Klasické posilování versus Funkční trénink

Klasické posilování a funkční trénink představují dva odlišné způsoby cvičení, které mají své výhody i nevýhody. Zatímco klasické posilování se zaměřuje na budování svalové hmoty a síly pomocí izolovaných cviků, funkční trénink klade důraz na zlepšení celkové pohyblivosti, stability a kondice skrze cviky, které napodobují reálné pohyby těla. Zajímá vás, který z těchto přístupů je pro vás vhodnější? Porovnali jsme oba tréninkové styly, abychom vám pomohli vybrat ten správný pro vaše potřeby. Tak čtěte dál!

Obsah článku

Klasické posilování

Klasické posilování, často označované jako tradiční posilování, je forma fyzického cvičení zaměřená na zvýšení síly a svalové hmoty. Tato metoda cvičení se obvykle provádí pomocí zátěže, jako jsou volné váhy (například činky a kettlebells) nebo stroje v posilovnách. Hlavním cílem klasického posilování je izolovat určité svalové skupiny a zlepšit jejich výkonnost prostřednictvím opakovaných cvičení s určitou zátěží.

Klasické posilování často zahrnuje cviky jako bench press (tlak na lavici), dřepy, mrtvý tah, ramenní tlak, bicepsový curls a mnoho dalších. Tyto cviky jsou navrženy tak, aby izolovaly a posilovaly určité svalové skupiny, což vede k zvýšení svalové hmoty a síly v těchto oblastech.

Pro dosažení maximálního prospěchu z klasického posilování je důležité dodržovat správnou techniku cvičení a postupně zvyšovat zátěž, aby se stimuloval růst svalů. Klasické posilování je oblíbenou metodou jak pro nárůst svalové hmoty a síly, tak i pro zlepšení fyzické kondice a celkového zdraví.

Funkční trénink

Funkční trénink je forma cvičení, která se zaměřuje na posílení svalů a zlepšení pohybové efektivity, která má přímý vliv na každodenní aktivity a sportovní výkonnost. Na rozdíl od klasického posilování, které se často zaměřuje na izolované cviky a zvýšení svalové hmoty, funkční trénink se soustředí na pohyby, které napodobují každodenní aktivity a sportovní výkony.

Cvičení v rámci funkčního tréninku často zahrnuje cviky, které zahrnují všechny části těla současně a vyžadují koordinaci, stabilitu a sílu. Mezi typické cviky funkčního tréninku patří mrtvý tah, dřepy, výpady, skoky, tlaky s jednoručkami, rovnovážné cviky, cviky s vlastní vahou a cviky s bosu míčem či rovnovážnými podložkami.

Funkční trénink může být přizpůsoben pro různé úrovně fyzické kondice a může být prováděn s různými typy zátěže, včetně vlastní váhy těla, volných vah, kabelů, gumiček nebo medicinbalů. Tato variabilita umožňuje cvičencům přizpůsobit cvičení jejich individuálním cílům a potřebám. Funkční trénink je často považován za efektivní metodu pro zlepšení celkové kondice, koordinace a stabilitu těla.

Výhody klasického silového cvičení

  1. Zvýšení svalové hmoty

Klasické silové cvičení je účinnou metodou pro budování svalů. Pravidelné provádění cvičení s vyšší zátěží stimuluje růst svalových vláken.

  1. Zlepšení síly

Silové cvičení zvyšuje sílu svalů, což má pozitivní dopad na výkonnost ve sportu i v běžných každodenních aktivitách.

  1. Zvýšený metabolismus

Díky budování svalové hmoty se zvyšuje bazální metabolismus, což může pomoci při snižování tělesného tuku a udržení zdravé hmotnosti.

  1. Posílení kostí

Pravidelným prováděním silového cvičení dochází k zatížení kostí, což pomáhá posilovat kostní tkáň a snižuje riziko osteoporózy a všech dalších rizik spojených s kostmi.

  1. Zlepšení postavy a tvarování těla

Klasické silové cvičení může pomoci tvarovat a zpevnit různé části těla, což jako bonus vede k atraktivnějšímu vzhledu a ke zvyšování vlastního ega a feelingu. 

Nevýhody klasického silového cvičení

  1. Riziko zranění

Při provádění silového cvičení s vyšší zátěží může dojít k přetížení svalů nebo kloubů, což zvyšuje riziko zranění, zejména pokud není dodržována správná technika. Ta je v tomto případě nesmírně důležitá a doporučuje se využít na začátku trenéra. Pro další eliminaci rizik je velice důležité se před silovým tréninkem pořádně rozehřát a protáhnout. To samé se doporučuje i po tréninku. Stimulací svalů se svaly zkracují a člověk je méně ohebný.

