Jak se dostatečně hydratovat během horkého dne?

Během teplých letních dnů lidské tělo vypotí mnohem víc tekutiny než obvykle. Většímu výdeji musí odpovídat zvýšený příjem tekutin, jinak hrozí dehydratace. Jaký by měl být příjem tekutin? Které nápoje jsou nejvhodnější? Jak předcházet dehydrataci u dětí? Těmto tématům se věnuje následující článek.

Obsah článku

Dehydratace způsobuje zdravotní problémy

Během extrémně horkých letních dnů nebo při vysoké fyzické zátěži bychom měli vypít až čtyř litry tekutin denně. Nedostatečný pitný režim totiž může přivodit různé zdravotní komplikace. Mírná dehydratace způsobuje nevolnost, bolesti hlavy, slabost nebo závratě. Následkem dlouhodobé dehydratace může být infekce močových cest, zánět slepého střeva, narušení metabolické rovnováhy, kolapsové stavy, onemocnění srdce a cév, dále rakovina konečníku nebo močového měchýře.

Jak lidské tělo hospodaří s vodou

Při běžném počasí naše tělo denně vyloučí přibližně 2,5 litru vody, nejvíce (1,5 litru) se vyloučí močí a 1 litr z těla odejde v potu, ve stolici a při dýchání. Aby se toto množství vyrovnalo, doporučuje se denně přijmout 2 litry tekutin, zbývající 0,5 litru přijmeme v potravě. Toto množství je potřeba dodržovat ale také nepřekračovat, protože dlouhodobý nadměrný příjem tekutin může způsobovat zdravotní problémy, jako je poškození ledvin nebo srdce.

Doporučené množství přijatých tekutin je u každého člověka jiné a závisí na věku, pohlaví, hmotnosti, zdravotním stavu i na složení stravy a obvyklé fyzické zátěži. Pro ilustraci – dospělý člověk by měl denně vypít přibližně 20 až 40 ml tekutin na jeden kilogram tělesné hmotnosti.

Žízeň znamená dehydrataci

V letních měsících je nutné spotřebu tekutin přizpůsobit aktuálnímu počasí, protože při vysokých teplotách se výrazně zvyšuje množství vody, kterou vyloučíme pocením. Například při fyzicky náročné sportovní aktivitě nebo práci při vysokých teplotách vypotíme téměř 2 litry tekutin za hodinu. Tekutiny je tedy nutné důsledně doplňovat, měli bychom pít často a pravidelně, určitě bychom neměli čekat na to, až budeme mít žízeň. Pokud na pití zapomeneme a pak se to snažíme dohnat větším množstvím tekutin, nejedná se o správný postup. Nárazové pití totiž zbytečně zatěžuje organismus.

Pocit žízně nám nesignalizuje jen to, že bychom se měli napít, žízeň je již ukazatelem mírné 1 až 2% dehydratace, která je pro lidský organismus zátěží. I při takto mírném poklesu množství tekutin v těle totiž klesá naše fyzická výkonnost, a to přibližně o pětinu. Pokud obsah tekutin v těle klesne o 5 %, mohou se již objevit zdravotní komplikace – přehřátí, oběhové selhání a šok.

Pitný režim u dětí

Dodržování správného pitného režimu dětí může být problematické, protože děti si včas neuvědomují pocit žízně. Na to, aby dítě vypilo dostatek tekutin, musí tedy dohlížet rodiče. Obecně platí, že denně by měly děti vypít 60 ml tekutin na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Toto doporučení je ale pouze orientační, je nutné vzít v úvahu další faktory a jedním z nich je teplota okolního prostředí. Během horkých letních dnů by se i u dětí měl příjem tekutin zvýšit. Pro dětský organismus je nejlepší pít častěji a po menších dávkách.

Které nápoje jsou nejlepší

Za nejvhodnější nápoj se považuje obyčejná voda, výborná je voda ochucená čerstvou citronovou šťávou a meduňkou nebo mátou. Pokud dáváme přednost balené vodě, měla by to být kojenecká nebo pramenitá voda. Nedoporučují se perlivé vody, které jsou močopudné a které mohou přivodit žaludeční a trávicí problémy. Perlivé vody také nejsou vhodné pro kardiaky a malé děti.

Minerální vody by měly být jen nízce mineralizované s mineralizací 150 až 400 mg/l. Minerálky by neměly být základem pitného režimu, protože mají vyšší podíl solí a tím zatěžují ledviny. V běžném režimu by dospělí měli vypít maximálně 1 až 2 lahve minerálky týdně. V létě pocením ztrácíme větší množství solí, proto můžeme spotřebu minerálek zvýšit.

Neslazené bylinné a ovocné čaje jsou výbornou volbou pro teplé letní dny. U bylinných čajů bychom ale měli být obezřetní, nedoporučuje se pít velké množství jednoho druhu čaje, čaje bychom měli střídat. Některé bylinky navíc nejsou vhodné v případě určitých onemocnění.

Letní pitný režim je možné doplnit i větší konzumací salátů a polévek. Výborným zdrojem tekutin je i ovoce a zelenina, která má vysoký podíl vody. Jedná se hlavně o okurky, rajčata, jahody, melouny nebo jablka.

Nápoje by měly mít pokojovou teplotu. Ledové nápoje totiž zpomalují hydrataci, protože lidský organismus je nejprve musí ohřát na tělesnou teplotu. V létě se nedoporučuje pít slazené nápoje, větší množství černého a zeleného čaje, kávu, nápoje obsahující kofein a alkoholické nápoje.

Co se do pitného režimu nepočítá

·       káva   kofein odvodňuje organismus, po vypití kávy bychom měli vypít sklenici vody,

·       kofeinové nápoje – kromě nežádoucího odvodnění dodávají tělu velké množství jednoduchých cukrů,

·       alkoholické nápoje – způsobují odvodnění a demineralizaci organismu, nedoporučují se ani zředěné alkoholické nápoje jako například vinný střik.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.