. 
  4. Jako poslední nám zbývá vyndat talíř, vyskládat na něj rukolu, přidat rajčátky, tuňáka a vše promíchat se zálivkou.
  5. Můžeme podávat!

ZDROJE:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!