Kam na výlet s dětmi?

Přemýšlíte, kam vzít své děti na výlet? Venku je krásně, vy nechcete být zavření doma, ale lámete si hlavu nad tím, kam s nimi vyrazit? Níže vám přinášíme různé tipy na aktivity s dětmi po Praze a jejím okolí, na Moravě, ale i v dalších částech České republiky!

Obsah článku

Praha a okolí

Pojďme se jako první zaměřit na naše hlavní město a jeho okolí. Buď přímo v centru nebo dále od něj se nachází řada míst, která určitě stojí za to navštívit, jak s dětmi, tak i bez nich, pouze jako dospělí.

Svět medúz

Jako první tip přinášíme rovnou něco, čím se můžeme pyšnit po celé Evropě. V Praze se totiž nachází největší evropské medúzarium. Uvnitř lze objevit 38 akvárií a v nich okolo deseti tisíc medúz. Nejen děti budou fascinováni! Dále je k dispozici i tematicky laděné venkovní hřiště a bistro, kde si děti mohou naskenovat raketu, kosmonauta nebo medúzu.

Muzeum fantastických iluzí

Nejzábavnější a nejnavštěvovanější muzeum v Praze! To je muzeum fantastických iluzí Pavla Kožíška, které má u návštěvníků opravdu nevídaný úspěch! Není se čemu divit…najdeme zde totiž perfektní zábavu pro všechny! Expozice více jak 150 neskutečných optických klamů a velkoformátových trikových obrazů je něco, co opravdu zaujme každého. Odnesete si nejen skvělé zážitky, ale i legrační videa a fotky! 

Morava

Nyní se pojďme přesunout na opačnou část republiky, tedy na Moravu, protože i ta má opravdu, co nabídnout! 

Kukuřičná bludiště

Že jste o nich nikdy neslyšeli? Jedná se o skvělou zábavu a dobrodružství nikoli pouze pro děti. Z kukuřičného bludiště, které je rozměrově větší než fotbalové hřiště, můžete hledat správnou cestu buď sami na čas nebo pomocí správně zodpovězených úkolů a hádanek, jež na vás uvnitř budou čekat. V České republice se jich nachází více, aktuálně jsou otevřená bludiště v Olomouci, Brně a Opavě. 

Westernové městečko Boskovice

Jako další bychom vám rádi doporučili boskovické westernové městečko. Jedná se o stylovou a poutavou atrakci, která zaujme, jak malé, tak i velké návštěvníky. Najdeme zde například saloony, které jsou rájem pro labužníky a pravidelná divadelní představení, kde hlavní roli hrají Vinnetou nebo Old Shatterhand. To je zkrátka Divoký západ v opuštěném pískovcovém lomu na jižní Moravě! A kam vyrazit dál? Co takhle k Macochově propasti? 

Stezka v oblacích 

Pokud se chystáte na Dolní Moravu, určitě nesmíte vynechat Stezku v oblacích. Ta se nachází ve výšce 1 116 metrů. Cestou nahoru se ocitnete v korunách stromů a nahoře na vás bude čekat nádherný výhled na okolní krajinu. 

Podobné atrakce najdeme v Krkonoších i na Lipně v jižních Čechách, kde mají Stezku korunami stromů. Navíc všechna tři místa – Dolní Morava, Lipno, Krkonoše – jsou ideální volbou na delší dovolenou s dětmi díky bohaté přírodě, aquaparkům, ale i řadě dalších různých aktivit. 

Další tipy po České republice

Následující tipy už jsou více rozhozeny po různých koutech naší republiky. Tak se na ně pojďme vrhnout!

Miniaturpark Boheminium

Už delší dobu přemýšlíte, že vyrazíte do Západních Čech, konkrétně do lázeňských měst, ale říkáte si, co tam budeme dělat s dětmi? Tak to pro vás máme skvělou zprávu! Už dávno se do lázní nejezdí pouze uzdravovat pomocí léčebných pramenů. Pokud se například vydáte do Mariánských lázní, objevíte se zde park miniatur! Jedná se o park plný modelů českých památek, které vás ohromí svým detailním propracováním. Najdete zde například zámek Český Krumlov, Ještěd i s funkční lanovkou nebo Karlštejn. Navíc se vše nachází v přírodě. Jo a nezapomeňte navštívit i Zpívající fontánu!

Teplické skalní město

Další tip bude zase spíš pro čtenáře ze severu Čech. Zde, konkrétně na Teplicku, leží rozsáhlé skalní jeskyně, masivy a labyrinty, které sahají až do výšky 70 metrů. Jedná se opravdu o zázrak divoké přírody, a zde snad dvojnásobně platí, že některé věci se zkrátka  musejí zažít a vidět, protože se těžko popisují. Nevěříte? Tak zkuste najít skálu, která Vám připomene Housenku, Řeznickou sekeru nebo Ruku se zmrzlinou. Věříme, že výlet bude bavit jak vás, tak i vaše děti!

Památník Terezín

Na severu Čech ještě chvíli zůstaneme. Další tip je spíše pro děti staršího věku a studenty, kteří už mají povědomí o druhé světové válce. Pokud se jako rodiče rozhodnete svým dětem ukázat, co se na našem území dělo v letech 1939 – 1945, zajeďte s nimi do Terezína. 

Zde se nachází památník Terezín. Specializovaná česká kulturní instituce, jejíž povinností je uchovávat památku na oběti nacismu a fašismu během druhé světové války. Památník byl založen v roce 1947 tehdejší československou vládou pod názvem Památník národního utrpení. Toto místo zejména rozvíjí muzejní, výzkumnou, vzdělávací a výstavní činnost spojenou s utrpením lidí během 2. světové války, a to nikoli pouze v Terezíně. 

A co zde tedy můžete vidět? Navštívit můžete malou pevnou s Národním hřbitovem a objekty bývalého ghetta, mezi které patří obřadní místnosti, modlitebna, Magdeburská kasárna, ústřední márnice, krematorium, židovský hřbitov, výstava terezínských transportů a  muzeum samotného ghetta.

Obecné tipy

Občas je těžké něco nového, zajímavého pro děti vymyslet. Ovšem v jednoduchosti je krása a my věříme, že děti si užijí například i návštěvu planetária a ti starší návštěvu hvězdárny. Koukněte do svého regionu, určitě nějaké objevíte. Je jich celá řada.

Zejména pro chlapce je další tip, a tím jsou muzea letadel. V České republice jich opět najdeme více od historických, vojenských modelů až po ty novější, modernější, ale už třeba z provozu vyřazené nebo poškozené. Krok vedle neuděláte ani návštěvou muzea kosmonautiky a uvidíte, třeba tím zaujmete nikoli pouze syny, ale i dcery. 

ZDROJE: 


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!