Snažíte se zhubnout nebo pracovat na své postavě a přes správně nastavený jídelníček vás honí mlsná? Všeobecné přesvědčení, že sladké je pro proces práce na vlastní postavě a kondici škodlivé, rozhodně není pravda. Dobroty si dopřát můžete, stačí jen vybrat ty správné. V našem článku najdete recepty na zdravé mlsání, které vás potěší bez výčitek.
Obsah článku
Základní zásady zdravého mlsání
Téměř každý pokrm, který konzumujeme, má svou zdravější variantu. Lehčí a zdravější může být také vaše domácí pečení i vaření. Stačí jen dodržovat některé základní zásady:
Správný výběr mouky
Největší nevýhodou klasických typů mouky je, že zatěžují naše zažívání a jsou zdrojem nechtěného přibírání na váze. Zkuste při svém domácím pečení využít alternativní druhy mouky, které jsou bohaté na živiny a vlákninu. Za vyzkoušení rozhodně stojí celozrnná mouka, mandlová mouka, mouka z ovesných vloček či rýžová mouka.
Přidejte více ovoce a zeleniny
Pokud do svých výrobků přidáte ovoce a zeleninu, zvýšíte obsah vlákniny a přírodních vitamínů. Stačí trocha strouhané mrkve nebo plátky jablíček a získáte chutnější, zdravější a šťavnatější variantu svého oblíbeného pečiva.
Používejte kvalitní oleje
Nahraďte řepkový a slunečnicový olej zdravějšími kvalitními variantami jako je olivový nebo kokosový olej. Tyto druhy olejů obsahují zdravé tuky a přidají do vašich pokrmů nový rozměr chuti.
Omezte cukry
Snížení množství přidaného cukru je jedním ze základních pravidel zdravého pečení. Je-li to možné, snižte množství cukru při pečení nebo ho zkuste nahradit přírodními sladidly (med, kokosový cukr, třtinový cukr, panela, stévie, xylitol, sirupy).
Recepty na zdravé mlsání
Nepečené avokádové kostky
Budete potřebovat: 120 g kokosového oleje (v tuhém stavu), 100 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa), 60 g medu, 1 střední banán (oloupat), 2 střední avokáda, 1 lžíce holandského kakaa, 100 g lískových ořechů (nasekat nahrubo), 1 lžička vanilkového extraktu
Postup: Připravte si formu o velikosti 15 x 15 cm a vyložte ji pečícím papírem nebo potravinovou fólií. Nad parou rozehřejte kokosový olej, čokoládu a med. Sundejte z ohně a poté přidejte rozmixovaný banán s avokádem. Přidejte kakao, nasekané lískové ořechy a vanilkový extrakt. Hotovou hmotu nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a dejte na 3 až 4 hodiny do mrazáku. Poté nakrájejte na 12 kostek a podávejte chlazené.
Proteinové kešu tyčinky
Budete potřebovat: 60 g proteinového prášku, 60 g arašídového másla bez cukru, 30 g medu, 40 ml vody, 50 g mouky z ovesných vloček (rozmixované ovesné vločky), 50 g mletých kešu ořechů
Postup: Všechny suroviny smícháme ve velké míse a vytvarujeme 5 tyčinek (nebo využijeme silikonovou formu), které necháme vychladit v lednici. Poté vyjmeme z lednice a podáváme.
Banánový chlebíček (banana bread)
Budete potřebovat: 2 hrnky mandlové moučky, 3 velmi zralé banány, 3 vejce, 1 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce kokosového mléka z plechovky, 2 lžičky skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli
Postup: Troubu si předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. V jiné míse rozmačkejte vidličkou banány a přidáme kokosový olej, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte. Sypkou a tekutou směs smíchejte a vytvořte těsto. Pečící formu na chlebíček vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem. Nalijte těsto do formy a můžete ozdobit vlašskými ořechy. Pečte na 180 stupňů 50 až 60 minut.
Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem
Budete potřebovat: 5 mrkví, 2 lžíce medu, 175 ml kokosového oleje, 50 g kokosu, 150 g mandlové mouky, ½ lžičky soli, 1 lžíci mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 5 vajec, 5 datlí, 3 hrsti pekanových či vlašských ořechů, kokosové hoblinky na ozdobu
Postup: Kokosovou smetanu nechte přes noc v ledničce, aby se oddělilo tučné kokosové mléko od vody. Do mísy nastrouhejte nahrubo 2 mrkve a najemno 3 mrkve. Přidejte med, promíchejte, zakryjte alobalem a dejte do ledničky minimálně na 30 minut odležet. Ve druhé misce smíchejte strouhaný kokos, mandlovou mouku s himálajskou solí, skořicí, hřebíčkem, práškem do pečiva a jedlou sodou. Rozpusťte 3 hrnky kokosového oleje, rozmixujte dohladka vejce, datle a olej. Přimíchejte mrkev a vmíchejte do suché směsi. Těsto nalijte do formy na chlebíček vyložené pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte zhruba 50 až 60 minut. Po upečení nechte vychladnout. Kokosový krém si připravte vyšleháním kokosového mléka s rýžovým sirupem (po dobu alespoň 3 minut). Chlebíček ozdobte krémem a posypte kokosovými chipsy.
Bublanina z kuskusu
Budete potřebovat: 200 g kuskusu (v suchém stavu), 300 ml vody (ve vroucím stavu), 3 vejce velikosti M, 250 g odtučněného tvarohu, 50 ml podmáslí, 20 g kokosového oleje v tekutém stavu, 100 g mletých mandlí, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 čerstvé švestky (cca 250 g)
Postup: Troubu si předehřejte na 180 °C a plech o rozměru 20 x 20 cm si vyložte pečícím papírem. Kuskus zalijte ve větší míse 300 ml vroucí vody a nechte odstát. Bílky oddělte od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V další míse smíchejte tvaroh, podmáslí, žloutky, kokosový olej, mandle a vanilkový extrakt. Tvarohovou směs smíchejte s kuskusem a špachtlí do ní opatrně zapracujte sníh. Polovinu těsta nalijte na plech, položte na něj vypeckované a rozpůlené švestky a zalijte druhou polovinou těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 °C zhruba 40 až 45 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat.
TIP: Švestky můžete nahradit meruňkami anebo je rozmixovat. Bublaninu můžete po upečení posypat sypkou stévií pro sladší chuť.
Závěrem
Chuť na sladké přepadne čas od času každého z nás. Na tom není nic špatného, mlsání dokonce může být prospěšné. Stačí správně zvolit prostředky k dosažení cíle. Nahraďte nezdravé suroviny zdravější alternativou, nebojte se experimentovat a můžete mlsat bez výčitek.
Zdroje:
- https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/zdravemlsani/bublanina-z-kuskusu-564
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/banana-bread-recept#wprm-recipe-container-217
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/mlsani-bez-vycitek-top-10-receptu-na-zdrave-peceni-i-nepeceni
- https://www.recepty.cz/recept/mrkvovy-chlebicek-s-kokosovym-kremem-164862