5 projevů přetrénování – poznejte, kdy máte dost

Jaké jsou příznaky přetrénování? Co to vlastně vůbec je? Jak se to léčí? Dá se tomu předejít? To a více v následujících řádcích!

Obsah článku

Co je to přetrénování?

Přetrénování někdy také jako syndrom přetrénování je stav, který straší všechny sportovce a jejich trenéry. Především se jedná o snížení výkonnosti spojené s poruchami fyziologických funkcí a psychiky. Je to negativní reakce organismu na dlouhodobou fyzickou zátěž bez dostatečné regenerace a odpočinku. Někdy stačí, když si sportovec vezme týdenní volno od zátěže a trénování, a jeho tělo se vrátí ke zdravému stavu a vnímání. Ovšem přetrénování může být natolik likvidační, že dokáže sportovce vyřadit z tréninků a závodění na několik týdnů až měsíců.  

Bohužel v současné době neexistuje žádný přístroj, test nebo biomaker, který by přetrénování včas a spolehlivě signalizoval, a proto musíme více vnímat a dbát na signály přímo z našeho těla. 

Příznaky přetrénování

Jelikož je každý jedinec zcela jiný, i příznaky a projevy přetrénování může mít každý z nás odlišné. Záleží samozřejmě i na druhu pohybové aktivity. 

Zvýšená klidová tepová frekvence 

Toto platí zejména pro ranní klidovou frekvenci. Pokud ráno vstanete a vaše tepová frekvence je stejně vysoká jako když jste uprostřed náročného tréninku, neukazuje se to na nic pozitivního. Naopak! Často se objevuje i velký nárůst tepové frekvence při obyčejném rozklusání. I zde je už potřeba zbystřit. 

Únava, slabost a podrážděnost

Cítit se unavený a slabý, zejména pokud jste na soustředění v přípravném období, nebo v náročném programu závodů či zápasů je normální. Ovšem pokud začnete pociťovat nadměrnou svalovou únavu a slabost dlouhodobě, i po lehčím tréninku, ještě pokud jste měli předtím jeden nebo dva dny volna, je to už varovný signál organismu, že něco není v pořádku! Navíc pokud začnete být více podráždění než obvykle. 

Chronická bolest svalů, kloubů a kostí

Stejně jako je normální cítit únavu a slabost, i bolest se řadí mezi obvyklé stránky trénování. Vždyť se i říká, co bolí, to sílí! Avšak je rozdíl v bolesti, která se objeví krátkodobě, a v té, která se objevuje při každém tréninku při různých sportovních aktivitách a při různé zátěži. Jakmile vás začnou bolet svaly nebo klouby i při obyčejném rozklusání, nebo při nenáročných cvicích a úkolech, poraďte se se svým trenérem a začněte tuto skutečnost včas řešit, i třeba návštěvou lékaře či jiného odborného zdravotníka. Čemu se opravdu chcete vyhnout je únavová zlomenina nebo přetržení svalu. 

Poruchy spánku

Jestli se u vás občas objevují problémy se spánkem, buď že večer nemůžete usnout, nebo se v noci probouzíte a nemůžete znovu usnout, nemusíte se hned bát. Divoké sny, neklidné myšlenky, koukání do stropu ve 3 hodiny ráno potká za život skoro každého z nás. Ovšem pokud tyto problémy máte dlouhodobě a pravidelně, nedochází k dostatečnému odpočinku a regeneraci těla a to může vést k řadě zdravotních problémů, obzvlášť pokud jste sportovec. Ne jen tak se říká, že mezi 6 nejlepších doktorů patří slunce, čerstvý vzduch, pohyb, zdravá výživa, čistá voda a spánek! 

Stagnace či snížení výkonnosti

Trénujete furt více a více? Zvyšujete váhy při posilování nebo si přidáváte série, ale váš výkon se už dlouhodobě nezlepšuje, naopak stagnuje či snižuje? Možná to, že si dáváte do těla furt více a více, vašemu tělu ubírá a při závodě, zápase nebo při kontrolním tréninku váš výsledek může být horší, i přestože jste začali více makat. 

Těch příznaků a projevů přetrénování je celá řada. Výše jsme vyzdvihly ty, které jsou podle nás nejčastější, ale zde přinášíme i další z nich: snížená motivace, ztráta chuti k jídlu, snížená hmotnost, časté nemoci a zranění, změny nálad, deprese, prodloužená doba regenerace, potíže s dokončením obvyklých činností, zhoršení pracovní výkonnosti nebo školních výsledků, změny osobnosti, nedostatek entuziasmu a u dívek ztráta menstruace.

Léčba přetrénování

Důležitou roli hrají prevence a edukace o rizikových faktorech a nadměrné zátěži. Tedy snaha se přetrénování vyhnout tím, že budeme vnímat signály svého těla. Když tělo řekne, zpomal, zpomalíme. Když bude chtít snížit zátěž, snížíme ji. Pokud bude potřebovat delší dobu odpočinku, dopřejeme mu ji. Samozřejmě to znamená lenošit, vynechávat tréninky a válet se doma u televize. 

V případě, kdy budeme signály těla ignorovat, syndrom přetrénování se u nás objeví. V takovém případě je podstatné dopřát tělu úplný odpočinek od tréninků, nebo je maximálně omezit. Doba, po kterou se naše tělo bude dávat dohromady je u každého individuální. Obvykle se však jedná o rozmezí od 4 do 12 týdnů. K lepšímu a rychlejšímu zotavení pomáhá odstranit stresové zdroje, dodržovat spánek, správně a dostatečně vyživovat své tělo a být na čerstvém vzduchu. Vyplácí se dát i prostor a sílu mezilidských vztahům a i zvážit krátkodobou změnu prostředí. 

ZDROJE:

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!