5 důvodů, proč začít s jógou (nejen) na podzim

V posledních letech se jóga stala velmi oblíbenou. Pro někoho je cestou k posílení těla, pro jiného představuje napojení na mysl a svou duševní rovnováhu. V obou případech jóga nabízí nespočet výhod. Pojďme si pozitiva jógy více přiblížit a představit, protože s blížícím se podzimem a zimou je důležité si co nejdříve vytvořit návyky, které nám pomohou zůstat v pohodě, v rovnováze, ale zároveň i nějaké kondici.  

Obsah článku

    Síla a flexibilita

    Jednou z hlavních a velkých výhod jógy je výrazné zlepšení pružnosti a posílení celého těla. Ovšem mnoho žen začne cítit strach při pohledu na jógová studia a jógové lekce, přitom k tomu není žádný důvod! Jóga respektuje individuální limity každého, takže se protáhnete jen tolik, kolik vaše tělo zvládne, a s pravidelným cvičením se vaše flexibilita začne pomalu, ale výrazně zlepšovat.

    Jóga vám navíc umožní protáhnout svaly, které jsou nejvíce namáhané, nebo se při vaší běžné protahovací rozcvičce na ně nedostane. Tak že pokud na strečink zapomínáte, zde máte hned pár důvodů, proč ho zařadit!

    S posilováním to funguje podobně, jelikož některé jógové pozice jsou natolik náročnější, a vyžadují delší dobu setrvání, pomáhají tak budovat sílu a výdrž, zejména v oblasti břicha, ramen, zad a nohou. Tak že nemějte obavy! Pokud i přesto se vám hned na skupinovou lekci nechce, zkuste nejdříve chvíli jógu cvičit doma. Stačí vám k tomu pohodlné oblečení, jógamatka a nějaké vedené video na YouTube. 

    Zdravotní benefity 

    Jóga přináší i řadu zdravotních benefitů, za které nám naše fyzické i psychické zdraví poděkuje. Zde je krátký seznam některých z nich:

    • Záda: Pravidelným posilováním, protahováním a správným dýcháním lze zmírnit či zcela odstranit bolesti zad. 
    • Chodidla: Cvičení naboso zlepšuje zdraví chodidel, jejich pružnost, sílu a pohyblivost, což pozitivně ovlivňuje chůzi a postoj.
    • Srdce: Jóga může pomoci snížit stres a záněty v těle, což prospívá zdraví srdce. 
    • Spánek: Cvičení jógy zvyšuje produkci melatoninu, takzvaného hormonu spánku, což vede k lepší kvalitě spánku a lepšímu odpočinku.
    • Migréna: Jóga snižuje frekvenci migrén a díky protažení a relaxaci také zmírňuje intenzitu bolesti.
    • Imunita: Pravidelné cvičení jógy podporuje imunitní systém a posiluje obranyschopnost těla.
    • Soustředění: Ranní jóga zlepšuje koncentraci po celý den, což vede ke zvýšení produktivity.
    • Hormony: Některé druhy jógy přispívají k udržení hormonální rovnováhy, což je přínosné například při menopauze nebo onemocněních štítné žlázy.

    Zdravotních benefitů existuje samozřejmě více. Jóga má pozitivní vliv i na naši pleť, paměť, sexualitu, lymfatický systém a dále. 

    Hubnutí

    Samotnou kapitolou je i hubnutí. Jóga je sice pomalejší cvičení a nezapotíte se u ní tolik, jako při jiných sportech, ale i tak vám může pomoci při hubnutí a formování postavy. Ovšem nezapomínejte na to, že hlavním klíčem zůstává samozřejmě zdravý, pestrý a vyvážený jídelníček. 

    Psychická stránka 

    Jóga má velmi silný vliv na duševní zdraví a celkovou pohodu. Během cvičení se často využívají různá dechová a relaxační cvičení nebo meditace, které pomáhají k duševní rovnováze a snižování stresu. Tato krátké či dlouhá cvičení vás navedou k soustředění pouze na přítomný okamžik, čímž vám umožňuje na chvíli uniknout od rušného a hektického vnějšího světa a pomůže vám se zaměřit na svůj dech a správné provádění jógových pozic. Studie dokonce naznačují, že pravidelná jóga může snižovat hladinu stresového hormonu v těle.

    Variabilita

    Posledním bodem, který stojí za zmínku a měl by vás přesvědčit k tomu, že je dobré si najít ke cvičení jógy cestu, je její široké spektrum druhů. Takže pokud si na náročnější lekci netroufáte, můžete zvolit jemnější a pomalejší cvičení. 

    Například taková jin jóga je v poslední době velmi oblíbená pro své pomalé tempo a klid. Při ní se pozice drží dlouho, často i desítky minut, což zlepšuje pružnost těla a zároveň vyžaduje psychickou sílu, protože vydržet v jedné pozici bez rozptýlení je náročné i pro zkušené. 

    Můžete také vyzkoušet hot jógu, která se cvičí v teplém prostředí, pomáhá prohřát svaly a celý organismus, a pořádně se při ní zapotíte. Tento typ je oblíbený hlavně právě na podzim a v zimě.

    Závěrem

    Zkuste jógu začít pomalu, ale pravidelně zařazovat do svého života. I krátké cvičení před spaním, nebo po ránu, vám může velice pomoci, ale nešiďte to a začněte, co nejdříve! Podzim už je tady a zima se rychle blíží. Krátké dny a dlouhé noci jsou tu raz dva a kde budete brát energii, kterou v létě na jaře čerpáte ze slunce? 

    ZDROJE:

    Publikováno
    V rubrikách Pohyb

    Od Sára Čelišová

    Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!