Seznam 6 nejlepších hub, které můžete v lese najít

Patříte mezi vášnivé houbaře? A využíváte plný potenciál toho, co vám les nabízí? Pojďme se podívat na 6 výtečných avšak možná někdy nevšedních hub, které byste v lese rozhodně neměli nechat. Možná budete očekávat seznam hříbků, avšak není tomu tak. Pro tentokrát jsme je ze seznamu vynechali, aby se dostalo místo i na ne tolik známé krasavce. 

Kotrč kadeřavý

Mezi nejchutnější houby jednoznačně patří kotrč kadeřavý. Je charakteristický svým specifickým vzhledem díky kterému si jej v žádném případě nespletete. Nemá klobouk a vzhledově připomíná mozek či květák. Těšit se můžete na sladkou vůni a opojnou oříškovou chuť. Skládá se z drobných větévek, jejichž konce bývají zvlněné. Jde o druh keřovitého choroše, který parazituje na kořenech borovic. Dost často vyrůstá stále na stejném místě. Pokud tedy jednou kostrče kadeřavého naleznete, místo si označte a každý rok bude o zásoby postaráno.

Na co se hodí?

Kotrč kadeřavý je vždy nutné pořádně umýt ve vodě a povařit. Poté je vhodný ke konzumaci dle libosti. Výborný je v omáčkách i polévkách. Je možné jej také usušit k pozdějšímu využití. Skvělé je také usušený kotrč rozmixovat, čímž nám vznikne lahodné houbové koření. V neposlední řadě je výborný také po naložení do octa.

Liška obecná

Drobné rezavé houby, které rostou skoro všude. Aneb nenápadné lišky obecné, které vás svou příjemnou a lehce štiplavou chutí naprosto dostanou. Poznáte je podle žluté až oranžové barvy, hladkého klobouku nálevkovitého tvaru a bělavé či nažloutlé dužiny. Narazit na ni můžete téměř kdekoliv a většinou ji najdete ve společnosti dalších lišek. 

Na co se hodí?

Liška se stejně jako kotrč pyšní všestranným využitím. Vzhledem k větší tuhosti je však nutná o něco delší tepelná úprava.

Ryzec syrovinka

Ryzec syrovinka se často v anketách objevuje na prvních příčkách co se chutnosti týče. Mezi houbaři je vysoce ceněná, jelikož její výskyt je poměrně vzácný. Pyšní se sladkou, pálivou chutí, kterou doprovází příjemná a zároveň silně aromatická rybí vůně. Ve stáří vůně připomíná syrečky. Poznáte jej podle suchého, matného a hladkého klobouku červené, oranžové či hnědé barvy. Atypické je, že jeho klobouk je plný bílého “mléka”, které je zprvu sladké a vytéká při naříznutí. Dejte tedy pozor na své oblečení, jelikož skvrny od něj se těžce odstraňují.

Na co se hodí?

Označení syrovinka už samo od sebe naznačuje, že tato houba je výborná i za syrova. Obsažené “mléko” v klobouku je chuťově natolik výborné, že ryzce mnohdy houbaři sní ještě v lese. Jeho využití v kuchyni je však omezené. Nejlepší je jej jen osolit a opéct přímo na plotně nebo rozpéct v tuku.

Muchomůrka růžovka

Možná máte v hlavě zafixováno, že všechny muchomůrky jsou jedovaté. Není tomu tak! Navíc vyhýbat se muchomůrce růžovce by byl opravdu hřích. Charakteristická je narůžovělými odstíny na klobouku, třeni i dospělých lupenech. Na třeni má navíc rýhovaný převislý prsten, který připomíná sukénku. Po naříznutí začne růžovět. 

Na co se hodí?

Abychom vše uvedli na pravou míru, muchomůrka růžovka neboli masák je jedovatá ale pouze za syrova. Je tedy nezbytně nutné ji před konzumací tepelně upravit. Po tepelné úpravě se hodí jak do polévek, omáček tak se z ní dají udělat houbové řízky. Vzhledem ke struktuře ji není vhodné sušit. 

Pýchavka obecná

Najdeme ji téměř všude a dost často je přehlížena. Řeč je o pýchavce obecné, která se pyšní skvělou, jemnou chutí a přesto je mezi houbaři celkem nedoceněna. Je však nutné ji sbírat pouze dokud je mladá. Mladá pýchavka je malá bílá houba kulovitého tvaru s bradavičnatým povrchem. Po naříznutí je čistě bílá, křehká a pružná. 

Na co se hodí?

Mladá pýchavka se hodí do polévek či houbových směsí. Můžete ji také obalit v trojobalu a následně usmažit jako malé houbové řízečky. 

Bedla vysoká

Bedla vysoká vás dostane nejen chutí ale i svým vzhledem. Její štíhlá a mnohdy vysoká noha je zdobená posuvným prstenem. Na ní se poté rozprostírá líbivý široký šupinatý klobouk, který doplňuje vzhled připomínající deštník. 

Na co se hodí?

Mladá bedla má kulovitý klobouk, který se dá krásně naplnit různými směsmi. Starší bedla má naopak klobouk plochý a skvěle se hodí na přípravu houbových řízků. Kromě sušení a nakládání se bedly hodí i na všelijaké jiné úpravy.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.