Cykloturistika – co k ní potřebujete a jak s ní začít?

Cykloturistika spojuje cestování, objevování nových krajin, kultur a relaxaci s aktivním pohybem. Ať už se chystáte na jednodenní výlety blízko domova nebo plánujete několikadenní expedice napříč různými terény, přečtěte si pár užitečných tipů, jak s cykloturistikou začít.

Obsah článku

Výběr správného kola

Při výběru kola je nezbytné zvážit několik faktorů, aby kolo co nejlépe vyhovovalo vašim potřebám a stylu jízdy. Základem je určit, jaký typ kola na cykloturistiku bude vyhovovat vaší jízdě. Základní otázkou tedy je: jak často a kde budete kolo používat. Na trhu najdete mnoho typů kol od horských, přes silniční, až po elektrokola, přičemž každý typ je přizpůsoben specifickému terénu a způsobu jízdy.

Horská kola jsou oblíbená pro svou univerzálnost a hodí se jak pro jízdu po nerovném terénu, tak po asfaltových cestách. Nabízejí různé podkategorie, jako jsou rekreační horská kola s pohodlným posedem pro občasné výlety, nebo specializovaná trailová a enduro kola pro náročnější terény. Na druhou stranu, silniční kola jsou ideální pro rychlou jízdu na asfaltu, s rámy navrženými pro maximální přenos energie a efektivitu.

Důležité parametry při výběru kola

Velikost rámu je klíčovým parametrem, který by měl odpovídat vaší výšce a postavě, aby bylo zajištěno maximální pohodlí a efektivita jízdy. Materiál rámu také hraje významnou roli, přičemž každý materiál má své specifické vlastnosti – od hliníku a karbonu po titan a ocel. Vhodný výběr závisí na vašich preferencích a rozpočtu.

Dalším důležitým aspektem je odpružení, které zvyšuje komfort jízdy v terénu, zejména u horských a gravelových kol. Rovněž je třeba vzít v úvahu typ a šířku plášťů, které by měly odpovídat terénu, po kterém se nejčastěji budete pohybovat. Při výběru elektrokola nezapomeňte zvážit kapacitu a dojezd baterie, což je zásadní pro určení, jak daleko a jak dlouho budete moci na kole jezdit bez nutnosti dobíjení.

Cyklistická obuv

Správná obuv je dalším nezbytným prvkem. Měla by být pohodlná, dostatečně pevná a odolná proti promoknutí. Cykloturistika obuv je speciálně navržena tak, aby zlepšovala výkon jezdce a zároveň zajišťovala komfort a bezpečnost při jízdě. Existují různé typy cyklistické obuvi, které se liší designem a funkcemi podle typu cyklistiky, kterému jsou určeny. Při výběru cyklistické obuvi je důležité zvážit materiál, z kterého je obuv vyrobena.

Například silniční cyklistické boty jsou obvykle velmi lehké s tvrdou podrážkou, která maximalizuje přenos síly na pedály. Tyto boty často disponují systémem klipsny nebo nášlapy (zacvakávají se do speciálních pedálů), což jezdcům umožňuje efektivněji šlapat, protože mohou tlačit i táhnout pedály. Na druhé straně, horské cyklistické boty jsou robustnější s výraznějším vzorováním na podrážce pro lepší trakci v terénu. Tyto boty jsou také často kompatibilní s klipsnami, ale na rozdíl od silničních bot mají podrážku, která umožňuje pohodlnější chůzi v náročném terénu.

Cyklistické oblečení

Neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečený cyklista. Bez padnoucího cyklistického oblečení se neobejdete, ať už na jízdním kole vyrazíte kamkoliv. Při jízdě zajistí komfort, umožní podat ten nejlepší výkon, a při správném výběru, se v něm budete cítit skvěle. 