  1. Přetížení určitých svalových skupin 

Nedostatečná variabilita cvičení a přílišné zaměření na určité svalové skupiny může vést k přetížení a nerovnováze mezi svalovými skupinami. Velice záleží na skladbě tréninkového plánu, kterým se zvládne procvičit rovnoměrně celé tělo a přetíženým partiím se nechá prostor na regeneraci

  1. Potřeba vybavení

Pro kvalitní silové cvičení je často nutné využívat posilovací stroje nebo volné váhy, což může být problém pro lidi s omezeným přístupem k vybavení nebo pro ty, kteří cvičí doma. Plnohodnotná výbava stojí spoustu peněz, ale i je třeba hodně prostoru. Silový trénink je nejlepší cvičit v posilovnách, kde člověk má i správnou motivaci druhých lidí.

  1. Závislost na vyšší zátěži

Pro dosažení pokroku ve svalovém růstu a síle je často nezbytné postupně zvyšovat zátěž, což může být obtížné pro začátečníky nebo pro lidi s omezeným přístupem k těžším vahám. Další závislostí může být opravdová závislost po extrémních vahách, ale to je na zdaleka jiné téma.

  1. Omezená funkčnost

Silové cvičení se často zaměřuje na izolované cviky, které nemusí být přímo aplikovatelné na každodenní pohybové aktivity a funkčnost těla.

Výhody funkčního cvičení

  1. Zlepšení celkového pohybového rozsahu

Funkční cvičení zahrnuje cviky, které napodobují pohyby v každodenním životě. To pomáhá zlepšit flexibilitu a mobilitu v klíčových pohybech těla. Tělo se  s přibývajícím věkem zkracuje (myšleno šlachy, svaly, …), proto je funkční protahování a cvičení velice prospěšné.

  1. Posílení jádra

Mnoho cvičení v rámci funkčního tréninku aktivuje svaly jádra (core), což zlepšuje stabilitu a pomáhá předcházet zraněním zad. Silné vnitřní svaly pomáhají chránit a odlehčit zádové svaly a vzpřimovače. Je to prevence od bolesti zad.

  1. Zvýšená koordinace a stabilita

Funkční cvičení často zahrnuje cviky, které vyžadují lepší koordinaci a stabilitu, což může vést ke zlepšení těchto schopností.

  1. Přenositelnost na každodenní aktivity

Díky tomu, že funkční cvičení simulují pohyby, které provádíme v běžném životě, může mít trénink přímý praktický význam pro zlepšení výkonu v každodenních aktivitách.

  1. Variabilita cvičení

Existuje mnoho různých cviků a cvičebních metod v rámci funkčního tréninku, což umožňuje cvičencům vybrat si cvičení, které nejlépe vyhovuje jejich potřebám a cílům.

Nevýhody funkčního cvičení

  1. Potřeba správné techniky

Mnoho cvičení v rámci funkčního tréninku vyžaduje správnou techniku a postoj, aby se minimalizovalo riziko zranění stejně jako u silového cvičení. 

  1. Potřeba stabilizační síly

Některé cviky funkčního tréninku vyžadují silnou stabilitu a koordinaci, což může být obtížné pro začátečníky nebo lidi s omezenými fyziologickými schopnostmi.

  1. Omezená izolace svalů

Funkční cvičení se obvykle zaměřují na celé tělo a přirozené pohybové vzorce, což může znamenat, že určité svalové skupiny nemusí být tak intenzivně zatíženy jako při izolovaných cvicích.

  1. Nutnost variace

I když variabilita je výhodou, může také znamenat, že cvičení musí být pravidelně měněno, aby se zabránilo stagnaci a dosáhlo se optimálního pokroku a případnému i svalového růstu.

  1. Omezené vybavení

Některé funkční cvičení vyžadují speciální vybavení, jako jsou koule, gumové pásky nebo rovnovážné podložky, což může být obtížné pro lidi, kteří cvičí doma nebo mají omezený přístup k posilovnám.

Závěr

Zatímco klasické posilování se zaměřuje převážně na izolované svalové skupiny a zvyšování síly a objemu svalů s vyšším rizikem zranění, funkční trénink klade důraz na celkovou pohybovou efektivitu a zlepšení funkčnosti těla v každodenním životě. Obě metody mají své výhody a nevýhody. Nejvhodnější je efektivní kombinace obou metod tréninku pro dosažení optimálních výsledků. Vždy vše závisí na individuálních cílech každého člověka. Je lepší dělat aspoň nějaké cvičení než žádné.

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.