Hormony štěstí – jak ovlivňují naše tělo?

Hormony štěstí. Tak zní lidové označení pro skupinu neurotransmiterů a hormonů, které nám dokáží zlepšit náladu. Mají totiž tu sílu nám vyvolat příjemné pocity jako radost, láska, potěšení, blaho, ale i uvolnění – zjednodušeně zkrátka pocity štěstí. Řadíme sem dopamin, serotonin, oxytocin a endorfiny. Tyto hormony se vyplavují v našem organismu, ale my jejich produkci můžeme do určité míry ovlivňovat. Chcete vědět jak? Chcete návod na šťastnější život? Tak čtěte dále!

Obsah článku

Dopamin

Jako první se pojďme podívat na dopamin, neboli hormon odměn. Jedná se o neurotransmiter, díky kterému jsme  schopni prožívat pocity uspokojení a potěšení. Pokud nám jeho hladina klesne, můžeme se cítit méně motivovaní a začít cítit i bezmoc. Avšak jeho příliš nízká hladina bývá spojována i se závažnějšími zdravotními problémy jako jsou deprese, porucha příjmu potravy, nespavost, sebepoškozování a jiné. 

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

  • Dokončete úkol! Je prokázáno, že pokud daný úkol splníme a odškrtneme si ho, mozek to vnímá jako naše malé vítězství a automaticky začne uvolňovat dopamin. 
  • Meditujte! Pokud se nám povede zklidnit mozek a naše myšlenky, například právě během meditace, která je k tomu ideální, začne se vyplavovat více dopaminu.
  • Zkuste dopaminový půst! V dnešní hektické, stresové době skoro nikdo nic nestíhá a nemá na nic čas. Žijeme v době, kdy nás ovlivňuje obrovské množství faktorů, a my si to ani neuvědomuje, a akorát jsme z toho vyčerpáni. Proto si dopřejte takzvaný restart! Žádný internet, žádná televize, žádné sociální sítě! Odstřihněte se od všeho! Vyřaďte kofein, cukr, alkohol, nikotin a buďte pouze sami se sebou. Buďte v klidu a s čistou hlavou! 
  • Pečujte o sebe! Dopřejte si dobré jídlo, masáž, návštěvu oblíbeného salonu, odpočinek, nový kus oblečení, pár bot nebo doplněk. Ovšem nepřehánějte to, všeho s mírou. 

Serotonin

Naše tělo přirozeně uvolňuje dopamin společně se serotoninem, a proto se na něj podíváme hned jako další! Je to také neurotransmiter, který přenáší informace v mozku a má velký, možná až převážný, vliv na to, jak se aktuálně cítíme. 

Jeho nedostatek lze poznat tím, že trpíme únavou, frustrací, depresí, úzkostmi, celkově špatnou náladou, ale i například trávicími problémy a neodolatelnou chutí na sladké. Jeho dostatek je tedy logicky spojován nejen s dobrou náladou, ale i s lepším spánkem, kontrolovanými chutěmi k jídlu a pozitivním vlivem na kognitivní funkce. Serotonin totiž přirozeně podporuje učení a paměť. 

Jak zvýšit hladinu serotoninu? 

  • Dopřejte si dostatečný a kvalitní spánek, nejlépe osm hodin! Nedostatek spánku má negativní dopad na všechny hormony, jejich produkci a vliv. 
  • Nezapomínejte na svůj střevní mikrobiom! Nejen tak se říká, že střeva jsou náš druhý mozek, a proto se o ně dostatečně starejte! Konzumujte dostatek vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny. Dopřejte si kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a vyhýbejte si průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem i alkoholu.
  • Cvičte! To jste nečekali, že? Ovšem jedná se o nejjednodušší způsob, jak přirozeně uvolnit serotonin. Stačí aspoň půl hodina pohybu a hned budete mít lepší náladu! Klidně to může být i jen chůze. Hlavně, že jste na čerstvém vzduchu a nesedíte doma! 
  • Dopřejte si chvíli na slunci. Slunce je náš život, bez něj bychom tady nebyli, tak že si ho pořádně užívejte! Sluňte se! Sluneční svit je skvělý zdroj energie a dobré nálady. 
  • Doplňujte hořčík a vápník! Přirozeně ve stravě ho najdete v ořechách a mléčných produktech, ale neuděláte špatně, i když se rozhodnete ho suplementovat. Jen si dejte pozor kvalitu. Oba tyto minerály

Vše výše uvedené platí nejen pro serotonin, ale i pro dopamin! No není to skvělé? 

Oxytocin

Jako další se podíváme na hormon lásky, neboli oxytocin. Občas se mu přezdívá i mateřský hormon, protože bývá spojován s kojením, porodem a celkově s mateřskou láskou. Ovšem nevyvolávají ho pouze tyto činnosti. Hormon oxytocin se začne vyplavovat i při běžných projevech lásky jako je objímání, mazlení a pohlazení. Tento hormon se uvolní, i když třeba jen dáme někomu pusu nebo ho chytneme za ruku. 

Zkrátka pro vyplavení oxytocinu jsou důležité příjemné doteky, čas s blízkými a lidmi, se kterými se cítíme dobře a bezpečně. Počítáme sem i čas s domácí mazlíčky. 

Endorfiny

Poslední do party nám zbývá si představit endorfiny. Ty se do těla vyplavují zejména při sportu, ale i při porodu. Stejně jako výše zmíněné hormony, i tento zlepšuje náladu. Rozdíl mezi nimi je takový, že endorfiny se začnou vyplavovat po dlouhé fyzické zátěži, nikoli “pouze” po půl hodině jógy. Dále zvyšují pocit spokojenosti, sebedůvěry, ale také tlumí bolest a zmírňují stres. 

Jak zajistit dostatek produkce endorfinů? 

  • První bod vás nepřekvapí. A nebo ano? Dostatečně se hýbejte! Můžete dělat cokoliv! Může se jednat o běh, tanec, ale i třeba o sex!  
  • Vlezte pod studenou sprchu! Ráno se vzbudíte a cítíte, že máte špatnou náladu? Zkuste si dát ranní studenou sprchu! Uvidíte, že to s vaši nepříjemnou náladou zatočí! 
  • Zkuste tmavou čokoládu! Čas od času si dopřejte kostičku kvalitní tmavé čokolády. Ideálně si ji dejte s příchutí chilli a nechte ji rozpustit! To je teprve endorfinový kolotoč! 

A to je vše! Pokud zařadíte některé z výše uvedených typů do své každodenní rutiny, ručíme vám, že se budete cítit lépe a budete mít hned šťastnější a lepší život! 

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!