Níže najdete 5 receptů na letní saláty. Vybrali jsme pro vás klasiky, ale i nějaké netradiční nebo alespoň méně obvyklé, a přitom tak chutné! Mysleli jsme jak na milovníky masa, tak ale i na vegetariány. Ti zde najdou rovnou dva recepty bez masa. Tak hurá do příprav a přejeme dobrou chuť!
Obsah článku
- Caesar salát
- Pravý řecký salát
- Salát s grilovaným hovězím
- Salát Caprese
- Fazolový salát s tuňákem a rukolou
Caesar salát
- doba přípravy: 35 minut
- náročnost: střední
- nutriční hodnota: 1 933 kcal
- porce: 4
Suroviny:
Salát:
- 1 hlávka římského salátu
- 2 kuřecí prsa (bez kůže)
- 1 bílá bageta
- parmazán
- sůl a pepř
- olivový olej
Dresink:
- 100 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- šťáva z citronu
- 1 lžička medu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička strouhaného parmazánu
Postup:
- Nejprve nakrájíme kuřecí prsa na tenké nudličky.
- Do misky vedle si připravíme olivový olej, sůl a pepř. Kuřecí plátky v něm promícháme a necháme stranou odležet.
- Omyjeme celý salát a buď ho nakrájíme nebo natrháme (dle vašich preferencí) a přendáme ho nějaké hluboké misky.
- Dále se vrhneme na salátový dresink. Ten uděláme tak, že smícháme všechny ingredience do mísy a rozmixujeme je. Měla by vzniknout tekutá, ale krémová majonéza.
- Následně si připravíme bagetu a nakrájíme jí na drobné kostičky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a na něm bagetu opečeme. Zde malý tip! Můžete bagetu nejprve lehce předehřát v troubě. Křupavá bageta na pánvi poté nenasákne tolik olejem.
- Vezme maso a osmahneme na pánvi na sucho, tak 4 – 5 minut.
- A můžeme servírovat! Na dno misky dáme salát, poté kousky kuřecího masa, opečené krutony a navrh vše zalijeme dresinkem.
- V poslední řadě nastrouháme parmazán, posypeme jím vše a můžeme podávat.
Pravý řecký salát
- doba přípravy: 20 minut
- náročnost: snadné
- nutriční hodnota: 2 143 kcal
- porce: 4
Suroviny:
Salát:
- 0,5 ledového salátu
- 1 červená cibule
- 50 g černých oliv bez pecek
- 2 velká rajčata
- 1 okurka
- 115 g sýru feta
Dresink:
- 60 ml olivového oleje
- špetka cukru
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- 1,5 lžíce sekaného koriandru
Postup:
- Veškerou zeleninu nejprve opláchneme. Okurku a rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a salát buď nakrájíme nebo natrháme, dle vašich preferencí.
- Dále smícháme všechny suroviny na dresink.
- Olivy, pokud nejsou, rozkrojíme na půlky.
- Salát a zeleninu dáme do misky, přidáme k nim olivy, poté dresink a vše pořádně promícháme.
- Jako poslední vezmeme fetu. Opět ji buď nakrájíme nebo nadrobíme na kostky a dáme ji až na připravené porce salátu.
- A máme hotovo!
Salát s grilovaným hovězím
- doba přípravy: 30 minut
- náročnost: střední
- dávka: 1
Suroviny:
Salát:
- ledový salát
- rajčata
- papriky
- jarní cibulky
- hovězí steak
- vejce natvrdo
- vařené brambory ve slupce
- vařené zelené fazolky
- sůl, pepř
Zálivka:
- čerstvá bazalka
- rozmačkaný česnek
- vinný ocet
- olivový olej
- dijonská hořčice
Postup:
- Jako první si připravíme zálivku. Vezmeme všechny ingredience na zálivku, smícháme je a mícháme do hladka. Vznikne nám krémová konzistence.
- Předehřejeme si gril a mezitím si nakrájíme brambory na měsíčky.
- Na grilu následně opečeme papriky, jarní cibulky a brambory.
- Pokud máme na grilu místo, rovnou přidáme i maso. Bude trvat déle než zelenina.
- Během grilování natrháme / nakrájíme salát a přidáme k němu opečenou papriku, jarní cibulky, brambory, rajčata, vařené fazolky a vejce nakrájená na čtvrtky.
- Pečlivě si hlídejte propečenost masa!
- Až bude hotové, nakrájíme ho na tenké plátky, přidáme ho k salátu a zalijeme zálivkou.
- Celý salát osolíme, opepříme a můžeme podávat!
Salát Caprese
- doba přípravy: 5 minut
- náročnost: velmi snadné
- nutriční hodnota: 26 kcal
- porce: 1
Suroviny:
- 1-2 rajčata
- 1 mozzarella
- olivový olej
- bazalka
- pepř
Příprava:
- Mozzarellu i rajčata nakrájíme na plátky a ob vyskládáme na mělký talíř.
- Zalijeme olivovým olejem, posypeme bazalkou a na závěr opepříme.
Fazolový salát s tuňákem a rukolou
- doba přípravy: 20 minut
- náročnost:
- nutriční hodnota: 339 kcal
- porce: 4
Suroviny:
Salát:
- 1 balení rukoly
- 1 balení cherry rajčátek
- 1 konzerva červených fazolí
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
Zálivka:
- 1,5 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- citronová šťáva
- citronová kůra
- olivový olej
- pepř a sůl
Postup:
- Jako první omyjeme rukolu a pořádně ji osušíme.
- Dále otevřeme obě konzervy s fazolemi, propláchneme je a necháme okapat.
- Mezitím si nakrájíme cherry rajčátky na půlky a připravíme zálivku. Vezmeme všechny ingredience a našleháme je.
- Jako poslední nám zbývá vyndat talíř, vyskládat na něj rukolu, přidat rajčátky, tuňáka a vše promíchat se zálivkou.
- Můžeme podávat!
ZDROJE:
- https://www.toprecepty.cz/recept/22286-caesar-salat
- https://www.toprecepty.cz/recept/15735-pravy-recky-salat
- https://www.toprecepty.cz/recept/36372-salat-s-grilovanym-hovezim
- https://www.toprecepty.cz/recept/1351-caprese
- https://www.toprecepty.cz/recept/19730-fazolovy-salat-s-tunakem-a-rukolou