Alergie na slunce – jak vzniká a jak se proti ní bránit?

Přišlo léto a s ním jasné slunečné dny. Někdo jásá a někdo se modlí, ať už je zase zima. Bohužel někteří z nás trpí zdravotními problémy při pobytu na slunci. Patříte mezi ně? Víte vůbec, že existuje nějaká intolerance vůči slunečnímu záření? Jaké jsou příznaky a druhy takové intolerance a jak se před slunce tedy chránit? V horším případě, jak postupovat, když se některý z projevů objeví? Tak čtěte dál! 

Obsah článku

Woman with red sunburned skin against light background, closeup

Co je alergie na slunce? Existuje vůbec? A jaké jsou příznaky?

Sluneční paprsky jsou nejen zdrojem tepla a světla, pro mnohé jsou signálem pohody a automaticky zlepšují náladu. Ovšem pro jiné mohou být jasné slunečné dny spíš za trest. Proč? Protože součástí slunečního svitu je ultrafialové neboli UV záření, které, pokud se mu příliš vystavíme bez nějaké ochrany, může vést k nepříjemným až vážným zdravotním problémům. Tyto problémy a jejich projevy  bývají souhrnně označovány jako “alergie na slunce”.

Ovšem hned zde je potřeba si věci upřesnit. Alergie na slunce totiž v pravém slova smyslu neexistuje, byť se s tímto termínem  v běžné konverzaci nebo na internetu potkáme. Avšak ani slunce, jeho paprsky a dokonce ani samotné záření nejsou alergeny jako je například tráva, pyl nebo potraviny. Proto je vhodnější pojem “fotosenzitivita” neboli zánětlivá reakce způsobená slunečním světlem. Ještě jinak a jednodušeji řečeno zkrátka přecitlivělost na sluneční světlo. 

A jaké jsou tedy příznaky takové přecitlivělosti na slunce? Obvykle to bývá zarudlá až spálená pokožka, různé kožní vyrážky a svědění až pálení kůže. Díky vystavení pokožky přímému slunci dochází k jejímu předčasnému stárnutí a i ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže. Většina těchto příznaků se nejčastěji objevují na pažích, hrudníku, krku, zádech a lýtkách. 

Projevy na kůži mohou doprovázet i celková nevolnost, bolest hlavy, potíže s dýcháním, pocit na zvracení, nízký krevní tlak a mdloby

Druhy sluneční alergie 

Už víme, co je, laicky řečeno, alergie na slunce, a jaké mohou být její příznaky. Víte, že ale rozeznáváme více druhů takové sluneční alergie? Ano, bohužel je tomu tak, a i zde nemáme pouze jeden typ. Nejčastěji se setkáváme s následujícími druhy: 

Polymorfní světelná erupce, zkráceně pouze PLE, je asi nejběžnější typ, se kterým se lze potkat. Vzniká nejčastěji na jaře nebo začátkem léta, kdy pokožka ještě není tolik zvyklá po zimě na větší dávku slunečního svitu. Ovšem trpět mohou i lidé během léta, zejména tací, jejichž pokožka je světlá, tenká a nezvládá odolávat slunečnímu záření s vyšší intenzitou. Tato “alergie” se projevuje převážně svěděním a pálením kůže, ale i vznikem červených pupínků a puchýřků.

Sluneční kopřivka, tak se jmenuje druhý typ. Mívá mírnější příznaky než PLE a obvykle vzniká při krátkém pobytu na slunci. Vzniklé pupínky mohou svědit a svým vzhledem připomínají popálení kopřivou. 

Fotoalergická reakce je silná reakce pokožky na UV záření, kterou již předtím podráždila jiná látka aplikovaná na kůži. Řeč je zde o látce, jak rostlinného, tak i chemického původu. Konkrétně se nedoporučuje užívat vně, ani vnitřně třezalku, sedmikrásku, bolševník či pampelišku. V sekci chemie jsou to převážně parfémy, make-up a krémy, které obsahují antibiotika, diuretika, chemoterapeutika, psychofarmaka, léky na snížení krevního tlaku, ale i hormonální antikoncepce. Reakce pokožky se může podobat ekzému. 

“Letní” akné – tento druh přecitlivělosti na slunce se neobjevuje pouze při vystavení kůže na slunci, ale vždy se pojí i s dalším faktorem. Může jít o látku, která je přirozeně i uměle obsažena v kosmetice jako nějaký stabilizátor, emulgátor nebo konzervant. Ovšem vyrážka může být způsobena i vyšší teplotou, vlhkostí a mastnými opalovacími krémy. Letní akné ještě bývá označováno jako Malorka akné nebo jako potničky. 

Posledním druhem, se kterým se můžeme nejčastěji setkat, je aktinické prurigo. Jedná se o vyrážku na místech, jež původně nebyly ani vystaveny slunci. Typické jsou opuchlé plochy na kůži. S tímto typem se převážně setkávají osoby tmavší pleti.

Jak se tedy nejlépe chránit před “sluneční alergií”? 

Rozhodně nejspolehlivější ochranou je na slunce vůbec nechodit a slunečním paprskům se vůbec nevystavovat, zejména v době, kdy je slunce nejsilnější, což bývá mezi desátou hodinou dopoledne a čtvrtou hodinou odpoledne.

Další variantou ochrany jsou určitě opalovací krémy a oleje s ochranným faktorem SPF. Zde se doporučuje na tělo používat alespoň 30, na obličej 50. 

Abyste měli, co nejvyšší možnou ochranu před sluncem, je dobré i zvážit v jakém oblečení na slunce chodíte. Oděvy z přírodních materiálů, například bavlna či len, jsou také jistou ochranou. Avšak příliš tenké nebo děrované oblečení naší pokožce nijak neposlouží, jelikož UV záření dokáže proniknout i přes to. Proto se na oblečení jako na jediný způsob ochrany nespoléhejte!

Pokud se chystáte do teplých krajin a slunci se více vystavovat, doporučuje se také zvýšit konzumaci potravin nebo doplňků, které obsahují vitamín D, C, E nebo betakaroten. napomáhají totiž zdravému opalování. 

O něco komplikovanější bývá situace u fotoalergické reakce nebo letního akné. Zde je potřeba, aby lékař nebo jiný odborník určil látku, který danou alergickou reakci vyvolává, a následně se s ním poradit, jak dále postupovat, zda změnit léky/produkty nebo se po aplikaci či konzumaci úplně vyhýbat slunečnímu záření. 

Jak postupovat při projevech podráždění sluncem? 

Pokud se u vás vyrážka ze slunce objeví, určitě omezte pobyt na slunci, minimálně na dobu než vyrážka odezní. Obvykle se tak stane samovolně v klidovém režimu. Pokud se tak nestane, zvažte návštěvu lékaře, primárně alergologa nebo dermatologa. 

Zvyšte pitný režim a kůži neškrábejte ani jinak nedrážděte. Od nepříjemných svědivých pocitů vám mohou pomoci chladivé, hojivé a hydratační krémy. Volte přírodní s vysokým obsahem aloe vera. 

Nutno podotknout, že léčba a prevence před různými kožními problémy způsobené slunečním zářením se mohou lišit. 

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!