Tipy na nejlepší recepty z hub

Tak co, rostou? Ať už doma máte čerstvý úlovek hub či máte usušeno do zásoby, tento článek jistě oceníte. Přinášíme vám tipy na ty nejlepší recepty z hub, na kterých si jistě pošmáknete.

Obsah článku

Co se sušenými houbami?

V receptech jsou často zmiňovány houby čerstvé. Pokud je zrovna nemáte po ruce, nebojte se sáhnout po těch sušených. Před přípravou je ale nezapomeňte namočit. Cílem je, aby sušené houby opět “nabobtnaly” a změkly. Možnosti, jak toho docílit, jsou dvě. 

  1. Nejlepší možností je zalít houby studenou vodou, ovšem tento proces trvá velmi dlouho. Aby pořádně změkly, musíme je zalít již den předem. 
  2. Druhou možností, která je podstatně rychlejší, je zalít houby horkou vodou. Houby namočené do studené vody jsou však o něco jemnější.

Kulajda

Pokud se bavíme o nejlepších receptech z hub, kulajda by tady rozhodně neměla chybět. Přestože ji zná asi každý z nás, univerzální recept najdeme jen ztěžka. Je to jako s bramborovým salátem – každá rodina ji zkrátka připravuje trochu jinak. 

Budete potřebovat:

  • sušené houby 2 hrsti
  • sůl
  • brambory 4 kusy
  • kmín 1 špetka
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • hladká mouka 2 lžíce
  • zakysaná smetana 100 ml
  • kopr
  • vejce 1 kus
  • ocet

Jak na to:

  1. Houby vhodíme do většího hrnce a zalijeme 1 litrem osolené vody. Přivedeme k varu a poté je necháme chvíli probublávat.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s kmínem je přidáme do vody k houbám. Vaříme, dokud brambory nejsou skoro měkké.
  3. Mezitím si ve smetaně ke šlehání pořádně rozmícháme mouku. Po uvaření brambor tuto směs za stálého míchání nalejeme do hrnce a necháme kulajdu vařit do zhoustnutí. 
  4. Poté přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme a dochutíme koprem. 
  5. Na závěr do polévky rozklepneme vejce a rychle rozmícháme. Kulajdu dochutíme solí. Pokud ji máte rádi trochu kyselejší, můžete přidat trochu octa.  

Italské houbové rizoto

Patříte mezi fanoušky italského rizota? Kombinace hub, bílého vína a pravé italské pancetty je prostě neodolatelná. Pojďme se na chvíli přenést do prosluněné Itálie a připravit si poctivé houbové rizoto. 

Budete potřebovat:

  • máslo 80 g
  • cibule 1 kus
  • houby čerstvé 250 g
  • pancetta 130 g
  • kuřecí vývar 1,5 l
  • rýže 400 g
  • bílé víno suché 150 ml
  • parmazán jemně strouhaný 80 g
  • nasekaná petrželka hrst

Jak na to:

  1. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Houby očistíme a nakrájíme tak, jak nám je v rizotu příjemné.
  2. Kuřecí vývar ohřejeme a udržujeme ho horký ale nikoliv vroucí.
  3. Polovinu másla rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání na cibulce opečeme houby s pancettou. Cílem je, aby houby krásně zvláčněly.
  4. Na pánev přisypeme rýži a několik minut ji za stálého míchání opékáme, dokud se neobalí máslem a nezačne lehce prskat. Nechceme však, aby rýže zhnědla. 
  5. Přilijeme víno a zprudka za stálého míchání necháme odpařit všechen alkohol. 
  6. Plotýnku ztlumíme a přilijeme šálek či naběračku vývaru. Promícháme a necháme jej vsáknout. Tento postup opakujeme. Přibližně po 20 minutách by rýže měla mít krémovou konzistenci a na pánvi by měl být všechen připravený vývar.
  7. Do rizota přidáme zbytek másla, parmazán a petrželku. Promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme rizoto stát přibližně 3 minuty, aby se vsákl přebytečný vývar a vše se propojilo. 
  8. Hotové rizoto podáváme se zbylým parmazánem. Dobrou chuť.

Smetanová houbová omáčka bez masa

Máte raději houbové omáčky? Tato lahodná krémová symfonie omámí vaše chuťové buňky. Přestože neobsahuje ani kousek masa, troufám si říct, že ani ten největší masožravec ho nebude postrádat. Použít do ní můžete jakékoliv čerstvé houby, ale nejlepší jsou hříbky či lišky. 

