5 tipů na nejlepší podzimní aktivity pro spalování kalorií

Podzim je ideálním obdobím na to, jak zůstat aktivní a udržet se v kondici, i když teploty klesají a dny se krátí. Chladné počasí nemusí znamenat konec pohybu. Naopak! Podzimní aktivity mohou být zábavné, efektivní a pomohou vám spalovat kalorie. Přinášíme vám 5 tipů na aktivity, při kterých se pořádně zapotíte a zároveň posílíte své tělo.

Obsah

Běh v přírodě

Běh je jednou z nejefektivnějších aktivit pro spalování kalorií. Chladnější podzimní počasí je pro běh ideální, protože se méně přehříváte a můžete si užít krásnou podzimní krajinu plnou barev. Vzhledem k tomu, že běh zapojuje celé tělo, spaluje značné množství kalorií – v průměru můžete spálit až 600 kalorií za hodinu v závislosti na intenzitě a terénu. Pokud se vám nechce běhat venku, můžete se vydat i do fitka na běžecký pás, který simuluje terén.

Tip: Zkuste intervalový trénink – střídání rychlého běhu s chůzí – který zvyšuje intenzitu a efektivněji spaluje kalorie.

Outdoorové cvičení s vlastní vahou

Podzim je skvělým obdobím pro venkovní cvičení s vlastní vahou, které můžete provádět kdekoliv, například v parku nebo na zahradě. Zaměřte se na cviky, jako jsou dřepy, kliky, výpady nebo angličáky, které aktivují více svalových skupin a zvyšují tepovou frekvenci. Tento typ cvičení je nejen skvělý pro spalování kalorií (až 400 kalorií za hodinu), ale také posiluje celé tělo.

Tip: Pro zvýšení intenzity můžete přidat do tréninku krátké běžecké úseky nebo skoky.

Pilates doma i venku

Pilates je skvělou podzimní aktivitou, která posiluje svaly, zlepšuje flexibilitu a držení těla. I když pilates není typickým kardio cvičením, stále pomáhá spalovat kalorie, zejména když zahrnete dynamické cviky zaměřené na celé tělo. Jedna hodina pilates může spálit 200 až 400 kalorií, v závislosti na intenzitě. Podzimní pilates můžete provádět jak doma, tak i venku na čerstvém vzduchu, což přidává další přínosy pro zdraví.

Tip: Zkuste zahrnout do tréninku cviky z pilates, které zapojují střed těla a zvyšují tepovou frekvenci, jako jsou planky nebo rolování.

Skupinové lekce ve fitku

Pokud preferujete cvičení v uzavřeném prostoru, podzim je ideální čas na návštěvu fitka. Skupinové lekce, jako je spinning, HIIT nebo kruhový trénink, jsou skvělými aktivitami pro spalování kalorií a udržení motivace. Skupinová energie vás často „vyhecuje“ k lepším výkonům, a tak spálíte ještě více kalorií – například při hodině spinningu můžete spálit až 700 kalorií. Fitko navíc poskytuje stabilní podmínky nezávislé na počasí, což je na podzim velkou výhodou.

Tip: Zkuste různé lekce a najděte tu, která vás nejvíc baví – čím více vás to baví, tím déle u toho vydržíte.

Rychlá turistika (hiking)

Podzimní turistika je vynikajícím způsobem, jak se udržet v pohybu, užít si krásnou přírodu a zároveň spálit kalorie. Rychlá chůze v přírodě s mírným stoupáním může spálit až 500 kalorií za hodinu. Pokud zvolíte náročnější trasy s kopci, spálíte ještě více. Navíc tento druh aktivity zlepšuje kardiovaskulární kondici a posiluje dolní končetiny. Nezapomeňte si vzít s sebou dostatek tekutin a vhodnou výbavu, abyste byli připraveni na proměnlivé podzimní počasí.

Tip: Zkuste turistiku kombinovat s intervalovým tréninkem – střídání rychlé chůze s pomalejší, což zvýší efektivitu spalování kalorií.

Shrnutí

Podzim nabízí spoustu možností, jak zůstat aktivní, i když teploty klesají. Vyzkoušejte běh, outdoorové cvičení, pilates, návštěvu fitka nebo turistiku a užijte si nejen krásu podzimu, ale také prospěch pro vaše tělo. Pravidelný pohyb během podzimních měsíců vám pomůže udržet si kondici, spálit kalorie a připravit se na zimní období plné pohody a dobrého jídla!

Zdroje: aktin.cz, d-sport.cz, fitplus.cz, valknut.cz

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.