Osvěžující letní limonády vás i o horké letní dny postaví na nohy. Máme pro vás recept na 5 dokonalých limonád, které vás rozhodně dostanou. Najdete zde jak zaručené klasiky, tak nějaké speciality.
Obsah článku
- Domácí bezová limonáda
- Rychlá zázvorová limonáda
- Osvěžující citronáda
- Šťavnatá melounová malinovka
- Limonáda s jablky, nektarinkou a meduňkou
Domácí bezová limonáda
Bezová limonáda je prostě láska. Abyste si ji mohli plnými doušky užívat celé léto, udělejte si domácí bezový sirup, se kterým je příprava limonády opravdu hračka. Černý bez by navíc neměl chybět v žádné domácí lékárničce, jelikož se pyšní celou řadou blahodárných účinků.
Budete potřebovat:
- voda 2 l
- květenství černého bezu přibližně 25 kusů (čím víc tím líp)
- třtinový cukr 2 kg
- citron 2 kusy
- kyselina citronová 28 g (4 lžíce)
Jak na to:
- Vodu převaříme.
- Květy lehce propláchneme studenou vodou. Dáme do dostatečně velké nádoby a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odpočívat přibližně 12-24 hodin.
- Po vylouhování šťávu scedíme tak, aby nám v ní nezůstaly bezové květy.
- Do šťávy přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťávu ze dvou citronů. Směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Skleněné lahve vymyjeme vroucí vodou. Do čistých sklenic přelijeme vzniklý sirup.
- Sirup skladujeme na tmavém a chladném místě. Po otevření uchovávejte v lednici.
A jak si tedy připravit lahodnou bezinkovou limonádu?
Příprava bezinkové limonády je opravdu hračka. Stačí dát do sklenice led, vámi preferované množství sirupu a zalít perlivou či jemně perlivou vodou. Doplnit můžete například kousky citronu, okurky či máty. Najděte tu ideální kombinaci, kterou si zamilujete. Fantazii se meze nekladou!
Rychlá zázvorová limonáda
Svérázný štiplavý zázvor vás i v létě zaručeně postaví na nohy. Podporuje přirozenou obranyschopnost, blahodárně působí na imunitní systém i dýchácí cesty a dokonce pozitivně ovlivňuje trávení.
Budete potřebovat:
- čerstvý zázvor 30-50 g
- citron 1/2
- voda perlivá či jemně perlivá 250 ml
- cukr či med 1 lžíce
Jak na to:
- Zázvor oloupeme, a odkrojíme z něj dva tenké plátky, které si dáme bokem. Zbytek zázvoru nastrouháme.
- Nastrouhaný zázvor přelijeme vroucí vodou tak, aby byl celý ponořený. Necháme chvíli louhovat.
- Zázvor scedíme, aby nám zbyl pouze výluh z něj. Tento výluh nalijeme do sklenice.
- K výluhu přidáme citronovou šťávu z ½ citronu, plátky zázvoru a zalijeme jemně perlivou či perlivou vodou. Limonádu dosladíme podle chuti cukrem či medem a ozdobíme kousky citronu.
Osvěžující citronáda
Citronádu zná asi každý z nás. Co takhle si ji připravit doma?
Budete potřebovat:
- citron 1 kus plus něco navíc na ozdobu
- čerstvá máta 1 svazek plus něco navíc na ozdobu
- třtinový cukr
Jak na to:
- Do tvořítek na led dáme lístky máty, které poté opatrně zalijeme vodou a umístíme do mrazáku.
- Do džbánu vymačkáme šťávu z citronu. Zalijeme vodou a podle chuti osladíme. Limonádu necháme v lednici alespoň 30 minut vychladit.
- Hotovou limonádu podáváme s mátovým ledem, kousky citronu a lístky čerstvé máty.
Šťavnatá melounová malinovka
Malinovka je prostě letní klasika. Co si jí takhle lehce vylepšit lahodným melounem a mátou?
Budete potřebovat:
- čerstvá máta 4 snítky
- meloun 500 g
- mražené maliny 180 g
Jak na to:
- Mátu nasekáme najemno.
- Meloun zbavíme zrníček a nakrájíme na kostky.
- Do mixéru dáme všechny ingredience a pořádně rozmixujeme.
- Pokud máte raději, když je šťáva jemnější, můžete ji přecedit či naředit trochou vody.
- Limonádu podáváme pořádně vychlazenou a ozdobenou lístky máty.
Limonáda s jablky, nektarinkou a meduňkou
Na závěr tu pro vás máme nevšední specialitu, která vás ale naprosto dostane. Kombinace sladkých jablek, lehce nakyslých nektarinek a jemná chuť meduňky se krásně doplňují a jistě potěší i ty nejmlsnější jazýčky.
Budete potřebovat:
- nektarinka 2 kusy
- jablečný mošt 1 l
- perlivá voda 500 ml
- čerstvá meduňka 4 snítky
Jak na to:
- Nektarinky rozkrojíme a zbavíme pecky. Následně je rozmixujeme na jemné pyré.
- Pyré přendáme do tvořítek na led, umístíme do mrazáku a necháme zmrazit.
- V džbánu smícháme jablečný mošt s perlivou vodou.
- Limonádu podáváme s nektarinkovými kostky ledu a lístky čerstvé meduňky.
TIP: Pokud si chcete připravit alkoholické osvěžení, stačí perlivou vodou vyměnit za cider a letní osvěžující koktejl je na světě.