Jak na zklidnění psychiky

Výzvy každodenního života, stres z práce, psychická zátěž a nedostatek času na odpočinek často vedou k vysokému psychickému napětí. Podobně jako dbáme na naše tělesné zdraví s pomocí vyvážené stravy, cvičení a péče o pleť a pokožku, je nezbytné věnovat pozornost i našemu duševnímu zdraví. Tento aspekt je často zanedbáván, ale je klíčový pro správnou funkci celého těla. Není novinkou, že duševní problémy se mohou rychle odrazit i na fyzickém zdraví. Jak tedy zůstat v klidu a jak zklidnit psychiku i v době stresu a po náročném dni?

Obsah článku

Příčiny duševní nepohody

Co někoho nevyvede z míry, může u jiného vyvolat intenzivní stres. Předtím, než začneme řešit zlepšení našeho psychického stavu, je důležité pochopit, co stojí za našimi problémy. Může to být stres z práce, vážná nemoc vás nebo vašich blízkých, nedostatek spánku, nevyvážená strava, nedostatek vitamínů a minerálů, rodinné nebo partnerské problémy – cokoliv, co vás může vyvést z normálního stavu.

Některé problémy nelze vyřešit okamžitě, někdy je dokonce nelze vyřešit vůbec. Je však důležité si občas dovolit úplně odpočinout a relaxovat. Náš nervový systém potřebuje pravidelný odpočinek. Občas je dobré nechat vše být a věnovat se činnostem, které nás dělají šťastnými, i když se mohou zdát jako ztráta času. Náš mozek potřebuje obnovit svou energii, ať už sledováním televizního seriálu nebo prostým odpočinkem.

Jak zlepšit psychický stav a dosáhnout klidu

Zklidnění psychiky je proces, který vyžaduje čas a praxi. Je důležité najít techniky, které vám osobně vyhovují, a začlenit je do svého každodenního života

Odstraňte příčiny stresu

Jak již bylo zmíněno, je důležité identifikovat a odstranit hlavní příčiny vašeho stresu. Pokud je to možné, zbavte se jich. To je naprostý základ pro docílení zklidnění psychiky. Pokud vás práce stresuje již několik měsíců, zvažte její změnu. Pokud vás stresuje vztah a necítíte se v něm dobře, možná je čas jej ukončit nebo nějakým způsobem zakročit. Nebojte se radikálních rozhodnutí, která vám mohou přinést úlevu. Někdy nemusí být řešení situace možné, což může vést k frustraci a dalšímu stresu. V takovém případě se snažte stresu nevěnovat příliš pozornosti a pravidelně se věnujte následujícím tipům.

Zajistěte si dostatek spánku

Spánek je nezbytný pro udržení dobrého psychického stavu. Během spánku se náš mozek regeneruje a zpracovává události z předchozího dne. Nedostatek spánku může vést k poruchám spánku. Dospělí by měli spát 7 – 9 hodin denně, a v případě většího psychického stresu i více.

Najděte si své relaxační aktivity

Věnujte se činnostem, které vás uvolňují a zlepšují vaši náladu. Ať už je to malování, cvičení, běhání, pletení, procházky s pejskem nebo jiné aktivity. Umožněte si relaxovat v sauně, na masáži, nebo si dopřejte horkou koupel doma. Nevyčítejte si, že jste mohli věnovat tento čas práci nebo úklidu. Dopřejte si chvilku pro sebe a nemyslete v ní na nic, co by vás mohlo stresovat.

Poslouchejte hudbu a zpívejte si

Poslech hudby a zpěv mají prokazatelně pozitivní vliv na psychiku. Pusťte si oblíbenou hudbu a nechte ji hrát nahlas. Zpívejte a tancujte, tyto aktivity mohou vyvolat pocit štěstí a naplnit tělo endorfiny.

Vyzkoušejte dechová cvičení a meditaci

Pracujte s dechem vědomě, sedněte si do tureckého sedu s rovnými zády a hlavou směřující přímo – dechová cvičení i meditace mohou pomoci mysl uklidnit. Proveďte hluboký nádech, zadržte dech na několik vteřin a pak hluboce vydechněte. Zkuste opakovat a uvidíte, že taková činnost přispěje k tomu, že se budete cítit lépe i ve stresujících momentech.

Využijte bylinky pro zklidnění

Bylinky mají různé pozitivní účinky na duševní zdraví. Můžete je konzumovat jako bylinné čaje nebo využít v aromaterapii. Pro uklidnění se hodí meduňka, mateřídouška, levandule, ale i oregano či chmel. V aromaterapii jsou účinné esenciální oleje jako levandulový, rozmarýnový, mateřídouškový a citrusový. K uklidnění psychiky může přispět i konopí, ne ve významu drogy jako takové, ale ve významu toho nejlepšího z něj – kanabinoidy, terpeny, flavonoidy a další látky, které nepůsobí psychotropně. Zejména dnes populární CBD má na psychiku velice pozitivní vliv, a jeho pravidelné užívání může výrazně pomoci.

Pořiďte si domácího mazlíčka

Zvířata mohou mít pozitivní vliv na naši psychiku. Pes, kočka nebo dokonce rybičky v akváriu mohou přinést radost a uklidnění. Domácí mazlíček vám může poskytnout odreagování, smích a pocit tepla a pohody.

Jezte zdravě

Vyvážená strava je důležitá pro správnou funkci mozku. Jezte potraviny bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, tryptofan a kyselinu listovou, které se nacházejí v různých typech ořechů, ovoci, zelenině, mořských rybách, semínkách a listové zelenině.

Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud se cítíte dlouhodobě vystresovaní a vaše snahy nejsou účinné, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Psycholog nebo psychiatr vám může poskytnout potřebnou podporu a poradit, jak lépe zvládat stres a duševní problémy.

Pamatujte, že pečovat o svou psychiku je stejně důležité jako pečovat o své fyzické zdraví. S pravidelnou praxí a trpělivostí můžete dosáhnout většího klidu a harmonie ve svém životě.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.