Uvařte si skvělou smaženici

Houbová smaženice, to je klasika kuchařského repertoáru každého správného houbaře. Většinou je tím prvním, co z čerstvě nasbíraných hub uvaříte, když se vrátíte z lesa. Jakmile se vůně čerstvých hub rozline kuchyní, jen málokdo dokáže odolat. Smaženice je totiž to nejjednodušší a zároveň to nejlepší, co si z hub můžete připravit. Stačí přece podusit nakrájené houby a promíchat s vajíčky. Pokud ale chcete od své smaženice něco víc, musíte si s její přípravou trochu vyhrát. Jak dovést její přípravu k dokonalosti? To se dozvíte v následujícím článku. 

Obsah článku

Jaké houby patří do smaženice?

Smaženice (nebo také míchanice) je typicky české a slovenské jídlo, které se skládá z hub a vajec. Jak už jeho složení napovídá, jedná se o jednoduchý pokrm, přesto je důležité dát si na jeho přípravě opravdu záležet. Vzhledem k tomu, že první zmínky o smaženici pocházejí už ze 16. století, vyvinulo se velké množství variant této dobroty. 

Podle starých receptů bychom do takové správné smaženice měli dát aspoň 10 různých druhů hub. Ne vždy jich ale tolik máme a proto není nutné tuto zásadu dodržet. Každopádně by hub měl být dostatek. Výhodou smaženice je, že do ní nemusí přijít jen krásné kousky, ale snese třeba i babky. To ale neznamená, že můžete zužitkovat i  rozmočené a poničené houby. Ty by totiž smaženici proměnily v rozbředlou kaši. Sáhněte tedy radši po kvalitních a zdravých pevných hříbcích jako jsou například pravé houby, holubinky, lišky, ryzce nebo křemenáče, eventuálně po kombinaci těchto hub. 

Příprava smaženice

Houby jsou poměrně těžce stravitelné a proto je nezbytné je dobře tepelně upravit. Toho dosáhneme tím, že je nejprve osmažíme dozlatova, pak zalijeme trochou vody, dusíme doměkka a nakonec necháme tekutinu opět odpařit. Smažit můžete i na obyčejném oleji, mnohem lepší volbou však je máslo nebo sádlo. Díky nim bude smaženice jemnější a voňavější. Přestože to není úplně typické, je možné houby zakápnout bílým vínem. Směs bude pak příjemně voňavá. 

  • Na tuku pak osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, skvělou volbou je šalotka nebo zelená jarní cibulka i s natí. Nejen, že má jemnější chuť, ale smaženice bude díky ní i krásně barevná. Patříte-li mezi milovníky masa, pak rozhodně nezapomeňte na slaninu nebo špek, které smaženici dodají úžasnou masovou chuť. Až na tento základ pak vložíme houby a postupujeme podle popisu výše. 
  • Pokud je sezona na houby slabší a váš košík nebyl tak plný, jak byste si přáli, nezoufejte. Smaženici je možné nastavit také zeleninou. Přidáte-li k houbám na plátky nakrájenou cuketu nebo lilek, v hotové smaženici je ani nepoznáte. 
  • Na závěr musíme směs okořeníme. K houbám se skvěle hodí mletý kmín, černý nebo bílý pepř, mletá paprika nebo dokonce i tymián, díky němuž bude mít smaženice originální středomořskou chuť. Je možné přidat i česnek. Sůl budete přidávat k vajíčkům a proto s ní do houbové směsi raději šetřete. 
  • Teď je na čase přidat vejce. Rozhodně však ne po jednom. Nejprve si je rozklepněte všechna do mísy a rozšlehejte se solí. Pak je vlijte k houbám a promíchejte. Tak se krásně spojí s houbami. Důležitá je tady teplota – vejce se nesmí srazit. Smažíme jen tak dlouho, aby trochu ztuhla. Výsledkem by neměla být úplně dodělaná vajíčka. Vypněte raději trochu dříve, vajíčka na horké pánvi ještě dojdou i po odstavení z ohně. 
  • Máte-li pánev plnou hotové smaženice, zbývá už jen dozdobit najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou. Mezi zajímavé tipy k obohacení chuti rozhodně patří použití strouhaného sýra nebo lanýžového oleje těsně před podáváním. 

Netradiční recepty na smaženici

Nyní máte před sebou talíř vyladěné a voňavé smaženice. Budete-li chtít příště zkusit něco nového, tady máte několik receptů na smaženice netradiční a přesto vynikající.

Maďarská smaženice

Co budete potřebovat: 300 g čerstvých hub (křehkých druhů – žampionů, hříbků…), 1–2 barevné papriky, několik chilli papriček (podle chuti), 50 g másla, 6 vajec, sůl a mletou papriku

Postup: Očistíme houby, papriky a chilli papričky, vše nakrájíme na kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, papriky, papričky a vše opečeme. Přidáme osolená vejce a na závěr dochutíme solí a mletou paprikou. Podáváme na chlebu s máslem a s pažitkou nebo jarní cibulkou. 

Židovská smaženice

Co budete potřebovat: 200 g čerstvých hub, 200 g ve slupce vařených brambor, 4 lžíce oleje, 1 střední cibuli, 10 stroužků česneku, 8 vajec, mletý kmín, sůl a mletý pepř

Postup: Uvařené brambory oloupeme, i s houbami nakrájíme na kostky a dáme do pánve s rozehřátým olejem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek a společně opečeme. Přidáme kmín a vejce se solí a mícháme. Hotovou smaženici dochutíme solí a pepřem a podáváme. 

Smaženice se zastřeným vejcem

Co budete potřebovat: 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek uzeného masa, 1 malá hokkaido dýně, houby (popř. hlíva nebo žampiony), sůl, pepř, kmín, kapusta Cavolo nero, chilli

Postup: Na pánev dáme lžící přepuštěného másla a na ní orestujeme 1 cibuli nahrubo, 2 nasekané stroužky česneku, kousek uzeného masa na kostičky a 2 tenké klínky dýně na kostičky. Až je dýně měkká, přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a orestujeme doměkka a dokřupava. Přidáme toskánskou kapustu Cavolo nero bez řapíku, vejce, chili a dusíme pod alobalem na minimálním plameni. 

Závěrem

Smaženice je stálice české kuchyně. Uvařit ji je rychlé a snadné, ale má svá pravidla, která je nutná dodržovat, abyste místo chutného jídla neměli nevzhlednou kaši nevábného vzhledu. V našem článku jste se dozvěděli vše podstatné, aby se vám to nestalo. Tak teď už jen utíkejte do kuchyně a nechte se okouzlit jedinečnou chutí hub a vajec v typicky českém provedení (nebo v jakémkoliv jiném, netypickém). 

Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.