Svrchní vrstvy, jako jsou cyklistické bundy nebo vesty, by měly být nepromokavé, odolné proti větru a prodyšné. Pro chladnější počasí je vhodné, aby bunda obsahovala alespoň slabou podšívkou. Výhoda skladných bund spočívá v tom, že je snadno uložíte do batohu nebo kapsy, což je praktické pro proměnlivé počasí.

Cyklistické kalhoty a kraťasy by měly být vyrobeny z elastických a prodyšných materiálů, které zvyšují komfort a efektivitu při pedálování. V chladnějších měsících oceníte kalhoty s ergonomicky tvarovanou vložkou a zakončení nohavic s gumovým nebo silikonovým proužkem, které drží materiál na místě. Pro teplejší počasí a flexibilitu jsou ideální cyklistické kraťasy s praktickými kapsami a reflexními prvky, zatímco návleky na nohy mohou být užitečné při přechodných teplotách.

Také rukavice jsou důležitou součástí výbavy, chrání ruce před otlačeninami a v případě pádu před odřeninami. V teplejších měsících jsou vhodné krátké rukavice, zatímco pro jízdy v náročnějším terénu nebo chladnějším počasí jsou ideální dlouhoprsté rukavice pro maximální ochranu a prodyšnost. Správný výběr oblečení umožňuje cyklistům užívat si jízdu po celý rok, bez ohledu na počasí.

Základní vybavení a doplňky

Cyklistické doplňky zvyšují komfort i bezpečí při každé jízdě. Připravili jsme si pro vás pár tipů, na které doplňky myslet.

Helma

Nejdůležitějším doplňkem je rozhodně cyklistická helma. Z důvodu bezpečnosti je doporučována i na sebekratší vyjížďku, kdy pro děti a mladistvé do 18 let je dokonce povinnost helmu na kole mít. Důležitými faktory pro výběr správné helmy je velikost, hmotnost i odvětrávání.

Batohy a ledvinky

Cyklistické batohy, brašny a ledvinky jsou praktické pro delší vyjížďky, kdy je třeba vzít s sebou náhradní oblečení, nářadí, jídlo a pití. Batohy bývají navrženy tak, aby byly pohodlné, s dobrým odvětráváním a často obsahují prostor pro vodní rezervoár. Naopak cyklistické ledvinky, které se nosí kolem pasu, nabízí snadný přístup k obsahu během jízdy. Oba typy jsou vybaveny různými kapsami a úchyty, které usnadňují organizaci a přístup k vybavení. Brašny, vhodné pro delší výlety, by měly být dostatečně prostorné, odolné a ideálně vodotěsné (alternativou mohou být voděodolné návleky). K dispozici jsou také modely s rolovacím uzávěrem. 

Další vybavení a doplňky

Mezi doplňky byste také mohli a měli zahrnout moderní skladný stan s předsíní pro bezpečné uložení kol v případě, že se chystáte na delší výlety s přespáním v kempu. Pro sledování výkonu a trasy se hodí také cyklopočítače nebo průhledná kapsa na telefon s možností připnutí na řidítka. Je důležité mít také správné osvětlení pro situace jako jízda v mlze a tmě. Pro nenadálé události a nutnosti drobné opravy je nezbytností mít s sebou nářadí, a k tomu zvláště při cestách do odlehlých oblastí i náhradní díly jako záložní plášť.

Jak začít

  1. Vzdělávání: Přečtěte si o základech cykloturistiky, sledujte návody a postupy na internetu.
  2. Plánování trasy: Začněte s kratšími trasami ve známém terénu. Použijte aplikace jako Strava nebo Mapy.cz pro nalezení oblíbených tras.
  3. Trénink: Před delšími výlety se snažte zvýšit svou fyzickou kondici a zvyknout si na jízdu na kole.
  4. Skupinové výlety: Zúčastněte se organizovaných výletů nebo klubových akcí, můžete tak získat užitečné tipy a získat i nové “parťáky” pro vaše výlety.
Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.