Vánoční cukroví bez výčitek aneb 5 receptů, které si zamilujete

Vánoční cukroví k Vánocům prostě patří. V rozumném množství se hodí i do zdravého či dietního jídelníčku a rozhodně se ho nemusíte bát. Pokud však letos chcete zkusit odlehčenou zdravější verzi, tento článek je přímo pro vás. Podíváme se na české klasiky ať už pečené či nepečené.

Obsah článku

Linecké cukroví bez výčitek

Myslím že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že linecké cukroví se peče v každé domácnosti. Jde zkrátka o klasiku, která o Vánoce nesmí chybět. Co takhle si ho letos připravit o trochu zdravěji?

Budete potřebovat:

  • máslo 90 g
  • hladkou celozrnnou špaldovou mouku 100 g 
  • hladkou bílou pohankovou mouku 100 g 
  • třtinový cukr 60 g
  • žloutek 1 kus

Jak na to:

  1. Nejprve si vyndáme máslo, aby získalo pokojovou teplotu.
  2. Povolené máslo dáme do větší mísy, přidáme zbylé suroviny a rukama uhněteme celistvé těsto. Uděláme z něj váleček, zabalíme do potravinářské folie a ideálně do druhého dne jej necháme v lednici odpočinout.
  3. V den pečení vyndáme těsto přibližně 2 hodiny před samotným vykrajováním, aby trochu změklo. 
  4. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170 °C.
  5. Vál i váleček lehce zaprášíme špaldovou moukou a těsto vyválíme na tloušťku 3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujeme libovolné tvary, které přemístíme na připravený plech. 
  6. Linecké cukroví pečeme přibližně 8 až 10 minut a po upečení jej necháme pořádně vychladnout. Při pečení buďte obezřetní – díky třtinovému cukru se může cukroví snadněji spálit. Po vychladnutí slepujeme marmeládou bez přidaného cukru či oblíbeným krémem. Na závěr jej můžeme ozdobit rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou.

Vanilkové rohlíčky

Vůně vanilky k Vánocům prostě patří. Co takhle si byt provonět zdravější verzí vanilkových rohlíčků?

Budete potřebovat:

  • hladkou celozrnnou špaldovou mouku 300 g
  • vlašské ořechy mleté 100 g
  • máslo 200 g
  • vejce 1 kus
  • vaječný žloutek 1 kus
  • semínka z vanilkového lusku
  • javorový sirup 60 ml
  • stévii či vanilkový cukr na obalení

Jak na to:

  1. Před samotnou přípravou vyndáme máslo z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
  2. Vyndáme větší mísu a dáme do ní mouku, ořechy, máslo, javorový sirup, vejce, žloutek a semínka z jednoho vanilkového lusku.
  3. Rukama všechny suroviny spojíme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Z těsta vytvarujeme kuličku, zabalíme ji do potravinové folie a necháme do druhého dne v lednici vychladit.
  4. V den pečení předehřejeme troubu na 170 až 180 °C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  5. Vychlazené těsto znovu prohněteme, rozdělíme ho na 8 stejných dílů a z každého dílu uděláme váleček.
  6. Vezmeme si jeden váleček, odkrojíme asi 4 cm dlouhé kousky a vytvarujeme rohlíčky. Případně můžeme využít formičky.
  7. Rohlíčky pokládáme na plech a pečeme přibližně 10 až 15 minut.
  8. Upečené rohlíčky ještě teplé obalíme ve stévii či ve vanilkovém cukru.

Špaldové pracny

Už jste zkoušeli pracny? Tohle voňavé kakaové cukroví se doslova rozpouští na jazyku a věřím, že se do něj ihned zamilujete.

Budete potřebovat:

  • jemně mletou špaldovou mouku 200 g
  • mleté vlašské ořechy 150 g
  • máslo 150 g
  • třtinový cukr 120 g
  • vejce 1 kus
  • kakao 20 g
  • drcený hřebíček 7 kusů
  • skořici ½ lžičky

Jak na to:

  1. Všechny ingredience rukama smícháme a uhněteme kompaktní těsto. Z těsta uděláme váleček, zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.
  2. Připravíme si formičky, které vymažeme trochou másla a lehce vysypeme moukou.
  3. Předehřejeme si troubu na 170 °C a připravíme plech.
  4. Z těsta odebíráme malé množství, které postupně vmačkáváme do připravených formiček. Formičky poté dáme na plech.
  5. Připravené pracny dáme do trouby a pečeme 12 až 15 minut. Ještě teplé pracny vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.

Proteinová vosí hnízda

Tak co – jsou to vosí hnízda nebo včelí úly? Ať už patříte do jakéhokoliv týmu, tuhle proteinovou variantu si zamilujete. 

Budete potřebovat:

  • datle 90 g
  • ovesné vločky 180 g
  • vanilkový protein 30 g
  • kakao 2 lžíce
  • kokosový olej 40 g
  • arašídové máslo 30 g
  • rum 2 lžíce
  • šťávu z citronu 2 lžíce
  • vodu
  • mléko
  • piškoty cca 28 kusů
  • hotový vanilkový proteinový puding 2 balení

TIP: Místo klasických piškotů můžete vyzkoušet špaldové piškoty, jáhlové piškoty či piškoty se sníženým obsahem cukru.

Jak na to:

  1. Datle zalijeme vařící vodou a necháme je pár minut spařit. Poté vodu slijeme.
  2. Vezmeme si mixér a dáme do něj datle, ovesné vločky, protein, kakao, olej, arašídové máslo, rum a šťávu z citronu. Vše rozmixujeme tak, aby nám vzniklo celistvé lepkavé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé a nechce se nám spojit, přidáváme podle potřeby mléko či vodu. 
  3. Vezmeme si formičku na vosí hnízda a vmačkáme do ní těsto. Uprostřed vždy uděláme díru, do které později dáme náplň. Hotová hnízda odložíme stranou. 
  4. Vytvarovaná vosí hnízda plníme proteinovým pudinkem a přiklápíme piškotem. Při plnění můžete použít buď malou lžičku, zdobící sáček či speciální zdobičkou. 

Kokosové nepečené kuličky

Patříte mezi milovníky nepečeného cukroví? Za mě na svátečním stole prostě nesmí chybět. Sněhově bílé kokosové kuličky jsou na přípravu velmi jednoduché a chuťově připomínají raffaello. Zkrátka dokonalé kombo. 

Budete potřebovat:

  • nízkotučné kokosové mléko v plechovce 100g 
  • strouhaný kokos 150g 
  • semínka z vanilkového lusku
  • čekankový sirup 2 lžíce 
  • loupané mandle 15 kusů

TIP: Semínka z vanilkového lusku můžete nahradit malým množstvím vanilkového proteinového prášku. V takovém případě snižte váhu kokosu o váhu použitého proteinu. Zároveň můžete vynechat sladidlo.

Jak na to:

  1. Vychlazenou tuhou část kokosového mléka dáme do misky.
  2. Přidáme kokos, vanilku a čekankový sirup. Vše pořádně rukama promícháme tak, aby nám vzniklo kompaktní těsto. Pokud by bylo příliš řídké, přidáme ještě trochu kokosu.
  3. Vezmeme si vždy jednu mandli, kterou obalíme těstem tak, aby nám vznikla krásná kulička. Voilá zdravější raffaello je na světě.

Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.