Budete potřebovat:

  • čerstvé lesní houby 250 g
  • máslo 4 lžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • cibule 1 kus
  • smetana na vaření 1 kelímek
  • kmín drcený ½ lžičky
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno.
  2. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, na kterém nasekanou cibuli necháme zesklovatět. 
  3. Do hrnce přidáme houby a zprudka je osmahneme. Houby osolíme a zasypeme drceným kmínem.
  4. Zhruba po 10 minutách opékání zalijeme smetanou. Základ na omáčku přivedeme k varu a necháme mírně probublávat.
  5. Omáčku vaříme do zhoustnutí. V případě, že nehoustne dle našich představ, můžeme přidat jíšku. Tu si připravíme ve vedlejším hrnci. Rozpustíme 2 lžíce másla, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání smažíme tak, aby jíška lehce ztmavla. Hotovou jíšku poté pomalu za stálého míchání přidáme do omáčky.
  6. Máme hotovo! Smetanovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem.

Houbový guláš 

Přeci jen byste raději houbovou omáčku s masem? Připravte si poctivý houbový guláš s masem, které máte nejraději. Za nás doporučujeme jak hovězí, tak vepřové či srnčí.

Budete potřebovat:

  • čerstvé houby 300 g
  • maso na guláš 500 g
  • sádlo 100 g
  • cibule 5 kusů
  • hladká mouka 1 lžíce
  • rajský protlak 4 lžíce
  • sladká červená paprika 1 lžíce
  • drcený kmín 1 lžička
  • sůl, pepř

Jak na to?

  1. Nejprve si vše potřebné nakrájíme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme a nahrubo nasekáme. Maso si nakrájíme na kostky o velikosti dle vašich preferencí. 
  2. Vezmeme si hrnec, hodíme do něj sádlo a necháme ho rozpustit. Poté na něm osmažíme cibuli i houby. Zasypeme kmínem a necháme jej krásně rozvonět.
  3. Následně přidáme maso a restujeme, dokud nezmizí přebytečná šťáva.  
  4. Posypeme sladkou červenou paprikou, osolíme, opepříme a směs pořádně promícháme.
  5. Zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme. 
  6. Přidáme rajský protlak a podlijeme horkou vodou. 
  7. Za občasného míchání vaříme, dokud maso nezměkne. Pokud je směs příliš hustá, průběžně podléváme vodou. 
  8. Na závěr dochutíme solí, pepřem a hotový guláš podáváme s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami. 

TIP: Trocha smetany na závěr guláš krásně zjemní a dodá mu ten pravý šmak.

Houbový kuba z čerstvých hub s uzeným masem

Houbový kuba nepatří pouze na Vánoce. Kombinace uzeného a čerstvých hříbků je natolik odzbrojující, že na ni celý rok prostě čekat nevydržíte. No a přeci jen čerstvé hříbky v zimě asi jen tak nenajdete. 

Na 4 porce budete potřebovat

  • kroupy 200 g
  • čerstvé hřiby 200 g
  • uzené maso 200 g
  • cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • máslo 2 lžíce
  • sádlo 1 lžíce
  • sůl

Jak na to?

  1. Na začátek si připravíme kroupy. Kroupy pořádně propláchneme studenou vodou a poté přesypeme do hrnce. Přilijeme studenou vodu a necháme je minimálně 30 minut, ideálně hodinu, stát. Množství vody by mělo být přibližně 4 – 5x větší než krup. 
  2. Odstáté kroupy i s vodou přemístíme na plotnu a přidáme 1 lžičku soli. Následně je přivedeme k mírnému varu. Odkryté vaříme přibližně 30 minut do poloměkka a po uvaření slijeme přebytečnou tekutinu. 

TIP: Pokud na vaření nespěcháte, můžete je na plotně nechat déle. Kroupy tak vstřebají veškerou tekutinu, zvětší svůj objem, ale nerozvaří se. 

  1. Než se uvaří kroupy, můžeme si nakrájet vše potřebné. Houby očistíme a společně s uzeným masem nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, očistíme a najemno nasekáme. 
  2. Pekáček vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  3. Na pánvi rozpustíme sádlo. Přihodíme cibuli, houby a na středním plameni orestujeme dozlatova.
  4. Zasypeme majoránkou, promícháme a přidáme uzené maso, které orestujeme do růžova. Poté sundáme z plotny.
  5. Hotovou směs smícháme s kroupami, oloupaným prolisovaným česnekem a podle chuti osolíme.
  6. Vše přemístíme do pekáčku a pečeme dozlatova. Houbového kubu nepečte příliš dlouho, aby se zbytečně nevysušil. Uvnitř by měl zůstat krásně krémový.

Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.