Máte rádi sladké? Přinášíme 5 receptů na zdravé mlsání

Snažíte se zhubnout nebo pracovat na své postavě a přes správně nastavený jídelníček vás honí mlsná? Všeobecné přesvědčení, že sladké je pro proces práce na vlastní postavě a kondici škodlivé, rozhodně není pravda. Dobroty si dopřát můžete, stačí jen vybrat ty správné. V našem článku najdete recepty na zdravé mlsání, které vás potěší bez výčitek. 

Obsah článku

Základní zásady zdravého mlsání 

Téměř každý pokrm, který konzumujeme, má svou zdravější variantu. Lehčí a zdravější může být také vaše domácí pečení i vaření. Stačí jen dodržovat některé základní zásady:

Správný výběr mouky

Největší nevýhodou klasických typů mouky je, že zatěžují naše zažívání a jsou zdrojem nechtěného přibírání na váze. Zkuste při svém domácím pečení využít alternativní druhy mouky, které jsou bohaté na živiny a vlákninu. Za vyzkoušení rozhodně stojí celozrnná mouka, mandlová mouka, mouka z ovesných vloček či rýžová mouka. 

Přidejte více ovoce a zeleniny

Pokud do svých výrobků přidáte ovoce a zeleninu, zvýšíte obsah vlákniny a přírodních vitamínů. Stačí trocha strouhané mrkve nebo plátky jablíček a získáte chutnější, zdravější a šťavnatější variantu svého oblíbeného pečiva. 

Používejte kvalitní oleje

Nahraďte řepkový a slunečnicový olej zdravějšími kvalitními variantami jako je olivový nebo kokosový olej. Tyto druhy olejů obsahují zdravé tuky a přidají do vašich pokrmů nový rozměr chuti. 

Omezte cukry

Snížení množství přidaného cukru je jedním ze základních pravidel zdravého pečení. Je-li to možné, snižte množství cukru při pečení nebo ho zkuste nahradit přírodními sladidly (med, kokosový cukr, třtinový cukr, panela, stévie, xylitol, sirupy).

Recepty na zdravé mlsání 

Nepečené avokádové kostky

Budete potřebovat: 120 g kokosového oleje (v tuhém stavu), 100 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa), 60 g medu, 1 střední banán (oloupat), 2 střední avokáda, 1 lžíce holandského kakaa, 100 g lískových ořechů (nasekat nahrubo), 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: Připravte si formu o velikosti 15 x 15 cm a vyložte ji pečícím papírem nebo potravinovou fólií. Nad parou rozehřejte kokosový olej, čokoládu a med. Sundejte z ohně a poté přidejte rozmixovaný banán s avokádem. Přidejte kakao, nasekané lískové ořechy a vanilkový extrakt. Hotovou hmotu nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a dejte na 3 až 4 hodiny do mrazáku. Poté nakrájejte na 12 kostek a podávejte chlazené. 

Proteinové kešu tyčinky

Budete potřebovat: 60 g proteinového prášku, 60 g arašídového másla bez cukru, 30 g medu, 40 ml vody, 50 g mouky z ovesných vloček (rozmixované ovesné vločky), 50 g mletých kešu ořechů

Postup: Všechny suroviny smícháme ve velké míse a vytvarujeme 5 tyčinek (nebo využijeme silikonovou formu), které necháme vychladit v lednici. Poté vyjmeme z lednice a podáváme. 

Banánový chlebíček (banana bread) 

Budete potřebovat: 2 hrnky mandlové moučky, 3 velmi zralé banány, 3 vejce, 1 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce kokosového mléka z plechovky, 2 lžičky skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli

Postup: Troubu si předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. V jiné míse rozmačkejte vidličkou banány a přidáme kokosový olej, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte. Sypkou a tekutou směs smíchejte a vytvořte těsto. Pečící formu na chlebíček vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem. Nalijte těsto do formy a můžete ozdobit vlašskými ořechy. Pečte na 180 stupňů 50 až 60 minut.

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Budete potřebovat: 5 mrkví, 2 lžíce medu, 175 ml kokosového oleje, 50 g kokosu, 150 g mandlové mouky, ½  lžičky soli, 1 lžíci mleté skořice, ½  lžičky mletého hřebíčku, 1 lžičku prášku do pečiva, ½  lžičky jedlé sody, 5 vajec, 5 datlí, 3 hrsti pekanových  či vlašských ořechů, kokosové hoblinky na ozdobu

Postup: Kokosovou smetanu nechte přes noc v ledničce, aby se oddělilo tučné kokosové mléko od vody. Do mísy nastrouhejte nahrubo 2 mrkve a najemno 3 mrkve. Přidejte med, promíchejte, zakryjte alobalem a dejte do ledničky minimálně na 30 minut odležet. Ve druhé misce smíchejte strouhaný kokos, mandlovou mouku s himálajskou solí, skořicí, hřebíčkem, práškem do pečiva a jedlou sodou. Rozpusťte 3 hrnky kokosového oleje, rozmixujte dohladka vejce, datle a olej. Přimíchejte mrkev a vmíchejte do suché směsi. Těsto nalijte do formy na chlebíček vyložené pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte zhruba 50 až 60 minut. Po upečení nechte vychladnout. Kokosový krém si připravte vyšleháním kokosového mléka s rýžovým sirupem (po dobu alespoň 3 minut). Chlebíček ozdobte krémem a posypte kokosovými chipsy. 

Bublanina z kuskusu

Budete potřebovat: 200 g kuskusu (v suchém stavu), 300 ml vody (ve vroucím stavu), 3 vejce velikosti M, 250 g odtučněného tvarohu, 50 ml podmáslí, 20 g kokosového oleje v tekutém stavu, 100 g mletých mandlí, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 čerstvé švestky (cca 250 g)

Postup: Troubu si předehřejte na 180 °C a plech o rozměru 20 x 20 cm si vyložte pečícím papírem. Kuskus zalijte ve větší míse 300 ml vroucí vody a nechte odstát. Bílky oddělte od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V další míse smíchejte tvaroh, podmáslí, žloutky, kokosový olej, mandle a vanilkový extrakt. Tvarohovou směs smíchejte s kuskusem a špachtlí do ní opatrně zapracujte sníh. Polovinu těsta nalijte na plech, položte na něj vypeckované a rozpůlené švestky a zalijte druhou polovinou těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 °C zhruba 40 až 45 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat. 

TIP: Švestky můžete nahradit meruňkami anebo je rozmixovat. Bublaninu můžete po upečení posypat sypkou stévií pro sladší chuť. 

Závěrem 

Chuť na sladké přepadne čas od času každého z nás. Na tom není nic špatného, mlsání dokonce může být prospěšné. Stačí správně zvolit prostředky k dosažení cíle. Nahraďte nezdravé suroviny zdravější alternativou, nebojte se experimentovat a můžete mlsat bez výčitek. 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.