Jak vybrat sportovní podprsenku

Doby, kdy ženy musely svá těla pevně svazovat do neforemných a těsných korzetů jsou dávno tytam. Moderní žena se již nemusí při výběru spodního prádla nijak omezovat. Význam správně zvoleného spodního prádla je velký a u sportu to platí dvojnásob. Žádná z nás se při cvičení nechce neustále potýkat s nepohodlným spodním prádlem, které namísto podpory přináší spíše komplikace a zdržování od cvičení. Chystáte-li se k nákupu sportovní podprsenky i vy, pomůžeme vám vybrat tu správnou a poradíme na co si při výběru dát pozor. 

Obsah článku

Proč je důležité nosit kvalitní sportovní podprsenku

Klasická podprsenka je pro ženu zcela nepostradatelnou součástí garderóby. Na sport se však rozhodně nehodí a její nošení při sportovních aktivitách může mít nepříjemné dopady na naše zdraví. Při cvičení a sportu obecně je totiž prokazatelně kladen větší nápor na oblast prsou. Při náročnější fyzické aktivitě potřebují prsa oporu, kterou klasické podprsenky zkrátka nedokáží poskytnout. Pokud žena nezvolí vhodný model, může se pro ni stát sport velmi nepohodlnou záležitostí. Zároveň také kvůli nedostatečné podpoře poprsí hrozí nenávratné natažení vazivových tkání v oblasti dekoltu, což může mít za následek dokonce poklesnutí prsou. Vědecké studie dokonce uvádějí, že při běhu se mohou prsa vychýlit o 8 – 15 cm ze své původní polohy (v závislosti na váze a velikosti). Sportovní podprsenka je navržena speciálně na cvičení a má vlastnosti, které redukují pohyby prsou a poskytují lepší podporu.

Z těchto důvodů je rozhodně vhodné do sportovní podprsenky investovat a pořídit si opravdu kvalitní kousek. Stejně jako u většiny ostatních kusů oblečení na cvičení totiž platí, že čím dražší model, tím lepší materiál a tím delší výdrž. Přičteme-li k tomu další benefity jako je pohodlnost, snadno dojdeme k tomu, že levnější podprsenka je spíše zbytečná útrata, protože ji budete muset měnit častěji. 

Kritéria pro výběr sportovní podprsenky

Pokud si chcete vybrat dokonale padnoucí a vyhovující sportovní podprsenku, je důležité dbát na určitá kritéria. Mezi ně patří tato:

1. Druh sportu 

Při nákupu sportovní podprsenky je třeba myslet na to, jakému druhu sportovní aktivity se chcete věnovat. Různé druhy sportu totiž vyžadují rozdílnou podporu. Chystáte-li se běhat nebo skákat přes švihadlo, vybírejte určitě podprsenku s pevnou oporou. Pokud se chystáte na jógu, sáhněte spíše po měkčí, pohodlnější podprsence. 

2. Velikost

Velikost je při výběru sportovní podprsenky zcela klíčovým parametrem, který do velké míry určuje její pohodlnost a funkčnost. Při výběru sportovní podprsenky se nelze zcela spoléhat na velikost vaší klasické podprsenky, mohou se od sebe lišit. Před nákupem je vždy vhodné podprsenku vyzkoušet. Měla by vám pohodlně sedět, neměla by být příliš volná ani těsná. Zároveň by neměla způsobovat svírání, škrábání nebo odstávání. Vybírat můžete z klasických podprsenek s košíčky, jejichž označení je klasicky podle obvodu hrudníku a velikosti košíčků. Druhou možností jsou kompresní (stahovací) podprsenky pod konfekčním označením S, M a L stejně jako u oblečení. Jestli jste zvolily správně si můžete ověřit jednoduchým způsobem. Vložte pod ramínka a spodní lem dva prsty. Podprsenka nesmí prsty škrtit nebo naopak být nad nimi příliš volná. 

Pokud si nejste jistá, jakou velikost zvolit a nemáte možnost si podprsenku vyzkoušet (například při nákupu na internetu), jednoduše vezměte metr a změřte se. Důležité jsou dvě míry – obvod hrudníku pod prsy a obvod hrudníku v nejširším místě. Naměřené hodnoty porovnejte s tabulkami velikostí na stránkách prodejce a máte vybráno. 

