Palačinky si nemusíte zakazovat ani když se zaměřujete na zdravý životní styl. O tom vás přesvědčí 5 receptů na dokonalé zdravé palačinky.
Obsah článku
- Jaká mouka je ta nejlepší a jak s ní pracovat?
- Na čem palačinky připravovat?
- Pravidlo první palačinky
- Nejlepší recepty na palačinky
Jaká mouka je ta nejlepší a jak s ní pracovat?
Aby palačinky byly krásně tenké a netrhaly se, nejlepší je mouka hladká. Před přípravou je důležité mouku pořádně prosít, abyste se vyvarovali hrudkám v těstě. Hotové těsto vždy nechte chvíli odpočinout. Díky tomu se mouka s dalšími ingrediencemi krásně spojí. Při přípravě palačinek nezapomínejte těsto průběžně promíchávat. Mouka totiž může mít tendenci klesat ke dnu, díky čemuž by poté těsto nebylo tak kompaktní.
Na čem palačinky připravovat?
Dobře zvolená pánev je gro dokonalých palačinek. Na trhu najdete také pánve, které jsou na přípravu palačinek přímo určené. Mají nízké okraje, což napomáhá při obracení a umožňuje slavné vyhazování palačinek.
Ideální je pánev s nepřilnavým povrchem. Pokud budete vybírat pečlivě, nemusíte používat žádný olej, čímž se palačinky stávají ještě o něco zdravější. Pokud přeci jen musíte olej použít, šetřete s ním. Stačí opravdu malá vrstva. Nezapomeňte následně přebytečný tuk z palačinek pečlivě odsát pomocí papírových ubrousků.
Další možností je zakoupit speciální palačinkovač. Příprava na něm je snadná, rychlá a nebudete potřebovat ani trochu oleje.
Pravidlo první palačinky
První palačinka je vždy testovací. Díky ní zjistíte, jaké ideální množství těsta na pánev nalít a zda má pánev správnou teplotu. Dále si také ověříte, zda je konzistence těsta taková, jaká má být. Nerozlévá se těsto po pánvi, jak byste si přáli? Přidejte mléko. Pokud je těsto příliš tekuté a palačinky se trhají, přidejte naopak mouku.
V neposlední řadě si také můžete vyzkoušet, jak dlouho palačinky opékat. A jak to poznat? Při opékání se na palačince tvoří bubliny. Palačinku obracíme ve chvíli, kdy horní strana palačinky zaschne a bublinky popraskají.
Nejlepší recepty na palačinky
Receptů, jak si udělat doma palačinky, existuje nespočet. Níže vám představíme ty nejlepší z nich!
Palačinky s ječnou moukou
Pro dokonalé zdravé palačinky je skvělou volbou ječná mouka. Přestože pochází z obilovin, neobsahuje tolik lepku jako mouka klasická. Mimojiné se také pyšní vysokým obsahem vitaminu skupiny B, které nám dodávají energii a pomáhají snižovat hladinu stresu.
Na 6 palačinek budete potřebovat:
- mléko 200 ml
- vejce 1 kus
- celozrnná ječná mouka 80 g
- čekankový sirup 1 lžička
- špetka soli
Jak na to?
- Všechny suroviny dáme do mísy a pořádně promícháme tak, aby vzniklo jednolité těsto. Těsto necháme zhruba 10 minut odpočívat.
- Rozpálíme pánev a pokud je potřeba, potřeme olejem. Množství oleje není třeba přehánět.
- Část těsta nalijeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany.
- Hotové palačinky ozdobíme dle libosti. Bílkoviny můžeme doplnit tvarohem či bílým jogurtem. Nebojte se přidat vaší oblíbenou zdravější verzi sladké pomazánky a zasypat ovocem.
Proteinové palačinky
Palačinky mohou představovat snídani či dezert obsahující všechny potřebné živiny. Bílkoviny lze doplnit například přidáním vašeho oblíbeného proteinu.
Na 4 porce budete potřebovat:
- Banán 1 kus
- Ovesná mouka 150 g
- Vejce 2
- Mléko 200 m
- Vanilkový protein 30 g
- špetka soli
Jak na to?
- Banán nakrájíme na kousky a dáme ho do mixéru.
- K banánu přidáme všechny zbývající ingredience a rozmixujeme na hladké těsto.
- Rozpálíme pánev a pokud je potřeba, potřeme olejem. Stačí opravdu malé množství, ale samozřejmě pokud by se palačinky přichytávaly, nebojte se trochu přidat.
