Chcete jezdit na kole i v nepříznivém počasí? Zkuste spinning!

Jízda na kole se řadí mezi nejoblíbenější sporty nejen u nás v České republice, ale i celkově ve světě. Avšak pro mnoho lidí je velkou překážkou nepříznivé zimní počasí, které jízdu na kole venku v přírodě, v terénu úplně nepodporuje. A proto není divu, že vznikla indoorová verze jízdy na kole neboli spinning. Co to je? Co k tomu potřebujeme? Má to nějaké zdravotní benefity? Je to vhodné pro každého? Tak se na to pojďme podívat! 

Obsah článku

Co je spinning?  

Spinning neboli jízda na stacionárním kole patří mezi velice oblíbené indoorové aktivity. Jedná se o vytrvalostní aerobní cvičení, které doprovází rytmická hudba. Spinning získal svůj název podle cyklotrenažérů spinnerů, jež se při cvičení používají, ovšem najdeme případy, kdy se mu přezdívá jednoduše a jasně indoor cycling. Toto cvičení se pyšní řadou zdravotních benefitů, které si blíže představíme níže v tomto článku! 

Každá lekce je jiná a rozhodně to není stejné jako jízda na klasickém rotopedu! Někdy jsou více zaměřené na posilování a budování svalové hmoty, jindy více na “taneční” choreografii a zábavu. Obvykle ale vše spočívá ve střídání a vzájemné kombinaci pozic, tempa a zátěže. Lekce jsou většinou rozděleny pro začátečníky a pro pokročilé, a vždy jsou vedeny certifikovaným instruktorem.

Toto cvičení se těší velké oblibě v posledních letech, ale v České republice se objevilo již na začátku 90. let 20. století. Mnoho lidí to považuje za perfektní způsob, jak si cyklistickou kondičku udržet i během zimního nepříznivého počasí. 

Co je spinner? 

Už jste ten název někdy slyšeli? Ne? Nevadí! Jedná se speciální cyklotrenažér zvaný spinner. Jednoduše řečeno je to kolo, na kterém cvičíte během lekce spinningu. Spinnery neboli spinningová kola jsou vyrobena tak, aby umožnily každé jednotlivci individuální nastavení podle vlastní potřeby. Správně nastavený spinner během cvičení stojí na místě a nesmí se hýbat nebo kývat. Jízda na něm musí být bezpečná. 

Podobně jako jiné cyklotrenažéry i spinner umožňuje nastavit 4 hlavní parametry. Výšku sedla, které by mělo být tak vysoko, abyste měli chodidlo pevně položené na pedálu a zároveň při jízdě nohu lehce nataženou, nikoliv propnutou. Výšku řídítek, jež by měla být ve stejné výšce jako sedlo. Vzdálenost mezi sedlem a řídítky a samozřejmě v neposlední řadě zátěž. Tu lze snižovat nebo zvyšovat kolečkem kdykoliv během jízdy. 

Na spinningovém kole byste měli vždy sedět s rovnými zády, kolena by měla směřovat dopředu ve směru špiček, rozhodně by se neměla hýbat do stran nebo směřovat pouze dovnitř. Ramena byste měli tlačit dolů, paže mít mírně pokrčené v loktech a řídítka držet pevně a celými dlaněmi. 

Zdravotní výhody

Stejně jako jiné sportovní aktivity, i spinning je velice bohatý, co se týká pozitivního vlivu na naši fyzickou, ale i psychickou stránku. 

Hlavní výhody:

  • buduje, zlepšuje a udržuje fyzickou kondici, navíc zábavným způsobem
  • posiluje hýždě a stehna
  • posiluje částečně i trup a paže
  • procvičuje břišní svaly
  • zlepšuje držení těla
  • má pozitivní přínos pro oběhovou a dýchací soustavu
  • posiluje dynamičnost, vytrvalost a výbušnost 
  • snižuje množství tuku a podporuje hubnutí
  • nezatěžuje tolik klouby a kosti

Dále pomáhá udržovat zdravou tělesnou váhu, a celkově se cítit dobře. Stejně jako u jiných sportů, i při spinningu se vyplavují endorfiny. Uvolňuje napětí, stres a dokáže zlepšit náladu. 

Pro koho je spinning vhodný?

Pro každého! Ať už jste zkušený profesionální sportovec nebo začátečník! Jízda na kole v přírodě i spinning při hudbě bývají neodmyslitelnou součástí tréninků mnoha sportovců.

Pokud začínáte, není důvod se bát! Dobrý instruktor vás vždy nejprve seznámí s pravidly bezpečné jízdy a celkově spinningem. Pomůže vám spinningové kole nastavit a naučí vás, jak ho správně ovládat, abyste lekce zvládli a zlepšovali se. 

Vybavení a ukázky

Podstatě jedinou pomůckou, kterou u spinningu potřebujete, je spinner, ale samozřejmě si s sebou na lekci vezměte i pohodlné sportovní oblečení, vhodnou obuv s pevnou podrážkou, ručník na utírání potu a nezapomeňte ani na dobrou náladu! I když tu vlastně nemusíte, spinning vám ji přivede sám. Ještě přibalte dostatečný přísun vody a můžete vyrazit na vaši první lekci! 

Zde přikládáme 2 ukázky videí, jak lekce spinningu mohou vypadat. 

1. v češtině:

2. v angličtině 

ZDROJE:https://www.bezhladoveni.cz/spinning-a-spinningove-kolo/

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.