Hudba a její vliv na lidské tělo

Lidstvo je hudbou doprovázeno již od pravěku. Už první lidé ve svých primitivních příbytcích objevili kouzlo rytmického ťukání dvou dřívek nebo kamínků v záři plamenů. Nález první kostěné flétny na území Německa se datuje dokonce do doby před 40 000 lety.  Od té doby se proměnilo lidstvo a s ním pochopitelně také hudba. Některé věci se však nemění. Hudba je stále nedílnou součástí našich životů, je původcem velké škály emocí, zdrojem energie a využíváme ji také během různých druhů terapií. Doprovází nás při velkých událostech jako jsou svatby nebo pohřby, obklopuje nás při sledování filmu, při sportování nebo práci. Hudbou jsme obklopeni a život si bez ní neumíme představit. Jaký vliv má na naše tělo? V čem může posloužit a v čem naopak uškodit? To se dozvíte na následujících řádcích. 

Obsah článku

Každý vnímáme hudbu jinak

Není žádným tajemství, že každý člověk vnímá hudbu trochu jiným způsobem. Zatímco pro jednoho je to inspirace, povzbuzení, pro někoho je zdrojem životní síly a nedokáže si bez ní představit svůj život. To, jakou hudbu posloucháme, o nás mnohé prozradí. Dokonce je známo, že hudba dokáže silně ovlivnit chování a jednání člověka. Na jejím výběru tedy rozhodně záleží. 

Naše psychika dokáže vnímat hudbu ve třech vrstvách, tři vrstvy nalezneme také u hudebních skladeb. Nejprve vnímáme kmitočty, které mozek zpracovává a vytváří psychický obraz hudby. Pak se hudba propracuje hlouběji a mozek ji porovnává s dosavadní zkušeností. V tu chvíli hudba proniká o něco hlouběji od fyzického těla k mysli a emocím a paměti. Ty nám umožňují hudbu nejen prožívat, ale také analyzovat. Díky této nejhlubší vrstvě můžeme určit, jaký má hudba potenciál a jak na nás působí. Při tom, jak hlouběji pronikáme do hudby, objevujeme sami sebe a svou mysl. Odhalujeme díky ní pocity, vzpomínky, bolesti. Hudba tedy může být naším průvodcem v cestě za poznáním sebe sama. 

Hudba a lidská psychika

Poslech hudby dokáže ovlivnit naše tělo v mnoha různých oblastech. Jedná se hlavně o srdeční tep, krevní tlak, dýchání nebo činnost mozku. Z toho je jasné, že hudba je pevně spjata s našimi emocemi. Dokonce údajně převyšuje ostatní formy umění, protože v člověku dokáže vyvolat více emocí než zrakový vjem u výtvarného díla. Hudba dokáže ovlivnit duševní stav rychleji a intenzivněji než jiné druhy umění. Říká se, že ostatní umění nás přemlouvá, hudba nás přepadne a nepustí. 

Hudba má schopnost vyvolat v nás mnoho různých účinků a ty se liší dle individuality, vkusu a preferencích posluchače. Máme hudbu, která nás uklidní (balady, pomalé skladby), hudbu pro hlubší poslech a poznávání sebe sama (relaxační hudba), hudbu k práci (rytmická energická hudba), hudbu k povzbuzení (rocková hudba) nebo hudbu k povzbuzení výkonu při cvičení (taneční hudba). 

Benefity hudby pro lidské tělo

Hudba pro lidské tělo přináší hned řadu benefitů. Níže přinášíme ty nejznámější z nich.

Lépe se soustředíme. 

Poslech hudby dokáže stimulovat mozek a podporovat lepší koncentraci a učení. Zde ale mluvíme o specifických žánrech – hudbě instrumentální, relaxační nebo klasické. I když to nemusí platit pro všechny, hudba s výrazným textem působí při učení spíše rušivě. 

Hudba zmírňuje bolest. 

Z výsledků vědeckých studií vyplývá, že hudba pomáhá lidem zvládat akutní i chronickou bolest. Není úplně jasné, proč tomu tak je, ale vědci se přiklání k názoru, že poslech hudby způsobuje uvolňování opioidů a tlumení prožívané bolesti. Nejedna maminka dnes při porodu využije možnosti poslechu hudby a to svědčí o pravdivosti vědeckých závěrů. 