Pamatujte, že dobrá podprsenka by měla obepínat celá prsa a držet je bez nepříjemného přetékání ven. Pokud tomu tak není, máte příliš malou velikost a je třeba zvolit větší. Ramínka by měla být širší a výztuž pevná, podprsenka se totiž nesmí při pohybu ani hnout a nesmí dojít k nechtěnému oděru kůže o látku. Čím máte větší prsa, tím vyztuženější podprsenku a širší ramínka volte. 

3. Střih

Na trhu je k dispozici velké množství střihů. Vybírat budete podle typu postavy, protože každé postavě vyhovuje střih trochu odlišný, a dále podle typu sportovní aktivity. Ten totiž určuje, jak velkou podporu budou prsa potřebovat. Kromě samotného střihu vám může s pohodlím pomoci také absence přezek, zipů a švů. Všechny tyto aplikace mohou způsobit nehezké odřeniny a dokonce také podlitiny. Proto výrobci nabízejí dostatek bezešvých kousků bez přezek a jiných doplňků. Z těchto důvodů také nenajdete mnoho sportovních podprsenek se zapínáním na háčky mezi lopatkami, ale spíše kousky, které se oblékají přes hlavu. Je třeba dávat pozor na šířku ramínek, jak jsme uvedli výše, a také na to, aby se ramínka nedotýkala krku. Snadno tak mohou vzniknout odřeniny. Ideální volbou jsou střihy s ramínky překříženými na zádech.

4. Materiál

Převážná většina sportovních podprsenek je vyrobena ze syntetických materiálů jako jsou například elastan, nylon a polyester. Tyto materiály jsou vhodné z několika důvodů – odvádí pot, nedráždí pokožku, jsou pružné a zároveň pevné a dražší kusy dokonce zamezují množení bakterií a tím vzniku zápachu. Jste-li spíše příznivkyní přírodních materiálů, můžete vyzkoušet bavlněné podprsenky, který ale nemají tak dobré funkční vlastnosti a neposkytují prsům takovou oporu, jak podprsenky ze syntetických materiálů. Zcela výjimečnou alternativou jsou kousky z vlny merino, které jsou antibakteriální a dobře odvádí pot. 

Péče o sportovní podprsenku

Kvalitní sportovní podprsenky jsou vyráběny z moderních a funkčních materiálů, které poskytují našemu tělu při cvičení dostatek opory, umožňují naší pokožce dýchat a dobře odvádí pot. Samotná volba kvalitního materiálu však nestačí, pokud se o podprsenku neumíme správně postarat. Tyto kusy spodního prádla jsou vystavené častému praní a celkové únavě materiálu při zátěži. Pokud chcete, aby vám sportovní podprsenka dlouho vydržela, vyhněte se praní při vysokých teplotách, používání aviváží a bělidel, a určitě ji nesušte v sušičce. V ideálním případě ji pouze přemáchněte ručně ve studené vodě s jemným čistícím prostředkem. Sušte volně v bytě nebo venku, avšak mimo přímé sluneční záření. To by mohlo poškodit barvu, ale také materiál, z něhož je podprsenka vyrobena. Pozor dávejte také na případné háčky nebo jiné typy zapínání, které by se v pračce mohly přichytit k ostatnímu prádlu a poškodit ho. Vhodné je prát sportovní podprsenku ve speciálním pytlíku na praní jednotlivých kousků a také ji obrátit naruby. 

Vždy dodržujte pokyny výrobce, které naleznete na štítku v podobě jednoduchých piktogramů. Obecně by nám měla sportovní podprsenka vydržet zhruba jeden rok, což představuje asi 30 až 40 vyprání. S každým pracím cyklem však ztrácí svoji pevnost a schopnost poskytovat adekvátní podporu. Pokud tedy cítíte, že už vám nesedí tak dobře, jako dříve, zvažte nákup nové, protože už je pravděpodobně vytahaná a může způsobit natažení vaziva a povisnutí poprsí, o kterém jsme psali v úvodu článku.

Závěrem

Ženy by neměly šetřit na žádném druhu podprsenky. Vždy je lepší si připlatit za kvalitní podprsenku, která vám vydrží rok, než pořídit během toho samého roku tři nekvalitní kousky. Pamatujte, že nekvalitní nebo nevhodně zvolená podprsenka může způsobit víc, než jen nepohodlí u cvičení. Zainvestujte proto do sebe a svého pohodlí. Odměnou vám bude příjemný pocit, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh sportovní aktivity. 

Zdroje:


Obsah článku

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.