Jak si užít letní grilování bez výčitek?

Taky si léto bez grilovaček neumíte představit? Pokud si myslíte, že do redukčního nebo zdravého jídelníčku grilovačky nepatří, jste na omylu. Máme pro vás několik receptů, které se skvěle hodí do každého jídelníčku a zároveň rozmazlí vaše chuťové buňky. 

Kuřecí špíz

Kuřecí špíz představuje skvělou večeři či oběd. Stačí přihodit přílohu a komplexní pokrm je na světě. Poskládat si ho můžete podle své libosti. Stačí vzít kuřecí maso a oblíbenou zeleninu, přidat trochu koření dle chuti a poskládat dohromady. Jako inspiraci přinášíme recept na jednoduché kuřecí špízy s rajčatovou omáčkou.

Budete potřebovat:

  • brambory (čím menší tím lepší) 500 g 
  • bylinky dle chuti 3 lžíce
  • olivový olej 6 lžic
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • kuřecí prsa 500 g
  • červená cibule 1 kus
  • červená paprika 1 kus

Jak na to:

  1. Připravíme si jehly na špízy nebo dlouhé špejle. Špejle je dobré před použitím zhruba na 30 minut namočit do studené vody.
  2. Brambory pečlivě vydrhneme. Poté je uvaříme tak, aby byly téměř měkké. Po uvaření je necháme okapat a vychladnout.
  3. Než se brambory uvaří, nakrájíme si další ingredience. Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky velké přibližně 3 centimetry. Papriku zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na podobně velké kousky jako maso. Cibuli oloupeme a nakrájíme na 6 klínků, které následně rozdělíme na jednotlivé vrstvy. 
  4. V míse smícháme bylinky, olej a citronovou šťávu. Do marinády přidáme kuřecí prsa, brambory, cibuli i papriku. Promícháme tak, aby se vše krásně obalilo olejem. 
  5. Vezmeme špízovou jehlu či špejle a začneme vrstvit. Střídavě napichujeme maso i zeleninu a následně grilujeme na středním žáru. Dobrou chuť. 

Šťavnatý burger z grilu

Patříte mezi milovníky burgeru? Není důvod se o něj ochudit. Sáhnout můžete po mletém kuřecím či hovězím masu, doplnit o oblíbenou zeleninu a na závěr vyšperkovat oblíbenou zdravější omáčkou. Voilá zdravý burger je na světě. Jeden takový pro vás máme.

Budete potřebovat:

  • mleté hovězí 400 g
  • hamburgerové či celozrnné bulky 5 kusů
  • velká mrkev 1 kus
  • větší cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • ledový salát
  • masitá rajčata 2 kusy

Na dressing:

  • bílý jogurt 250 g
  • plnotučná hořčice 1 lžíce
  • pažitka 4 lžíce

Jak na to:

  1. Smícháme všechny ingredience na dressing a podle chuti osolíme, opepříme. Hotový dressing dáme odpočinout do lednice.
  2. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.
  3. Mrkev i cibuli dáme do větši mísy a přidáme k nim mleté maso s propasírovaným česnekem. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme. 
  4. Z hotové směsi vytvarujeme 5 plátků burgerů tak, aby byl jejich průměr o něco větší než jsou bulky. Uprostřed uděláme malý důlek, díky kterému se nám maso nevyboulí. 
  5. Připravené maso grilujeme přibližně 5 minut z každé strany. Hotové maso necháme chvíli odpočinout, aby do sebe vtáhlo šťávy, které se grilováním uvolnily. 
  6. Mezitím rozkrojíme bulky a z vnitřní strany je zlehka opečeme. Masitá rajčata nakrájíme na kolečka.
  7. Všechno potřebné máme připravené, takže je načase poskládat dokonalý burger. Obě poloviny bulky potřeme dressingem. Na spodní stranu dáme kousky salátu, rajče a maso na burger. Vše přiklopíme horní polovinou bulky a můžeme podávat.

Grilovaný hermelín

Nevím jak vy, ale já si prostě letní grilování bez hermelínu nedokážu představit. Pokud si v jídelníčku hlídáte množství tuku a klasický hermelín se vám do něj příliš nehodí, na trhu naleznete také varianty light. Grilování hermelínu není nic složitého. Stačí přidat oblíbené bylinky či jej grilovat bez ochucení. Poté zabalit do alobalu či jej rovnou hodit na gril. No a oblíbená pochutina je na světě. Co takhle ho vyzkoušet v kombinaci s vlašskými ořechy, medem a brusinkami?

Budete potřebovat:

  • Hermelín 4 kusy
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy 100 g
  • med 4 lžíce
  • citron 1 kus
  • brusinkový kompot 100 g
  • salátové listy

Jak na to:

  1. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na menší kousky. 
  2. Hermelíny z obou stran potřeme trochou olivového oleje a podle chuti osolíme, opepříme. Takto připravené hermelíny dáme na gril. Grilujeme na středním ohni z obou stran, dokud sýr nezačne být měkký a zlatavý. Průměrně to trvá 3 až 4 minuty z každé strany.
  3. Mezitím si na malé pánvi rozehřejeme med s kůrou a šťávou z citronu. Do medové směsi přidáme nasekané vlašské ořechy a mírně opečeme.
  4. Grilovaný hermelín dáme na připravený talíř, ozdobíme ořechovou směsí a přidáme lžíci brusinek. Doplníme o oblíbené salátové listy a máme hotovo.

Čočkový burger

Na závěr tu máme jednu vegetariánskou specialitu. Pokud nepatříte mezi milovníky masa a sýr nebo grilovaná zelenina už vám lezou krkem, nezoufejte. Tenhle burger vás vystřelí z kecek. 

Na karbanátky budete potřebovat:

  • červená čočka 250 g
  • cibule 1 kus
  • sušená majoránka 2 lžičky
  • sůl
  • vejce 2 kusy
  • ovesné vločky 50 g
  • celozrnná mouka 150 g

Jak na to:

  1. Čočku propláchneme vodou, dáme do hrnce a zalijeme 600 ml vody. Následně vaříme 12 až 15 minut, dokud čočka není měkká. 
  2. Vezmeme síto, hotovou čočku scedíme a necháme ji v sítu vychladnout. 
  3. Mezitím najemno nasekáme oloupanou cibuli.
  4. Vychladlou čočku přemístíme do mísy a přidáme k ní cibuli, majoránku, sůl, vejce, ovesné vločky i mouku. Pořádně promícháme. 
  5. Mělo by nám vzniknout těsto, ze kterého jednoduše vytvarujeme 10 až 12 karbanátků. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak příliš tuhé, přidejte vejce či mléko.
  6. Karbanátky přendáme na rozpálený gril a grilujeme. Hotové karbanátky dáváme do bulky a doplníme o oblíbenou zeleninu s omáčkou tak, jak bylo popsáno výše.

Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.