Jak vybrat nejlepší Gainer?

Ať už ve fitness teprve začínáte, nebo již nějakou dobu na své postavě pracujete, gainer pro vás může být dobrým pomocníkem. Pro většinu tento pojem asi nebude úplnou neznámou, nicméně při jeho výběru je dobré znát několik základních kritérií, díky kterým vyberete tu správnou variantu s ohledem na vaše cíle. 

Co je to Gainer?

Většina lidí si pod pojmem gainer představí energetickou bombu, kterou si s oblibou kupují zejména ti, co chtějí rychle a efektivně přibrat na váze. Opak je ale pravdou, při správném výběru a použití si gainer může najít své místo mezi doplňky stravy u každého sportovce.

Gainer je především směsí bílkovin a sacharidů, která dokáže efektivně a rychle dodat potřebné živiny. Na trhu se dnes navíc setkáte s velmi kvalitními produkty, které obsahují i vitamíny, minerály, trávicí enzymy či některé z aminokyselin. Oproti proteinu, který je právem nejoblíbenějším doplňkem stravy mezi sportovci, je zde tedy rozdíl zejména v obsahu sacharidů. V tomto směru se pak můžete na trhu setkat s označením soft gainer nebo hard gainer.

Soft gainery

Soft gainery mají zpravidla nižší obsah sacharidů, ale vyšší obsah bílkovin. U těchto gainerů je zpravidla nižší i obsah jednoduchých cukrů, díky čemuž jsou efektivně využitelné i jako náhrada jednoho z denních jídel. Tento typ gainerů tak může být ideální variantou pro ty, co se stále vymlouvají na nedostatek času na jídlo, či jeho přípravu.

Hard gainery

Jak už z rozdělení vyplývá, u hard gainerů se setkáme s vysokým obsahem sacharidů, oproti nižšímu obsahu bílkovin. Jejich poměr se tak může vyšplhat až na 5:1 a očekávat můžeme i vyšší obsah jednoduchých cukrů. Slouží tak k rychlejšímu a efektivnějšímu doplnění energie, které využijí zejména tvrdě trénující sportovci, či jedinci kteří mají za cíl nárůst svalové hmoty. V této skupině tak jistě najdete ten nejlepší gainer na přibrání.

Jak vybrat gainer

V první řadě si ujasněte svůj cíl. Pokud vám jde zejména o nabírání svalové hmoty, často absolvujete tvrdé tréninky a potřebujete zvýšit svůj kalorický příjem, zřejmě sáhnete po některém z řad hard gainerů. Pokud ale naopak jen chcete obohatit svůj jídelníček a mít vždy po ruce rychlou a kvalitní náhradu jídla, vybírejte z některého ze soft gainerů.

Zaměřte se na obsah bílkovin

Důležitou informací na obalu gaineru pro vás bude nejen množství obsažených bílkovin, které na první dobrou naleznete v tabulce nutričních hodnot, ale i jejich zdroj. U kvalitních gainerů se setkáte zejména se syrovátkovými zdroji, či mléčným proteinem. Na své si přijdou ale i zastánci rostlinných bílkovin, kteří jistě najdou variantu ze sóji. Vegan gainer tak není na trhu výjimkou.

Kvalitní sacharidy především

Volba množství obsažených sacharidů je nám již jasná, nicméně stejně tak jako u proteinu je třeba všímat si i jejich zdrojů. Zejména u gainerů, které chceme využít jakožto náhražku jídla, bychom měli volit ty s co nejnižším obsahem rychlých cukrů. Obsahovat by tak měli zejména komplexní sacharidy jako jsou obilné mouky, oves, ječmen či maltodextrin. Tyto zdroje mají celkově nižší glykemický index, a tak jsou v tomto případě vhodnější.

Naopak u hard gainerů se setkáme s rychlými cukry jako je fruktóza, glukóza či sacharóza. Ty jsou využitelné zejména u sportovců před nebo během výkonu.

Vitamíny, minerály a BCAA

V dnešní době, kdy je trh přehlcený vitamínovými doplňky stravy, je asi každý z nás zvyklý nějaký užívat. Nicméně právě během tréninku tělo některé z těchto mikroživin spotřebovává ve větším množství, a tak rozhodně není na škodu je znovu doplnit. 