- Na rozpálenou pánev nalijte potřebné množství těsta a opékejte z obou stran.
- Hotové palačinky doplňte vším, co máte rádi. Ideální kombinace je například bílý jogurt, nedoslazovaný džem a kousek ovoce.
Špaldové cottage palačinky
Kromě mouky ovesné a ječné je skvělou volbou mouka špaldová. Ta palačinky obohatí o vlákninu, čímž se stanou o něco sytější. Bílkoviny zase doplníme přidáním sýru cottage.
Budete potřebovat:
- špaldová mouka 300 g
- vejce 2 kusy
- odtučněné nebo polotučné mléko 200 ml
- sýr cottage 300 g
- špetka soli
Postup přípravy:
- Do mixéru nasypeme špaldovou mouku a k ní přidáme vejce, mléko, cottage a sůl. Pořádně rozmixujeme na hladké, řidší těsto.
- Těsto necháme 10 až 20 minut odpočinout, aby se jednotlivé ingredience krásně propojily.
- Rozpálíme nepřilnavou pánev a pokud je potřeba, rozpustíme kokosový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít.
- Část těsta nalijeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany.
- Palačinky následně ozdobíme tím, co máme rádi. Vyzkoušet můžete tvaroh smíchaný s oblíbeným ovocem či marmeládou s nízkým obsahem cukru.
Palačinkový štrúdl
Zdravý štrúdl z palačinkového těsta, který si rozhodně každý milovník jablek zamiluje. Navíc je jednoduchý, rychlý a zdravý. Zkrátka sen!
Na 10 palačinek budete potřebovat:
- pohanková hladká mouka 70 g
- celozrnná špaldová hladká mouka 110 g
- vejce 3 kusy
- polotučné mléko 500 ml
- špetka soli
Na náplň budete potřebovat:
- středně velké jablko 4 kusy
- máslo 2 lžíce
- med 1 lžíce
- mletá skořice 2 lžičky
Jak na to?
- V míse smícháme všechny ingredience na palačinky tak, aby vzniklo jednolité těsto. Následně jej necháme 10 minut odpočívat.
- Vzniklý čas využijeme k přípravě náplni. Nejprve jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené jablko a na středním plameni přibližně 5 minut opékáme.
- Pánev sundáme z plotýnky a jablko promícháme s medem i skořicí.
- Rozpálíme pánev a pokud je potřeba, potřeme olejem. Množství oleje není třeba přehánět.
- Část těsta nalijeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany.
- Hotové palačinky naplníme jablečnou směsí a můžeme podávat. Pro doplnění bílkovin můžete přidat bílý jogurt.
Špenátové palačinky s tvarohovou náplní
Věděli jste, že palačinky si můžete dát i k obědu či večeři a nemusí být jen sladké? Jednu z možností představují zelené špenátové palačinky, které jsou plné prospěšných látek. Špenát má navíc pozitivní vliv na imunitu, krevní oběh či zrak. Podporuje také správnou funkci mozku a fungování nervů. Jde zkrátka o potravinu plnou benefitů.
Na 10 palačinek budete potřebovat:
- čerstvý listový špenát 100 g
- vejce 3 kusy
- polotučné mléko 200 ml
- špaldová hrubá mouka 65 g
- špetka soli
- špetka pepře
Na náplň do palačinek budete potřebovat:
- polotučný tvaroh 250 g
- čerstvá nasekaná pažitka 20 g
- olivový olej 1 lžička
- kvalitní kuřecí šunka 100 g
- cukrový nebo mražený hrášek 50 g
- špetka soli
Jak na to?
- Do mixéru dáme všechny suroviny na palačinky a rozmixujeme na hladké těsto. Hotové těsto necháme odpočinout.
- Během toho, co nám odpočívá těsto na palačinky, si připravíme náplň. Do mísy dáme tvaroh, pažitku, olej a vše promícháme. Hotovou náplň dáme vychladit do ledničky.
- Rozpálíme nepřilnavou pánev a přidáme olej dle potřeby. Stačí opravdu malé množství.
- Na pánev nalijeme část těsta a opékáme na mírném plameni. Palačinku stačí opéct z jedné strany do doby, než se začne od pánve odlepovat a uvidíte na ní bublinky. Trvá to asi 3 minuty.
- Kuřecí šunku nakrájíme na nudličky a nasucho ji opečeme na pánvi. Necháme ji tam asi 3-4 minuty. Mražený hrášek rozmrazíme dle návodu.
- Hotové palačinky potřeme tvarohovou náplní a posypeme hráškem s praženou šunkou.