Jak zvládnout menstruaci v horkých dnech

Menstruační cyklus dokáže se ženským tělem pořádně zamávat. Nejenže dochází ke kolísání hladiny tekutin a hormonů, které navíc rapidně ovlivňují množství energie, chuť k jídlu, náladu a celkově emoce, ale také si hraje s tělesnou termoregulací, kardiovaskulární i dýchacím systémem, kognitivními funkcemi a mnoha dalšími oblastmi. Tomu všemu určitě nepomohou vysoké teploty a horké letní dny, naopak! Pojďme se podívat na pár tipů a rad, jak menstruační krvácení lépe zvládnout v horkých dnech!

Obsah článku

Více dbejte na intimní hygienu

Není žádnou novinkou, že během menstruace musí ženy dbát o svou intimní hygienu mnohem více, než když nekrvácí, ovšem v létě tato péče platí dvojnásobně! Pocení, vysoké teploty, koupání a celkově horko a vlhko totiž tvoří velice vhodné prostředí kvasinkovým a bakteriálním infekcím a zánětům. Takové zdravotní potíže určitě nikdo nechce, obzvlášť, když mohou vést k mnohem závažnějším zdravotním komplikacím. 

Jedním z tipů, jak zvýšit péči o své intimní partie během menstruace je jednoznačně používání vhodného intimního mycího prostředku. Pěna, gel, krém nebo i pouhé ubrousky zabrání šíření kvasinek a bakterií. Navíc vám to dodá svěží, pečující pocit. Ideální je používat takový prostředek po sprchování každý den. Určitě, ale dbejte na to, aby mycí prostředek měl vhodné pH, cca v rozmezí 3,8 – 4,5.

Jako další tip v oblasti zvýšené intimní péče vás určitě nepřekvapí častější výměna prodyšného spodního prádla, obzvlášť v případě mokrých plavek. Vždy se, co nejdříve snažte převléct do suchých. V kombinaci se zavedeným tamponem to opět platí mnohonásobně. Po koupání byste měli ihned tampon vyměnit na za nový. Ten totiž může nasáknout vodou a v kombinaci s teplým prostředím vagíny a mokrými plavkami je to úplný ráj pro bakterie. 

Vyvážený jídelníček

Strava nás ovlivňuje mnohem více, než si někteří z nás stále dokážou připustit. Během menstruace by ženy určitě měly zařazovat spoustu ovoce a zeleniny. Dále kvalitní bílkoviny a vhodné zdravé tuky! V případě bílkovin se hodí zejména tučné a hovězí maso, také ryby, ať už treska, krevety, losos, makrela nebo tuňák. Poslední tři zmíněné jsou navíc bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které tvoří základ tuků. Dalším skvělým zdrojem tuků mohou být ořechy, semínky a oleje. Špatný nápad není ani příležitostně zařadit kvalitní vysokoprocentní čokoládu. 

A na co si dát určitě pozor a čemu se při nejlepším vyhnout? Omezte vysoký příjem soli a ještě více příjem cukru. Ten totiž nepřímo podporuje bolest, křeče, rozvoj zánětů v těle a další nepříjemnosti. Někomu mohou dělat špatně i kořeněná, těžká jídla. Pokud trpíte na silné bolesti, můžete zvážit i omezení kofeinu a alkoholu. 

Co je, ale možná ještě důležitější? Správně a pořádně dodržený pitný režim! 

Hydratace

Pozor na dehydrataci! Už od mala nás všichni upozorňují na to, jak je pitný režim v horkých dnech důležitý, a u žen v případě, že menstruují, nabírá ještě větší váhu! Menstruace jako taková v našem těle ovlivňuje hormony, energie, náladu, ale i hladinu tekutin a při silnějším krvácení dokonce může dojít i k jejich zvýšené ztrátě, a proto je opravdu na místě si příjem tekutin hlídat. Můžeme tím předejít bolestem hlavy, křečím, nevolnostem, otokům a celkovému kolapsu. Tak že hydratujte! Nejlépe uděláte pokud zvolíte čistou vodu, ledový neslazený čaj, vodu s ovocem, citronem nebo limetkou. 

Dopřejte si pohyb, ale i odpočinek!

Zní to trochu zvláštně, ale najít balanc mezi pohybem a odpočinkem, bývá i pro vrcholové sportovce to nejtěžší. Nejlepší věcí, kterou, kdy v životě můžeme udělat, je začít naslouchat vlastnímu tělu. 

Ženy během krvácení často bojují s velkými výkyvy nálad, emocí a energie. Často bychom nejraději zůstaly ležet doma, což je možná pěkná představa, ale s lepším zvládnutím menstruace nám opravdu nepomůže. Nemusíme lámat různé sportovní rekordy, úplně bohatě stačí pokud našemu tělu dopřejeme jógu, tanec nebo procházku. Fyzická aktivita prokazatelně zlepšuje pocity a dopřává úlevu během menstruačních křečí a bolestí, tak že určitě zůstaňte aktivní! Typ činnosti a intenzita pohybu závisí čistě na vás, můžete zůstat u lehčích aktivit, které jsou vypsané pár řádků výše, a nebo zařadit i běh, jízdu na kole, plavání, silový trénink a podobně. Zkrátka se řiďte svými pocity!

Předešlé řádky uvádí, že i přes krvácení a s ním spojené nepříjemnosti, se nemusíme v naší rutině nijak omezovat. Ovšem je něco jiného, pokud si naše tělo vyloženě o spánek a odpočinek říká. Jestliže pociťujete, že byste potřebovali na chvíli vypnout, tak si odpočinek určitě dopřejte a do ničeho se nenuťte! Každá žena zvládá menstruaci jinak, a proto se s nikým nesrovnávejte! Můžete například oboje kombinovat a střídat obden, jeden den si zacvičíte a druhý den odpočinete. 

Na dovolené

Pokud patříte mezi ty, kterým krvácení vychází zrovna na plánovanou dovolenou. Nesmutněte a hlavně se pořádně vybavte! To poslední, co chcete, je běhat po cizí zemi v drogeriích a hledat nějaké menstruační pomůcky. Tak že s sebou zabalte raději více než méně!

S tím se pojí i možnost vyzkoušet alternativní menstruační pomůcky. Jak je již psáno výše, tampon není možná úplně nejlepší variantou. Navíc tampon společně s vložkami už dávno není jedinou možností. Můžete zkusit například menstruační kalíšek, který je na dovolené u moře tou nejideálnější volnou. Na rozdíl od tamponu, který nasákne vodu, se s kalíškem můžete koupat úplně bez starostí! Další alternativou jsou menstruační kalhotky, které se poslední roky stávají více a více oblíbené. 

Závěrem

Vysoké teploty představují pro naše tělo samy o sobě velkou zátěž. U žen, když se k tomu navíc přidá menstruace, je to pro organismus velice náročné. Proto určitě dodržujte pitný režim a vyživujte své tělo kvalitní zdravou přirozenou stravou. Také zkuste na pár dnů vyřadit úplně kofein a alkohol. Dále se dostatečně hýbejte, ale nezapomeňte si i odpočinout! A rozhodně, pokud vyrážíte na letní dovolenou, dbejte vícenásobně na svou intimní hygienu, její pohodlí a zdraví. V případě dlouhotrvajících zdravotních potíží neváhejte kontaktovat gynekologa! 

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!