Chyby v jídelníčku, kvůli kterým nehubneme

Velká většina z nás není spokojená se svojí hmotností, snaží se zhubnout, to se ale často nedaří. Jaké jsou příčiny toho, že nadbytečná kila nemizí tak rychle, jak bychom si představovali? Následující článek uvádí několik možných důvodů.

Obsah článku

Hubnutí se nedaří? Důvodem může být i stres

Ať už chceme zhubnout jen pár kilo, nebo nás trápí větší nadváha, dosažení cíle většinou není jednoduché. Jsme přesvědčeni o tom, že dáváme hubnutí maximální úsilí a že dodržujeme všechna potřebná pravidla, přesto se nám nedaří nadbytečná kila shodit. Často si pak klademe otázku: „Proč nehubnu?“  Důvodem mohou být chyby v jídelníčku, kterých si nejsme vědomi. Neúspěch při hubnutí ale může mít úplně jiné příčiny – stres, nedostatek spánku nebo sedavý způsob života.

Nejčastější příčiny neúspěšného hubnutí

Následující řádky uvádějí nejčastější důvody, proč se hubnutí nedaří. Při jejich čtení si možná uvědomíme, jakou chybu děláme, a po jejím odstranění bude snižování hmotnosti jednodušší.

Nepravidelné stravování

Jíst bychom měli pravidelně, a to pětkrát denně, přibližně po 3 až 4 hodinách. Pokud má naše tělo pravidelný přísun energie, nebude mít tendenci ukládat si tuky na „horší časy“, jak by tomu bylo při výkyvech příjmu energie. Při hubnutí bychom tedy neměli pociťovat hlad, při nepravidelném příjmu potravy totiž dojde ke zpomalení metabolismu a my bychom se naopak měli snažit o jeho zrychlení. Dalším rizikem nepravidelného příjmu potravy je to, že nezvládneme hladovění a sníme mnohem víc jídla, než kdybychom jedli pravidelně. Hladovění také zvyšuje chuť na sladké a tomu se odolává velice těžko.

Jíst bychom měli pomalu, protože náš žaludek reaguje na pocit sytosti až po 20 minutách. Platí, že čím rychleji jíme, tím víc toho sníme. Důležitý je i pitný režim, vypít bychom měli alespoň 2 litry neslazených tekutin. Večeřet bychom měli 2 až 3 hodiny před tím, než jdeme spát. Dodržování pravidla, že jíme nejpozději v 17 hodin, se nedoporučuje, protože i na spaní potřebuje naše tělo dostatek energie.

Nepřiměřená redukce příjmu potravy

Častou chybou je příliš razantní snížení příjmu kalorií. Hubnutí máme podvědomě spojené s tím, že musíme jíst málo. Pak se ale stane, že přijímáme méně energie, než kolik náš organismus potřebuje pro základní fungování. Výsledkem je to, že jsme unavení, nesoustředění, trpíme změnami nálad a mohou se přidat i vážné zdravotní problémy.

Řešení tohoto problému je poměrně jednoduché. Na internetové kalkulačce si zjistíme, jaký máme doporučený denní příjem kalorií. Výpočet této hodnoty vychází z výšky, hmotnosti, věku, pohlaví i z toho, jak jsme fyzicky aktivní. Na základě takto získaného denního příjmu kalorií pak spočítáme, jaký by měl být náš energetický příjem při redukci hmotnosti. Uvádí se, že by to mělo být 85 % doporučeného denního příjmu. S určením hodnoty energetického příjmu nám také může pomoci nutriční specialista, který sestaví i správný jídelníček.

Nedostatek bílkovin

Při hubnutí si musíme pohlídat, abychom do jídelníčku zařazovali dostatek bílkovin. Doporučuje se, aby bílkoviny tvořily 20 až 30 % denního energetického příjmu. Zastoupení sacharidů by mělo být 40 až 50% a podíl tuků bychom měli zredukovat na 30 % celkového energetického příjmu.

Kvalitní bílkoviny nastartují náš metabolismus, zasytí nás na dlouhou dobu a snižují chuť k jídlu. Dostatečný přísun bílkovin také snižuje riziko ztráty svalové hmoty. Výborným zdrojem bílkovin je kuřecí nebo krůtí maso, ryby, vejce i sýry a tvarohy s obsahem 30 % tuku v sušině a méně. Rostlinnými zdroji bílkovin jsou luštěniny.

Nadbytek jednoduchých cukrů

Jednoduché cukry (mono a disacharidy) naše tělo rychle zpracovává, pocit nasycení pak trvá krátce a rychle se dostavuje pocit hladu. Jednoduché cukry jsou v cukrovinkách, sladkých nápojích, sladkém pečivu, ve sladkostech a dortech nebo v medu.

Tyto potraviny bychom ze svého jídelníčku měli vyloučit a zaměřit se na komplexní cukry (oligo a polysacharidy), které lidské tělo zpracovává pomaleji a pocit zasycení trvá déle. Zdrojem komplexních cukrů jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny, rýže a brambory. Komplexní cukry navíc našemu tělo dodávají vlákninu, která je nezbytná při trávení.

Sladké ovoce a zelenina

Když se snažíme zhubnout, tak je ovoce i zelenina základem jídelníčku, i zde ale musíme vybírat. Některé druhy ovoce, jako jsou banány a hroznové víno, mají poměrně vysoký obsah fruktózy, která patří mezi jednoduché cukry. Z ovoce bychom měli volit jablka, hrušky, broskve, švestky, ananas a citrusy. Některé diety ovoce téměř vylučují, což není ideální, protože ovoce je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny.

Vyšší obsah fruktózy mají i některé druhy zeleniny, proto je lepší zahánět hlad okurkou, cuketou, brokolicí, špenátem nebo listovým salátem. Denně bychom měli sníst 500 až 600 g zeleniny.

Pozor na alkohol

Někteří z nás jsou zvyklí dát si večer malou skleničku vína nebo piva a jsou diety, které to povolují. Na alkoholické nápoje bychom si ale při hubnutí měli dát pozor, alkohol je totiž podstatným zdrojem kalorií, naopak tělu nedodává žádné živiny. Navíc je nadbytečná energie, která se uvolní při rozkladu ethanolu, v játrech využitá pro tvorbu tuků, potom dochází k hromadění tukové tkáně v játrech i v celém organismu. Dalším negativním faktem je to, že alkohol snižuje naše zábrany a zvyšuje chuť k jídlu, a to může vést k nekontrolovanému přejídání.

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.