Podzimní wellness rutina aneb jak pečovat o své tělo a mysl

Podzim má tolik krásných stránek…chladivý a svěží vzduch, stromy zbarvené do všech odstínů, vůně dýňového koření, ale zároveň s ním přichází krutý návrat po létě do našich pracovních a školních povinností. Tím se, ale nenechte odradit….léto je sice za námi, ale to zároveň znamená, že je ideální čas znovu zavést pravidelnou péči o sebe a díky ní vše lépe zvládnout. Pojďme se na jednotlivé tipy podívat! 

Obsah článku

Pleť a pokožka

Jako první se zde zaměříme na pokožku a pleť, jelikož s příchodem chladnějšího a nikoli už tak slunečného období, mohou nastat nevyžádané, ale potřebné změny nejen ve vaší “skincare”. 

Vybírejte vhodné produkty pro péči o pleť

Pokožka má během roku odlišné potřeby, takže to, co jí vyhovovalo v létě, nemusí na podzim stačit. Vaše pleť potřebuje v chladnějších měsících intenzivnější péči. Zvažte proto, zda stávající skincare rutina stále vyhovuje, nebo by bylo vhodné některé produkty vyměnit.

S chladnějším podzimním a zimním počasím je pravděpodobnější, že pokožka bude suchá a podrážděná, zejména pokud máte sklony k různým kožním problémům. Proto raději nahraďte letní produkty těmi, které vám zajistí pořádnou hloubkovou hydrataci. Zároveň se zaměřte na produkty, které pomohou sjednotit pigmentaci způsobenou letním sluncem.

A samozřejmě nezapomínejte stále používat ochranu s SPF!

Dopřejte svým chodidlům wellness

Na chodidla se často zapomíná, přesto si zaslouží zvláštní péči. Dopřejte jim proto takovou menší lázeň. Připravte si oblíbené koupelové mléko, které změkčí pokožku a připraví ji na použití peelingu, jenž šetrně, ale důkladně odstraní naše odumřelé buňky. Péči zakončete tělovým krémem nebo máslem, které jemně vmasírujte do pokožky. Nohy poté zabalte do bavlněných ponožek. Pokud tuto proceduru absolvujete večer, ráno vás čekají hladká chodidla.

Dopřejte si masáž obličeje

Můžete zajít ke své kosmetičce a v rámci vybrané procedury si nech udělat i menší masáž obličeje. Pokud chcete ušetřit, nebo vám přijde zbytečné někam chodit, masáž obličeje zvládnete i doma. Masáž obličeje nejen uvolňuje napětí, ale také podporuje krevní oběh, což okamžitě dodá pleti liftingový efekt. Kromě toho zlepšuje vstřebávání produktů z vaší péče o pleť. Můžete použít jadeitový váleček nebo gua sha, ale masáž holýma rukama vám umožní lépe kontrolovat tlak a zaměřit se na problematické oblasti, kde cítíte největší napětí.

Zorganizujte si produkty

Každý kosmetický produkt má svou doporučenou dobu spotřeby. Po jejím uplynutí může ztratit účinnost, změnit texturu, konzistenci, barvu nebo vůni. Prošlé produkty bez váhání vyhoďte, abyste si zajistili, že vaše pleť dostává jen to nejlepší.

Mysl

V další sekci se podíváme, jak pomoci své mysli, jak se zklidnit a jak si utřídit myšlenky.

Journaling 

Po létě jsme většinou všichni rozlítaní a snažíme se vracet do nějakého režimu po dovolených, festivalech, prázdninovém režimu a podobně. Podzim je ideální čas na reflexi toho, co funguje a co bohužel ne. Také je to ideální čas na získávání nových poznatků a změnu starých návyků. Uvařte si šálek dobrého čaje, zapalte vonnou svíčku a zamyslete se nad tím, co ve vašem životě funguje a co byste chtěli změnit. Rozhodně se nebojte si sepsat veškerá svá přání a cíle. Zároveň tento čas můžete využít pro vypsání ze svých myšlenek. 

Meditace

Meditace samozřejmě nesmí chybět. S blížícími se Vánocemi se veškeré to-do listy rychle plní a množství úkolů může způsobit stres. Vyzkoušejte meditaci, která mimo jiné zlepšuje kvalitu spánku – a ten je klíčový pro naše celkové zdraví. 

Naplánujte si výlet

Máte seznam míst, která byste chtěli během svého života navštívit? Vyberte si některé z nich, ideálně cenově dostupné a s krásným podzimním výhledem, a vydejte se na dobrodružství. Jet můžete sami, s partnerem, přáteli nebo rodinou. Záleží na vás, ale určitě vyrazte!  

Dechová cvičení

Dechová cvičení jsou velice opomíjená, přesto tak mocná. Jedná se o nástroj, který dokáže rychle přinést pocit klidu a zmírnit stres. Je to jednoduchá technika, kterou máme vždy po ruce. Když pocítíte napětí, hněv nebo stres, zastavte se, třikrát se hluboce nadechněte a vydechněte. Můžete také vyzkoušet další jednoduchá i pokročilejší dechová cvičení.

Tělo

Už jsme se zaměřili na pleť a naše psychické zdraví. Nyní se ještě pojďme podívat na to fyzické. Na to přece nesmíme zapomenout

Pitný režim

I na podzim je důležité dodržovat pravidelný pitný režim, ideálně byste měli denně přijmout kolem 2,5 litru tekutin. A pokud vám obyčejná voda z kohoutku nechutná, přidejte do ní kousky ovoce, zeleniny nebo bylinek. Správně zvolené ingredience mohou mít pozitivní vliv na pokožku, podpořit její pročištění a dodat jí zdravý lesk. Ale hlavně pijte! Pijte čistou vodu, čaje, kávu, ale nikoli přeslazené nápoje, limonády, energy drinky a podobně. To vám vaše tělo moc nepoděkuje.

Pohyb

Za co by vám ovšem mohlo poděkovat je pohyb. Ten byste měli zařazovat rovněž na denní bázi po celý rok, samozřejmě ho přizpůsobovat počasí. Na podzim se sice ochladí, ale to vůbec nevadí například takovým procházkám třeba v přírodě. Chůze má pozitivní vliv nejen na fyzickou kondici, ale mívá kladné odezvy i v oblasti pročištění mysli. Nemusíte, ale hned nutně zařadit procházky, je to jen doporučení. Hlavně se hýbejte, ať už to bude v posilovně, venku při práci na zahradě, nebo třeba na kole.

Vlasy

Poslední částí, kterou chceme určitě zmínit, je péče o vlasy. Dopřejte svým vlasům návštěvu kadeřníka nebo holiče. Jestli už jste dlouho nikdy nebyly, vaše vlasy vám poděkují a pokud to na návštěvu kadeřníka nyní úplně nevidíte, ať už z jakýchkoliv důvodů…nevadí! Dopřát si můžete i doma například vlasovou maskou nebo třeba masáží pokožky hlavy. Ženy mohou určitě zařadit i návštěvu manikúry a pedikúry.

Závěr

Věříme, že vám některý z výše vypsaných tipů pomůže zvládnout přechod z léta na podzim. Toto období si užijte a odpočiňte, protože pak už nás čekají Vánoce a obvykle hektický konec roku.

ZDROJE:

https://purefiji.cz/blog/26_15-zpusobu-jak-o-sebe-na-podzim-pecovat.html

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!