Řízky z hlívy ústřičné – jak na ně?

Řízky patří mezi oblíbená jídla české kuchyně, která si dokážeme připravovat z různých druhů masa, ale i v rostlinné podobě. V poslední době se stále více prosazují houbové řízky z hlívy ústřičné, což není jen přínosnější, ale jde i o chutnou alternativu ke klasickým řízkům. Tento článek vás provede tím, jak připravovat dokonalé řízky z hlívy a proč je hlíva ústřičná skvělou volbou pro váš jídelníček.

Obsah článku

Co je to hlíva ústřičná?

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je konzumní houba, která se běžně vyskytuje na rozkládajících se kmenech stromů. Její název pochází od podobnosti jejího tvaru s ústřicemi. Hlíva se vyznačuje jemnou, ale přitom masitou strukturou a mírně oříškovou chutí. Díky těmto vlastnostem se pravidelně používá jako náhražka masa v různých receptech pro vegetariánská a veganská jídla.

Výživové benefity hlívy ústřičné

Houby jsou bohaté na různé vitamíny, minerály a další důležité látky, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Mezi ty nejdůležitější patří:

  1. Vitamíny skupiny B: Hlíva obsahuje vitamíny B1, B2, B3 a B5, které jsou životně důležité pro správnou činnost trávicího systému a nervového systému.
  2. Vysoký obsah vlákniny: Podporuje zdraví žaludečního traktu a přispívá k udržení ideální hmotnosti.
  3. Beta-glukany: Tyto polysacharidy jsou známé pro své imunomodulační účinky, což naznačuje, že podporují imunitní systém.
  4. Antioxidanty: Houby jsou bohaté na antioxidanty, které nabízejí pomoc v boji s volnými radikály v těle, a mohou tak předcházet různým chronickým nemocem.
  5. Nízký obsah kalorií: Hlíva ústřičná je nízkokalorická, což z ní činí vhodnou součást zdravého stravování.

Jak připravit řízky z hlívy ústřičné

Nyní se podívejme na samotný recept na řízky z hlívy ústřičné. Tento recept je jednoduchý, rychlý a zaručuje skvělý výsledek, který jistě potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Příprava hlívy: Očistěte houbu a oddělte jednotlivé kloboučky. Větší kusy lze překrojit, aby byly všechny kusy přibližně stejně velké.
  2. Obalování: Připravte si tři misky – jednu s hladkou moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou. Začneme tím, že každý kousek houby obalíme v mouce, poté v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Dbáme na to, že houba je dobře pokryta obalovací směsí, která zajistí křupavou kůrku po usmažení.
  3. Smažení: V misce rozehřejte dostatečné množství oleje tak, aby byly řízky během smažení zcela ponořené. Jakmile je olej dostatečně rozehřátý (můžete to vyzkoušet s kouskem strouhanky – když začne bublat, olej je připraven), vložíme obalené řízky a osmažíme je z obou stran dozlatova. Hotové řízky necháme okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného oleje.
  4. Podávání: Řízky z hlívy se podávají nejlépe s bramborovým salátem, vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem. I vy je můžete doplnit i dipem podle chuti, například česnekový nebo s tatarskou omáčkou.

Tipy pro perfektní řízky z hlívy ústřičné

  • Pro případ, že byste chtěli zvýšit křupavost řízků, můžete do strouhanky dát trochu parmazánu nebo sezamová semínka.
  • Pro výraznější chuť můžete do vajec přidat koření, jako je mletá paprika, česnekový prášek nebo sušené bylinky.
  • V případě, že preferujete zdravější alternativu, můžete řízky připravovat spíše v troubě pečením, než je smažit. Položte je na plech vyložený pečícím papírem a potřete olejem. Pečte je na 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

Proč zvolit řízky z hlívy ústřičné?

Řízky z hlívy ústřičné jsou nejen chutné, ale také nutričně hodnotné. Hlíva ústřičná je skvělou volitelnou součástí masných výrobků, zejména v případě, že se snažíte snížit spotřebu masa nebo hledáte lepší způsoby, jak obohatit jídelníček. Tyto řízky, které jsou bohaté nutričním složením a vysokým obsahem kalorií, jsou dokonalou volbou pro ty, kteří se starají o zdravou výživu.

Kromě toho, že jsou řízky z hub zdravé, jsou také velmi jednoduché na přípravu. Můžete je připravit jako rychlý oběd nebo večeři, kterou ocení celá rodina. V případě, že máte rádi experimenty v kuchyni, neváhejte a pusťte se do tohoto receptu. Výsledek vás příjemně ohromí!

Shrnutí

Řízky z hlívy ústřičné jsou neuvěřitelnou alternativou k tradičním masovým řízkům. Nejenže jsou zdravější a méně kalorické, ale navíc vám přinášejí nové chutě a vylepšení jídelníčku. Hlíva ústřičná nabízí řadu výživových benefitů, které podporují vaše zdraví, a jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Vyzkoušejte tento recept a zjistěte, jak chutné mohou být potraviny na rostlinné bázi!

V případě, že jste tento recept vyzkoušeli a líbil se vám, podělte se o své zkušenosti a tipy s ostatními. Těšíme se na vaše komentáře a přejeme dobrou chuť!


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.