Co je to letní únava a jak jí předejít?

Možná patříte mezi ty, kteří celou zimu a jaro byli unavení a těšili se na teplé letní dny. Avšak když konečně léto dorazilo, žádný příval energie to s sebou nepřineslo a vy se cítíte snad ještě unavenější než předtím a vy se ptáte, jak je to možné. Možná za tím stojí letní únava. Co to je, jaké jsou její příznaky a příčiny, a jak s ním bojovat, se dozvíte v tomto článku!

Obsah článku

Co to je letní únava a jaké jsou její příznaky? 

Tato únava neboli jinak řečeno letní letargie mívá obvykle dlouhotrvající rysy, ovšem i přestože může komplikovat život nebo způsobovat určité nepříjemnosti v každodenním činnostech, není životu ohrožující a nepředstavuje žádné vážné riziko vůči našemu zdraví. 

Ve vybraných zemích se vyskytuje problém s letní únavou už tak často, že pro něj mají vlastní výraz. Například v Japonsku se používá slovo “Natsubate”, kdy první část slova “natsu” znamená léto a druhá část “bate” vystihuje zkráceně potíže s aktivitou kvůli pocitu vyčerpání. 

Letní únava může být způsobena mnoha faktory. My jsme vybrali dva nejčastější, ke kterým se článek v okamžiku dostane. Mezi hlavní příznaky letní letargie patří, kromě déletrvající únavy, ztráta chuti k jídlu, bolest hlavy, podrážděnost, malátnost, závratě i špatná nálada. 

Jaké mohou být příčiny? 

Podle mnoha odborníků letní únavu způsobuje zejména příliš častý a dlouhý pobyt na slunci. Byť se říká, že slunce nás nabíjí energií a dodává sílu, ne u všech tomu tak bohužel je. Pobyt na slunci, obzvlášť v těžkých velmi horkých letních dnech, nemusí dělat ve skutečnosti každému dobře, a to bez ohledu na to, že jsme se například namazali ochranným krémem, nebo měli po celou dobu pokrývku hlavy. Navíc vysoké teplotní výkyvy mezi venkovním a vnitřním prostředím nejsou pro naše tělo úplně nejlepší a organismus musí vynaložit spousta energie a úsilí, aby udržel pro nás přijatelnou vnitřní teplotu a my s sebou někde nesekli. 

Druhou možnou příčinou letné letargie může být fakt, že tím, že jsou dny delší, tak méně spíme. Tím se nám automaticky tvoří méně melatoninu, hormonu spánku, a naše tělo méně regeneruje. Pokud se jednou méně vyspíme, nic se hned neděje, ovšem pokud máme takových dnů na kontě více, i to může být důvod, proč pociťujeme silnou až chronickou únavu. 

Jak porazit letní únavu? 

Níže přinášíme několik tipů a rad, jak se nejen preventivně vyhnout letní únavě, ale jak ji v případě, že se s ní již trápíte, ji porazit. Jdeme na to!

Spánek a relaxace

Často nám samo naše tělo vysílá signály potřeby, nedostatku nebo nadbytku a my vesele tyto signály ignorujeme. Obzvlášť u únavy, což je velice přirozený signál těla, se zkrátka stačí zastavit a dobře si odpočinout. Dopřát si denně kvalitních sedm až osm hodin spánku, nikoliv méně či více. I více může škodit. Zkrátka si uvědomit, že nám nic neuteče. Někdy v tom opravdu nic těžšího nebo složitějšího není. 

Dostatek pohybu

To, že pohyb patří k základním prvkům zdravého životního stylu, zřejmě není potřeba více rozebírat. Je, ovšem velice běžné, že pokud cítíme únavu, do žádného pohybu či cvičení se nám už nechce a raději work out vynecháme. Avšak druhý den se necítíme ohledně energie o nic moc lépe, byť jsme vynechali cvičení a šli dříve spát. Občas je lepší se únavě postavit a jít se aspoň protáhnout, zajít na procházku nebo si dopřát kratší lehčí work out. V noci se nám bude lépe spát a druhý den ráno se budeme cítit lépe. Věřte nám, nebudete litovat! 

Zdravá strava

Krmit a vyživovat své tělo kvalitní jídlem asi nemusíme nějak více zdůrazňovat! Potřebujeme zejména kvalitní bílkoviny z libového masa, ryb, mléčných výrobků a luštěnin. Dále sacharidy z ovoce, ale i z obilovin. Rozhodně nesmíme zapomenout na kvalitní tuky jako je avokádo, ořechy či tuky. Pokud ke všemu doplníte i kousky zeleniny, budete se cítit o poznání lépe! Dopřát si samozřejmě můžete i zmrzlinu či oblíbené grilované pochoutky, ale všeho s mírou. Nic se nemá přehánět! Zkrátka jezte lehčí jídla, sami asi nejlépe víte, že se po zeleninovém salátu s krůtím masem a kuskusem cítíte lépe nebo po hovězím guláši s několika knedlíky. Rovněž nezapomínejte na důležité zastoupení vitamínů, minerálů, vlákniny a stopových prvků ve stravě!

Lékařský rozbor krve 

Preventivní lékařský rozbor krve není pouze doporučením v tu chvíli, kdy se cítíte unavení. Takový rozbor může odhalit spousta věcí, i když se cítíte naprosto zdraví a plní energie. Z vlastních zkušeností ho můžeme jedině doporučit! Sice si něco málo připlatíte, ale co je pár korun oproti tomu být zdravý a cítit se dobře, že? 

Dostatek tekutin

Hlídejte si příjem tekutin, už mírná dehydratace, tedy ztráta okolo 2 % tekutin, může pro nás znamenat obrovský pokles energie. Proto se snažte denně vypít 2,5 – 3 litry vody, v horkých dnech neuděláte chybu, když příjem navýšíte. Zchladit se můžete půllitrem chlazeného piva i nějakou slazenou limonádou, ale převážně zařazujte obyčejnou vodu. Tu můžete samozřejmě ochutit i limetkou, citrónem nebo svěžím letní ovocem. 

Závěrem 

Pokud se necítíte nejlépe, zkuste omezit pobyt na slunci, zařadit dostatek tekutin i spánku, dopřejte si zdravé lehké jídlo, noste pokrývku hlavy a venku vyhledávejte stín než přímé slunce. Držíme palce, pokud se s letní letargií potýkáte! Pokud ne, určitě preventivně zařazujte výše vypsaná doporučení, ať léto prožijete naplno dle vašich představ a nemusíte se v něčem omezovat! 🙂 

ZDROJE:
Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!