Hudba tlumí pocity úzkosti a deprese. 

Nejeden člověk se ve vypjaté životní situaci obrátí k poslechu hudby, aby si lépe poradil s pocity úzkosti, smutku nebo přehlcení. Zejména klidná instrumentální hudba se zvuky přírody nebo jazzová hudba může být v tomto případě velmi užitečná. Hudba totiž dokáže snížit hladinu stresového hormonu kortizolu a tím nám pomáhá se z náročné situace rychleji vzpamatovat.

Hudba je lék pro srdce a cévní systém.

Hudba, a zejména naše oblíbené hity, nás nutí se všemožně vrtět, podupávat do rytmu nebo dokonce tančit. Všechny tyto aktivity jsou velmi užitečné pro náš cévní systém. Tempo poslouchané hudby ovlivňuje nejen krevní tlak a činnost srdce, ale také dechovou frekvenci. Hudba tedy skutečně může povzbudit naše tělo i duši a nabít nás pozitivní energií.

Shot of fit and sporty young woman relaxing and listening to music after work out next to the lake.

Hudba je prevencí ztráty paměti a demence.

Dle vědeckých studií může hudba pomoci se zapamatováním si pojmů nebo rychlosti provedení konkrétních zadaných úkolů. I když už nepatříte mezi pracující, může vám hudba velmi pomoci. Konkrétně u starších osob a pacientů s demencí. Ztrátu paměti bohužel zvrátit nedokáže, ale pravděpodobně má potenciál zpomalit kognitivní úpadek a pomoci se stavem dlouhodobé paměti. 

Hudba jako pomocník při hubnutí

Je vědecky dokázáno (díky studii prováděné v restauracích), že tišší a klidnější hudba v kombinaci se slabším osvětlením dokáže snížit množství zkonzumovaného jídla. V tichém a klidném prostředí se totiž cítíme uvolněně a proto jíme mnohem pomaleji, cítíme se dříve syti a nesníme takové porce. Vyzkoušejte si tedy doma klidnou večeři při svíčkách za doprovodu jemné relaxační hudby a vaše stravování dostane jiný rozměr.

Může hudba také škodit?

Je vědecky dokázáno, že konkrétní hudební žánry mohou v člověku podněcovat některé negativní emoční reakce. Za takto “nebezpečné” jsou považovány například heavy metal nebo techno. Mají údajně v člověku vyvolávat pocity agrese a násilí. Stejně jako u všech benefitů hudby platí i tady, že se jedná o zcela individuální záležitost. Tak jako někoho uklidňuje symfonická hudba, jinému může způsobit opačnou emoční odpověď. Nelze tedy s jistotou říct, že by některé žánry byly prospěšnější než jiné. 

Ať už ale posloucháme jakoukoliv hudbu, je důležité si uvědomit její dopady na naši psychiku a brát ji jako sílu, se kterou je třeba zacházet opatrně. 

Hudba dokáže mimo jiné zkreslit subjektivní vnímání času, což je jeden z důvodů, proč si ji lidé pouštějí při dlouhých cestách nebo je přehrávána v obchodech. Hraje také v čekárnách lékařů, během kosmetických a jiných wellness procedur. Při poslechu se nám tedy snadno může stát, že zapomeneme na čas. Otázkou zůstává, kdy je dobré nechat čas plynout a kdy to vhodné není…  

Závěrem

Dnes jsme hudbou obklopeni, mnohdy dokonce zahlceni. Přesto ji ne vždy vnímáme kvalitně. Hudba již vyhledává posluchače, a ne posluchač hudbu – při jízdě v autobuse, v obchodních centrech, kavárně či v čekárně u lékaře. Je každému dostupná díky moderním technologiím, mnohdy ji bereme jako naprostou samozřejmost a nevážíme si jejich skutečných kvalit. Proto buďte pečliví při výběru soundtracku pro svůj život, naučte se procítit hudbu do hloubky a využijte jejích blahodárných účinků na naši duši i tělo. 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.