5 nejlepších receptů na lehká letní jídla

Léto se rychle blíží, což znamená, že se nám pravděpodobně zase trochu změní jídelníček. Málokdo má v horkých letních dnech chuť na pořádnou svíčkovou s osmi, gulášek nebo knedlo vepřo zelo. Proto níže přinášíme 5 rychlých, chutných receptů na lehká letní jídla. Najdete zde recept na křupavé tortilly, zeleninové placičky, osvěžující polévku, ale samozřejmě i na saláty. Ty v létě prostě nesmí chybět! 

Obsah článku

Tortilla s kuřecím masem 

  • doba přípravy: 15 – 20 minut 
  • typ kuchyně: mexická 
  • počet porcí: 1 
  • obtížnost: jednoduchá

SUROVINY: 

  • 1 tortilla 
  • 80 g kuřecích prs 
  • 25 g nízkotučného sýra
  • 50 g zeleniny (např.: ledový salát, rajčata, cibule, špenát, kukuřice, salátová okurka, paprika)
  • mletá paprika
  • sůl a pepř
  • olivový / slunečnicový / řepkový olej

POSTUP:

Na pánev si připrav trochu vybraného oleje. Kuřecí maso osol, opaprikuj, lehce opepři a opeč z obou stran. Vedle si zatím umyj a nakrájej zeleninu. Až bude maso hotové, můžeš ho nakrájet na menší části, to samé udělej s nízkotučným sýrem. Následně ohřej tortillu v mikrovlnné tvorbě, aby změkla. Poté na ni naskládej salát, zeleninu, sýr a kuřecí maso, zkrátka všechny ingredience, které sis připravil. Zbývá už jen tortillu zabalit a na chvíli ji ještě opéct z obou stran cca 5-7 minut. 

TIP:

Pokud nerad vaříš každý den, tortilly jsou ideální možností oběda / večeře na další dny. Stačí si jich udělat jen více dopředu, zabalit do potravinové fólie, dát do lednice a před konzumací lehce opéct.

TIP 2: 

Tortilly můžeš zkusit na různé, pestré způsoby. Dovnitř můžeš dát rýži, avokádo, guacomole, fazole, čočku a spoustu dalšího. 

Řecký salát

  • doba přípravy: 20 minut 
  • typ kuchyně: řecká 
  • počet porcí: 4
  • obtížnost: jednoduchá

SUROVINY:

  • 2 velká rajčata (cca 700 g)
  • 1 červená cibule
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • okurka
  • ledový salát
  • cca 115 g fety

na dresink: 

  • 25 ml citronové šťávy
  • 1,5 lžíce čerstvého sekaného koriandru
  • cca 60 ml olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl a pepř

POSTUP:

Nejprve omyj a natrhej salát, přidej k němu nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou okurku s rajčaty. Poté nakrájej černé olivy na malé půlky a ty poté přidej k salátu. Dále smíchej všechny suroviny na dresink. Připravený dresink nalij do salátu a vše pořádně promíchej! Jako poslední si nakrájej nebo nadrob fetu. Tu přidej až na hotové porce salátu.

Cuketovo-mrkvové placky s česnekovým dipem

  • doba přípravy: 25 minut 
  • typ kuchyně: česká 
  • počet porcí: 2
  • obtížnost: lehká až střední

SUROVINY: 

Na placičky:

  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • 10 g olivového oleje
  • 60 g šunky
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g libovolného tvrdého sýru (např.: Grana Padano)

Na dip: 

  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 řecký jogurt

POSTUP:

Cuketu i mrkev nejdříve nastrouhej, cuketu spíš nahrubo a mrkev najemno. Z nastrouhané zeleniny pořádně vymačkej veškerou přebytečnou vodu, směs musí být naprosto suchá. Mrkev i cuketu vhoď do misky a přidej k nim dvě vejce, mouku, nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou šunku. Jemně osol a pořádně promíchej. Rozpal pánev s olejem. Lžící dávkuj směs a tvaruj asi 1 cm vysoké placky. Každou smaž 5 – 7 minut z každé strany. Následně si stranou smíchej řecký jogurt, slisovaný česnek a sůl. Můžeš vše dochutit vlastním libovolným kořením a zeleninou. No a můžeš podávat! 

Těstovinový salát s bílým jogurtem a vejci

  • doba přípravy: 20 minut 
  • typ kuchyně: italská
  • počet porcí: 2
  • obtížnost: lehká až střední

SUROVINY: 

  • 120 g těstovin (volit můžeš i zdravější variantu – luštěninové těstoviny)
  • 100 g bílého jogurtu
  • 140 g kukuřice
  • 3 vejce
  • 100 g sýru cottage
  • 2 sterilované okurky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

POSTUP: 

Jako první uvař těstoviny v osolené vroucí vodě. Vedle uvař ve vroucí vodě na tvrdo cca 10 minut všechna vejce. Po uvaření nech oboje vychladnout. Mezitím si nakrájej okurky na malé kousky a přidej k těstovinám, dále přidej kukuřici, jogurt, hořčiči a sýr cottage. Vše pořádně promíchej, osol a opepři dle vlastní chuti. Vychladlá vejce oloupej a nakrájej na libovolné kusy (plátky, měsíčky…). Poté už stačí pouze přidat vajíčka k těstovinám. 

Osvěžující okurková polévka

  • doba přípravy: 15 – 20 minut 
  • typ kuchyně: řecká
  • počet porcí: 4
  • obtížnost: velmi jednoduchá

SUROVINY:

  • 1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka
  • 1 větší okurka
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 hrst vlašských ořechů (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • 4 PL kopru

POSTUP:

Okurku buď nastrouhej nahrubo nebo nakrájej na jemné plátky či kostičky. Dále ji spoj s jogurtem nebo rozšlehaným mlékem a nakrájeným na tenké plátky nebo slisovaným česnekem. Dochuť solí a pepřem a dej vyhladit. Předtím než budeš polévku podávat, ji můžeš posypat ořechy i koprem a zakápnout olivovým olejem. Nezapomeň servírovat s chlebem!

Tak dobrou chuť! 

ZDROJE:

Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!