Jojo efekt – strašák, kterému se chcete vyhnout

Pokud člověk málo jí, nebo neposkytuje svému tělu nutričně bohatou stravu, mohou se u něj objevit vážné zdravotní problémy, ale i třeba jojo efekt. Strašák hlavně mezi ženami. Co to je, jak může vzniknout, jaká s ním jsou spojená zdravotní rizika, proč a jak se mu vyhnout? To vše o pár řádků níže!

Obsah článku

Co je to jojo efekt a jak může vzniknout? 

Jojo efekt je definován jako opětovné zvýšení tělesné váhy po jejím předchozím rychlém úbytku, a to na takovou hmotnost, která je srovnatelná s dobou před hubnutím, nebo dokonce i mnohem vyšší. Jednoduše to znamená, že člověk není schopen si svoji novou váhu udržet, jak v dlouhodobém horizontu, tak většinou i v krátkém. Jakmile totiž dotyčná osoba skončí s hladověním nebo zázračnou dietou či výzvou, vše se začne, a nikoliv pomalu, vracet do původního stavu. 

Jojo efekt lze chápat i jako důsledek nezdravého stravování nebo nevhodného způsobu hubnutí, kde je jídelníček i celkový “životní” styl až moc radikální a zkrátka neudržitelný. V dnešní uspěchané době se u lidí, obvykle spíše u žen, může tedy objevit raz dva a je proto důležité si uvědomit, že se s ním nemusí pojit pouze příbytek na váze, ale i jiné zdravotní komplikace. 

Zdravotní rizika

Jedním z problémů, které se s jojo efektem dostaví, je zvýšená chuť k jídlu a přejídání. Tím, že si člověk delší dobu něco odepírá, nedokáže následně přestat a rozeznat, kdy má dost. Celý proces je samozřejmě mnohem složitější. Tukové buňky, jež vyrábějí hormon leptin, komunikují s mozkem a vysílají mu signály, kdy má tělo dost. Mozek to následně vyhodnotí jako pocit nasycení a tělo už pak nemá hlad. Ovšem pokud člověk rychle zhubne, tak ztratí tuk, což znamená i méně leptinu a to je důvod, proč najednou člověk cítí více a více hlad a chuť na něco dobrého. 

Druhý a už i závažnější problém, který se může s jojo efektem pojit, je poškození srdce a cév. Nikoli pouze nadměrná hmotnosti, ale i její neustálé kolísání představují riziko pro kardiovaskulární systém. Negativně ovlivňují citlivost tkání k inzulinu, hodnoty krevního tlaku a celkově pružnost a sílu cév.  

Jak se již píše o řádky výše, během diety neztrácíme pouze tuky, ale i svaly, což samo o sobě vůbec není dobrá zpráva. Co je ale ještě horší, je fakt, že pokud tělo začne nabírat váhu zpátky, nenabere zpátky stejné množství a poměr svalů a tuku, ale mnohem více a snadněji nabere tuk. To jde samozřejmě ruku v ruce s oslabením celé fyzické kondice a síly. 

Dále má člověk, který trpí nepřirozeně vysokou hmotností, sníženou nejen motivaci pro udržení normální váhy nebo její zdravé postupné snižování, ale celkově do života, což může následně způsobovat frustraci a nespokojení se svým zdravím a celým životem. 

Jojo efekt narušuje celkové zdraví a výzkumy dokonce naznačují, že u osob, které mají zkušenosti s jeho opakováním, existuje vyšší riziko rozvoje narušených stravovacích zvyklostí nebo i přímo poruch příjmu potravy. 

Jak předejít jojo efektu? 

Co tedy dělat, aby se těmto zdravotním rizikům člověk vyhnul, co největším obloukem? Jako první rada se určitě nabízí změna myšlení, respektive změna krátkodobých plánů na dlouhodobé. V tomto případě lze napsat i na celoživotní. Člověk přece nechce zhubnout pouze na jedno léto, ale chce vypadat dobře furt, toho ovšem nejde dosáhnout pokud jsou změny drsné, radikální a dlouhodobě neudržitelné. Vše musí být pozvolné.

Proto by si člověk měl nastavit správnou velikost kalorického deficitu. Správně nastavené množství přijímané energie je velice důležité až klíčové pro efektivní zdravé hubnutí, ale i pro udržení tělesné váhy. Pokud člověk nasadí příliš rychlé tempo hubnutí, bude následně trpět nejen on, ale i celé jeho tělo. 

Dalším neopomenutelným krokem je změna celého životního stylu. Když člověk zařadí spoustu ovoce, zeleniny, bílkovin, zdravých tuků, už jen tím může zpozorovat velké pozitivní změny. Také vyhýbání se smaženým jídlům a škrobovým pokrmům lidem jen prospěje. Dále samozřejmě pravidelný pohyb a spánek. Zůstat fyzicky aktivní a následně si dopřát 6 až 8 hodin spánku během noci, tím člověk rozhodně nešlápne vedle.

S předchozím bodem se pojí i tento další, a tím je snaha udržet svalovou hmotu. Ta je totiž velice důležitá pro pohyblivost, stabilitu, celkové zdraví, ale i samotný proces hubnutí. Proto by měl být zajištěn dostatečný příjem bílkovin, zařazen silový trénink a kvalitní spánek. Dále by se také neměl překračovat kalorický deficit. 

Předposledním bodem, jak předejít jojo efektu, je podpora okolí. Ta je rovněž velice důležitá, protože to celé není pouze o lidské silné a pevné vůli. Možná bohužel, možná bohudík, ale když se lidé podělí o svoji snahu se svým nejbližším okolím, nebo třeba i online komunitou, vše se dá snadněji a lépe zvládnout.  

Poslední bod, určitě nesmí chybět a schválně je zmíněn až na konci. V případě, že je člověk z předchozích bodů zmatený a neví, jak se vydat tím správným směrem, neměl se nikdo bát vyhledat a obrátit se se svými problémy na specialistu – v tomto případě nutričního kouče nebo terapeutu. Ten totiž sestaví výživový plán přímo na míru dle požadavků a cílů, ale celkově dohlédne na to, aby vše bylo udržitelné a nedošlo k ohrožení zdraví a jojo efektu. 

Závěrem

Na závěr je potřeba napsat, že člověk by se rozhodně neměl zbytečně stresovat nad každou kalorií a úplně zapomenout na nějaké hladovění. Důležité je se cítit dobře, být zdravý a užívat si život, nikoli se trápit rychlým drastickým hubnutím a s ním spojeným strašákem, jojo efektem!

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!