Nejčastěji používána éčka v potravinách

Éčka, neboli přídatné potravinářské látky, jsou součástí mnoha průmyslově zpracovaných potravin. Ačkoliv se stala terčem kritiky a obav, ne všechna éčka jsou škodlivá. V tomto článku se podíváme na nejčastěji používaná éčka v potravinách a rozebereme, která z nich mohou být problematická a která jsou považována za bezpečná.

Obsah článku

A co jsou éčka v potravinách? 

Éčka jsou přídatné potravinářské látky, které se používají k úpravě vlastností potravin. Mohou to být konzervanty, emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla, barviva a mnoho dalších. Každá z těchto látek má svůj vlastní kód, kombinaci písmene E a čísel. Do potravin jsou pak přidávána aby zlepšila trvanlivost, konzistenci, vzhled nebo chuť. Tvoří éčka v potravinách seznam? Ano. Je jich spoustu a denně se s nimi setkává každý z nás. Používají se také proto, že se tak snižují náklady na výrobu a zjednodušuje se tak samotný výrobní proces. Často to může vést k tomu, že místo přírodních surovin obsahují chemické náhražky.

Kde se éčka nejčastěji vyskytují?

Potravinová éčka, neboli přídatné potravinářské látky, se nejčastěji vyskytují v široké škále průmyslově zpracovaných potravin. Níže jsou uvedeny některé příklady potravin:

  • Zpracované masné výrobky: Včetně uzenin, salámů, párků a konzervovaného masa. Tyto produkty často obsahují konzervanty jako dusitany (E249, E250) k zabránění růstu bakterií a pro zachování červené barvy masa.
  • Slazené nápoje: Šťávy, sirupy, limonády a nealkoholické nápoje, které mohou obsahovat barviva, konzervanty (např. E211 – benzoan sodný) a umělá sladidla (např. E951 – aspartam).
  • Pečivo a cukrovinky: Často obsahují emulgátory (např. E471 – mono- a diglyceridy mastných kyselin), zahušťovadla, barviva a konzervanty pro zlepšení textury, chuti a prodloužení trvanlivosti.
  • Polotovary a rychlá jídla: Obsahují širokou škálu éček včetně zvýrazňovačů chuti (např. E621 – monosodium glutamát), stabilizátorů a emulgátorů k zajištění konzistence a chuti.
  • Ochucené jogurty a mléčné výrobky: Mohou obsahovat umělá sladidla, barviva a stabilizátory k dosažení požadované chuti a textury.
  • Konzervovaná zelenina a ovoce: Konzervanty (např. E330 – kyselina citronová) se používají k zamezení plísně a udržení barvy.
  • Cereálie a snídaňové produkty: Mnohdy obsahují přídatné látky pro zlepšení chuti, barvy a prodloužení trvanlivosti.

Jsou všechna éčka škodlivá? 

Éčka nemusí být nutně škodlivá. Mnoho z nich totiž prošlo řadou toxikologických studií a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Například vitamin C, známý také jako kyselina askorbová (E300), je antioxidant a také konzervant. Podobně existují i další éčka, která mají pro lidský organismus pozitivní vliv.

Nejčastěji se vyskytující éčka v potravinách

Takzvaných éček je celá řada, proto se vytvořil seznam éček v potravinách, který zmiňuje všechna éčka, na která můžete v potravinách narazit. Nejčastěji můžete narazit na následující éčka.

E621 (monosodium glutamát)

Jedná se o dochucovadlo, které se často nachází v polotovarech, omáčkách, bujonech a chipsech. Některé studie naznačují, že může způsobovat migrény a další zdravotní problémy.

  • Potenciální rizika: Diskutovaná jsou možná zdravotní rizika jako migrény a další neurologické symptomy, ačkoliv vědecké důkazy jsou smíšené.

E330 (kyselina citronová)

Slouží jako konzervant a antioxidant, který se často používá v nápojích, sladkostech a konzervovaných potravinách.

  • Potenciální rizika: Přestože je obecně považována za bezpečnou, může u některých lidí vyvolávat citlivost nebo alergické reakce.

E211 (benzoan sodný) 

Tento konzervant se nachází v mnoha nápojích, omáčkách a některých druzích pečiva, kde prodlužuje trvanlivost.

  • Potenciální rizika: Byl spojován s vyvoláním alergických reakcí a může negativně interagovat s vitamínem C, vytvářející potenciálně karcinogenní benzol.

E250 (nitrit sodný)

Konzervant, který se používá v masných výrobcích, například v uzeninách, kde zabraňuje růstu bakterií a dodává masu atraktivní růžovou barvu.

  • Potenciální rizika: Může přispívat ke vzniku nitrosaminů, které jsou považovány za karcinogenní, zejména při vysokém příjmu zpracovaného masa. Může způsobovat také kožní problémy a bolení hlavy.

E951 (aspartam)

Aspartam je umělé sladidlo používané v řadě „dietních“ nebo „bez cukrových“ potravin a nápojů. Může být řazen i mezi jedny nejškodlivější éčka v potravinách.

  • Potenciální rizika: Může mít negativní vliv na metabolismus a způsobovat migrény, v extrémních případech i neurologické problémy.

E129 (červené Allura AC)

Syntetické barvivo používané k dodání červené barvy potravinám a nápojům.

  • Potenciální rizika: Bylo spojeno s alergickými reakcemi a hyperaktivitou u dětí.

Některá éčka mohou být problematická. Například dusitany, které se používají ke konzervaci masa, mohou v těle vytvářet karcinogenní nitrosaminy. Dalším příkladem jsou azobarviva, která mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

Když budete číst etikety, nic tím nezkazíte

Důležité je číst etikety potravin a informovat se o složení výrobků. Ačkoliv jsme si zvykli na “skenování” etiket a rychlé hledání “éček” ve složení, není tento přístup zcela stoprocentní. Výrobce totiž přídatné látky nemusí nutně uvádět pomocí “E” kódu, zcela postačující je uvedení potravinářské přídatné látky svým celým jménem. Proto ačkoliv ve složení výrobku nevidíte žádná “éčka”, automaticky to neznamená, že tyto látky nejsou ve výrobku obsaženy. Stejně tak skutečnost, že potravina takovou látku ve složení obsahuje, automaticky neznamená, že je potravina špatná. Samozřejmě, vždy je nejlepší volbou konzumace nezpracovaných potravin, které neobsahují žádná éčka.

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.