Další významnou složkou jsou i BCAA, které napomáhají regeneraci a růstu svalové hmoty. Klasickým příkladem je obsah kreatinu, beta-alaninu či L-leucinu.

Nezapomínejte ani na trávicí enzymy

Především komplexní směsi, které na trhu naleznete pod pojmem all-in-one pak nabízí i kvalitní spektrum trávicích enzymů. Ty zajistí efektivní vstřebání živin bez většího zatížení trávicího ústrojí. 

Kdy gainer použít

Jak už jsme několikrát zmínili, na trhu je celá řada různých typů gainerů, které se liší zejména obsahem sacharidů. Stejně tak se liší i možnosti kdy gainer konzumovat a k jakým cílům vám tak dopomůže.

Již několikrát bylo řečeno, že gainer vám může nahradit jedno z denních jídel a tak jej můžete konzumovat prakticky kdykoliv. Skvěle vás zasytí a navíc dodržíte svůj energetický příjem. V ranních hodinách vám tak může nahradit snídani, kterou byste jinak nestihli.

Zhruba 30 – 60 minut před tréninkem je pak ideální konzumovat gainery s vyšším obsahem lehce stravitelných sacharidů, které vám dodají energii potřebnou pro lepší výkon při tréninku. Další variantou je jejich konzumace po tréninku, kdy díky gaineru zajistíte tělu dodání spotřebované energie.

Recenze:

PVL Mutant Mass

Tento gainer je produktem Kanadské značky PVL, která na českém trhu svou oblibu teprve získává. Pokud však chcete opravdu kvalitní doplněk stravy, rozhodně s touto značkou nešlápnete vedle.

Mutant Mass je pak ideální volbou zejména pro ty, co chtějí efektivně nabírat svalovou hmotu a to z několika důvodů. Obsahuje hned deset různých typů bílkovin od klasického syrovátkového proteinu až po odtučněnou sóju. Což zajišťuje jejich různou dobu vstřebatelnosti a maximální využití. Výhodou je i opravdu široké spektrum obsažených aminokyselin.

V jeho složení pak najdete zastoupení kvalitních komplexních sacharidů, stejně tak jako rychlých cukrů ve formě fruktózy. Dále obsahuje několik základních vitamínů a minerálů.

Reflex Nutrition Instant Mass Heavy

Britskou značku Reflex nutrition, která je na trhu již přes dvacet let jistě netřeba představovat. Jejich doplňky stravy naleznete v nabídce snad každého obchodu se sportovní výživou a to hlavně proto, že jsou zkrátka kvalitní a nezaměnitelné.

Instant Mass heavy je pak opravdu povedeným gainerem, který i přes vysoký obsah sacharidů omezil množství cukrů téměř na nulu. Oproti předchozímu gaineru obsahuje širší spektrum vitamínů a minerálů, což ještě více přispívá ke správnému fungování svalů či odbourání únavy.

MyProtein Weight Gainer směs

MyProtein je značka, která si od svého založení v roce 2004 získala nespočet příznivců ve více než 70 zemích. V jejich portfoliu naleznete nejen klasické doplňky stravy, ale také proteinová jídla či funkční oblečení.

Jejich Weight Gainer může být pak pro některé i náhražkou jednoho z denních jídel. Díky vysokému obsahu bílkovin z dvou různých zdrojů a komplexních sacharidů zejména z mletého ovsa vás zasytí opravdu na dlouhou dobu. Škoda jen, že výrobce neobohatil složení o větší množství vitamínů či minerálů.

Porovnání obsahu živin jednotlivých gainerů na 100g

PVL Mutant MassReflex NutritionInstant Mass HeavyMyProtein Weight Gainer směs
odkazodkazodkaz
Energetická hodnota408kcal363kcal388kcal
Bílkoviny20g20g31,4g
Sacahridy68g65g50g
Z toho cukry13g1,3g2,6g
Tuky6g1,9g6,2g
Z toho nasycené3,8g0,7g1,3g

Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.