Léto se rychle blíží, což znamená, že se nám pravděpodobně zase trochu změní jídelníček. Málokdo má v horkých letních dnech chuť na pořádnou svíčkovou s osmi, gulášek nebo knedlo vepřo zelo. Proto níže přinášíme 5 rychlých, chutných receptů na lehká letní jídla. Najdete zde recept na křupavé tortilly, zeleninové placičky, osvěžující polévku, ale samozřejmě i na saláty. Ty v létě prostě nesmí chybět!
Obsah článku
- Tortilla s kuřecím masem
- Řecký salát
- Cuketovo-mrkvové placky s česnekovým dipem
- Těstovinový salát s bílým jogurtem a vejci
- Osvěžující okurková polévka
Tortilla s kuřecím masem
- doba přípravy: 15 – 20 minut
- typ kuchyně: mexická
- počet porcí: 1
- obtížnost: jednoduchá
SUROVINY:
- 1 tortilla
- 80 g kuřecích prs
- 25 g nízkotučného sýra
- 50 g zeleniny (např.: ledový salát, rajčata, cibule, špenát, kukuřice, salátová okurka, paprika)
- mletá paprika
- sůl a pepř
- olivový / slunečnicový / řepkový olej
POSTUP:
Na pánev si připrav trochu vybraného oleje. Kuřecí maso osol, opaprikuj, lehce opepři a opeč z obou stran. Vedle si zatím umyj a nakrájej zeleninu. Až bude maso hotové, můžeš ho nakrájet na menší části, to samé udělej s nízkotučným sýrem. Následně ohřej tortillu v mikrovlnné tvorbě, aby změkla. Poté na ni naskládej salát, zeleninu, sýr a kuřecí maso, zkrátka všechny ingredience, které sis připravil. Zbývá už jen tortillu zabalit a na chvíli ji ještě opéct z obou stran cca 5-7 minut.
TIP:
Pokud nerad vaříš každý den, tortilly jsou ideální možností oběda / večeře na další dny. Stačí si jich udělat jen více dopředu, zabalit do potravinové fólie, dát do lednice a před konzumací lehce opéct.
TIP 2:
Tortilly můžeš zkusit na různé, pestré způsoby. Dovnitř můžeš dát rýži, avokádo, guacomole, fazole, čočku a spoustu dalšího.
Řecký salát
- doba přípravy: 20 minut
- typ kuchyně: řecká
- počet porcí: 4
- obtížnost: jednoduchá
SUROVINY:
- 2 velká rajčata (cca 700 g)
- 1 červená cibule
- 50 g černých oliv bez pecek
- okurka
- ledový salát
- cca 115 g fety
na dresink:
- 25 ml citronové šťávy
- 1,5 lžíce čerstvého sekaného koriandru
- cca 60 ml olivového oleje
- špetka cukru
- sůl a pepř
POSTUP:
Nejprve omyj a natrhej salát, přidej k němu nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou okurku s rajčaty. Poté nakrájej černé olivy na malé půlky a ty poté přidej k salátu. Dále smíchej všechny suroviny na dresink. Připravený dresink nalij do salátu a vše pořádně promíchej! Jako poslední si nakrájej nebo nadrob fetu. Tu přidej až na hotové porce salátu.
Cuketovo-mrkvové placky s česnekovým dipem
- doba přípravy: 25 minut
- typ kuchyně: česká
- počet porcí: 2
- obtížnost: lehká až střední
SUROVINY:
Na placičky:
- 1 mrkev
- 1 cuketa
- 2 vejce
- 10 g olivového oleje
- 60 g šunky
- 30 g hladké mouky
- 20 g libovolného tvrdého sýru (např.: Grana Padano)
Na dip:
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 1 řecký jogurt
POSTUP:
Cuketu i mrkev nejdříve nastrouhej, cuketu spíš nahrubo a mrkev najemno. Z nastrouhané zeleniny pořádně vymačkej veškerou přebytečnou vodu, směs musí být naprosto suchá. Mrkev i cuketu vhoď do misky a přidej k nim dvě vejce, mouku, nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou šunku. Jemně osol a pořádně promíchej. Rozpal pánev s olejem. Lžící dávkuj směs a tvaruj asi 1 cm vysoké placky. Každou smaž 5 – 7 minut z každé strany. Následně si stranou smíchej řecký jogurt, slisovaný česnek a sůl. Můžeš vše dochutit vlastním libovolným kořením a zeleninou. No a můžeš podávat!
Těstovinový salát s bílým jogurtem a vejci
- doba přípravy: 20 minut
- typ kuchyně: italská
- počet porcí: 2
- obtížnost: lehká až střední
SUROVINY:
- 120 g těstovin (volit můžeš i zdravější variantu – luštěninové těstoviny)
- 100 g bílého jogurtu
- 140 g kukuřice
- 3 vejce
- 100 g sýru cottage
- 2 sterilované okurky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř
POSTUP:
Jako první uvař těstoviny v osolené vroucí vodě. Vedle uvař ve vroucí vodě na tvrdo cca 10 minut všechna vejce. Po uvaření nech oboje vychladnout. Mezitím si nakrájej okurky na malé kousky a přidej k těstovinám, dále přidej kukuřici, jogurt, hořčiči a sýr cottage. Vše pořádně promíchej, osol a opepři dle vlastní chuti. Vychladlá vejce oloupej a nakrájej na libovolné kusy (plátky, měsíčky…). Poté už stačí pouze přidat vajíčka k těstovinám.
Osvěžující okurková polévka
- doba přípravy: 15 – 20 minut
- typ kuchyně: řecká
- počet porcí: 4
- obtížnost: velmi jednoduchá
SUROVINY:
- 1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka
- 1 větší okurka
- 2 větší stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- 1 hrst vlašských ořechů (nemusí být)
- sůl a pepř
- 4 PL kopru
POSTUP:
Okurku buď nastrouhej nahrubo nebo nakrájej na jemné plátky či kostičky. Dále ji spoj s jogurtem nebo rozšlehaným mlékem a nakrájeným na tenké plátky nebo slisovaným česnekem. Dochuť solí a pepřem a dej vyhladit. Předtím než budeš polévku podávat, ji můžeš posypat ořechy i koprem a zakápnout olivovým olejem. Nezapomeň servírovat s chlebem!
Tak dobrou chuť!
ZDROJE:
- https://www.bajolafit.cz/recept/fitness-tortilla-s-kurecim-masem
- https://www.toprecepty.cz/recept/15735-pravy-recky-salat
- https://aktin.cz/lahodne-cuketovo-mrkvove-placky-ve-fit-verzi-s-cesnekovym-dipem
- https://aktin.cz/lahodny-testovinovy-salat
- https://www.apetitonline.cz/recept/osvezujici-okurkova-polevka