Krabičkování aneb cesta k vyváženému stravování

Většina z nás se snaží jíst hodnotnou a nutričně vyváženou stravu, každodenní nakupování a příprava kvalitního jídla ale zabere spoustu času. Jedním z možných řešení jak se správně stravovat a přitom netrávit v kuchyni drahocenný čas je takzvané krabičkování. Co krabičkování znamená a jaké má výhody? To se dozvíme v následujícím článku.

Obsah článku

Krabičky – hodnotné jídlo na celý den

Krabičkování neboli meal preparation znamená plánovanou přípravu jídel v předstihu. Hlavními benefity tohoto postupu jsou úspora času a možnost uvařit si hodnotná a vyvážená jídla na celý den nebo týden. To, že máme jídlo stále připravené, využijeme hlavně při časovém náporu. Pak se nám nestane, že se narychlo stavíme ve fastfoodu nebo si koupíme bagetu a tím porušíme naše předsevzetí jíst zdravě.

Typy krabičkování

Ke krabičkování můžeme přistupovat různě, každý z nás si jistě vybere postup, který mu bude vyhovovat. Jednou z možností je takzvané dávkové vaření, kdy si připravíme větší dávku jednoho jídla, to uložíme do ledničky nebo do mrazáku a pak konzumujeme několik dní. Kdo nechce jíst celý týden stejné jídlo, raději zvolí předpřípravu ingrediencí, které pak může kombinovat a tak si rychle připravit různé varianty jídel. Komu vaření nevadí a má víc času, může si uvařit hned několik typů jídel, ty si pak uloží do ledničky nebo zamrazí a má navařeno na celý týden.

Výhody krabičkování – úspora času i peněz

Pokud se pustíme do krabičkování, po čase zjistíme, že to přináší hned několik výhod. Jednou z velkých předností je, že naše strava bude vždy hodnotná, kvalitní a bude odpovídat přesně našim představám a požadavkům. Tuto možnost oceníme v případě, když potřebujeme zhubnout několik kilogramů, pokud jsme vyznavači nějakého dietního programu nebo při budování svalové hmoty. Když například potřebujeme pár kilo zhubnout, budeme si počítat kalorie připravovaných jídel a hlídat glykemický index a hubnutí bude hned jednodušší.

Další výhodou meal preparation je úspora času, stačí, když si na nakupování a vaření vyčleníme jen jedno nebo dvě odpoledne v týdnu. Při krabičkování také ušetříme peníze. Při nedostatku času máme tendenci koupit si bagetu, rychle se najíst ve fastfoodu nebo si objednat jídlo z restaurace. To všechno je ale poměrně nákladné. Když nakoupíme potřebné ingredience a uvaříme jednoduchá jídla na několik dní, vyjde nám to podstatně levněji.

Jak jídlo uložit

Aby jídlo vydrželo několik dní chutné a nezávadné, musíme dodržovat určitá pravidla. Jídlo bychom měli uložit do ledničky hned po vychladnutí a uchovávat ho při teplotě  4°C a nižší, u většiny jídel se doporučuje skladování po dobu 2 až 3 dní. Jídlo, které máme navařeno na víc dnů, uložíme do mrazáku, kde ho při teplotě -18°C můžeme uchovávat několik měsíců. Abychom se vyvarovali zažívacích problémů, tak se před konzumací doporučuje jídlo pořádně prohřát.

Vybíráme krabičky a obaly

Důležité jsou také obaly, ve kterých budeme jídlo skladovat. Měli bychom se zásobit krabičkami a dózami, které jsou vhodné do mikrovlnky (neobsahují zdraví škodlivou látku BPA, která se uvolňuje při vysokých teplotách) a které je možné uložit do mrazáku, aniž by popraskaly. Praktické jsou také vzduchotěsné silikonové sáčky, které jsou omyvatelné a do kterých můžeme uložit přísady, jako je nakrájené ovoce, zelenina nebo brambory. Další možností jsou organizéry na jídlo, ve kterých si můžeme oddělit maso, přílohu, salát i malý kousek něčeho sladkého.

Krabičky na objednávku

Krabičky si nemusíme připravovat sami, můžeme si je objednat. Nejprve si zjistíme, jestli v okolí funguje firma, která krabičky vyrábí a dodává. Pak si vybereme typ stravy, který nám vyhovuje, a domluvíme si způsob dodávání. Díky tomu máme zajištěnou pravidelnou stravu na celý den, a to bez nakupování a vaření.

Výrobci krabiček většinou nabízejí výběr z několika typů jídelníčků, můžeme si vybrat dietní program pro redukci hmotnosti i jídelníček, který nám zajistí růst svalové hmoty, existují krabičky pro vegany, vegetariány i pro bezlepkovou dietu.

Krabičkování – recepty z připravených ingrediencí

Jednou z možností krabičkování je takzvaná předpříprava ingrediencí. Například si uvaříme větší dávku rýže a na pánvi si připravíme dušená kuřecí prsa nakrájená na nudličky. Z těchto ingrediencí pak rychle a jednoduše připravíme několik jídel. Jídla, která obsahují maso, uvaříme jako první.

Pikantní kuřecí směs s rýží

Dušené kuřecí nudličky prohřejeme a přidáme rozmixovanou směs z mléka, smetanového sýra a sladké papriky. Ingredience promícháme, a když se spojí, ochutíme prolisovaným česnekem. Prohřejeme a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Kuřecí s dušenou zeleninou a s rýží

Cibuli, červenou a bílou papriku nakrájíme na proužky a dusíme s připraveným kuřecím, osolíme, opepříme a dochutíme sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.

Smažená rýže se zeleninou a vejci

Mrkev nakrájíme na menší kousky, brokolici rozebereme na malé růžičky, jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Mrkev a brokolici krátce osmahneme na oleji, přidáme vodu a zeleninový vývar a podusíme. Do zeleniny zamícháme rýži a cibulku a prohřejeme. V misce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme, jemně vmícháme do rýžové směsi a za občasného promíchání prohříváme, dokud nejsou vajíčka udělaná.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.