Manuál opalování – kdy a jak se opalovat?

Patříte mezi milovníky dokonalého opálení? Tento článek je přesně pro vás! Na jednom místě najdete všechny informace, díky kterým dosáhnete takového opálení, které vám všichni budou závidět.

Jak takové opálení vůbec vzniká?

Opálením se naše kůže chrání před spálením od slunečních paprsků. Jde tedy o reakci kůže na UV záření. Konkrétně jde o reakci na UVB a UVA záření. 

  • UVB záření aktivuje pigmentové buňky, které následně vyrábějí melanin (hnědý až černý pigment). Stimuluje tvorbu pigmentu a zesiluje zrohovatělou vrstvu kůže, čímž zvyšuje její přirozenou ochranu před spálením. Dále také stimuluje přirozenou tvorbu vitamínu D v těle.
  • UVA záření v kombinaci s kyslíkem působí na buňky melaninu v keratinocytech. Důsledkem je zhnědnutí kůže. Uvolňuje přirozené zásoby oxidu dusnatého v kůži, a tím zlepšuje proudění krve v cévách a srdci a posiluje tak kardiovaskulární systém

Opálení vzniká v horní vrstvě kůže – vrstvě, kde buňky postupně dozrávají a odumírají. Důsledkem odumírání buněk se naše opálení pomalu vytrácí. Jelikož jsme v létě pravidelně vystaveni slunečnímu záření, opálení je průběžně posilováno a ke zesvětlení opálení nedochází. V zimě jsme však před působením slunečních paprsků více chráněni, díky čemuž se dostáváme zpět na svou obvyklou hladinu (a barvu) melaninu.

Jak typ pleti ovlivňuje opálení?

Podle intenzity pigmentace, tedy množství a rozvrstvením melaninu v kůži rozlišujeme 4 fototypy.

  • Fototyp I

Pro fototyp I je charakteristická velmi bledá a citlivá pokožka. S tímto fototypem se také pojí vyšší míra výskytu pih. Typicky jde o jedince se zrzavými vlasy a světlou barvou očí. Pokud patříte do této skupiny, dosáhnout dokonalého opálení nebude vůbec jednoduché. Tento typ pleti obvykle nezhnědne, ale velmi rychle rudne. Je proto nutné se proti slunečnímu záření pečlivě chránit, abyste předešli nechtěnému spálení. Opalování by ideálně mělo trvat 5-10 minut.

  • Fototyp II

Pro tento fototyp je typická citlivá a světlá pokožka, která zhnědne jen velmi málo. Obvykle se vyskytuje u jedinců s blonďatými až hnědými vlasy. Oči jsou většinou zelené či modré. Vzhledem k vyšší citlivosti pokožky je rovněž důležité myslet na poctivou ochranu proti slunečním paprskům. Doporučená doba opalování je 10-20 minut. 

  • Fototyp III

Jde o nejběžnější typ pokožky, který se pyšní svěžestí a snadným hnědnutím. U tohoto typu existuje malá šance na spálení pleti. Jedinci s fototypem III mají světle hnědou pleť bez pih, vlasy tmavě blond až kaštanové a šedé nebo hnědé oči. Ideální doba slunění je 20-30 minut. 

  • Fototyp IV

Poslední fototyp se pyšní hnědou až olivovou pletí bez pih. Takoví jedinci obvykle mají tmavě hnědé vlasy a tmavé oči. Tento typ pleti velmi snadno hnědne a sluneční záření snáší bez větších obtíží. Ke zrudnutí dochází opravdu minimálně. To však neznamená, že byste měli opomíjet ochranu proti UV záření.

Jak dlouho se opalovat?

Optimální doba opalování je velmi individuální a vychází především z toho, jaký typ pleti máte. Naše pokožka je uzpůsobena produkci melaninu pouze po určitou dobu a do určité hladiny. Z tohoto důvodu je zbytečné při cestě za dokonalým opálením proležet na slunci celý den. Každá pokožka je jiná. Obvykle však během 2-3 hodiny na sluníčku dojdete ke svému dennímu maximu. U světlé pleti je tato doba ještě kratší.

Ideální je během opalování dělat přestávky. Délka jednoho intervalu slunění by měla vycházet z potřeb vaší pokožky. První dny to s celkovou dobou slunění příliš nepřehánějte. Se zhnědnutím pokožky můžete dobu opalování postupně prodlužovat. Když dobu na opalování přeženete, vystavujete se riziku spálení, vzniku puchýřů nebo úpalu.

Jak docílit rovnoměrného opálení?

Zásadní je se pravidelně otáčet. Neměli bychom zapomínat ani na opálení boků! Doporučuje se každých 15 minut otáčet o čtvrt otáčky – tedy na záda, bok, břicho, bok.

Péče před opalováním

Ať už máte jakýkoliv typ pleti, nikdy byste se neměli opalovat bez vhodně zvoleného opalovacího krému. Opalovací krém chrání naší pokožku před negativními dopady UV záření. Konkrétněji zabraňuje nejen nepříjemnému spálení, ale také předčasnému stárnutí či vzniku pigmentových skvrn. Míra ochrany před UVA zářením má označení PPD či Broad-Spectrum. Míra ochrany před UVB zářením má označení SPF.

SPF

Co nám vlastně hodnota SPF říká? SPF je označení pro dobu, po jakou vydrží pokožka na slunci bez toho, aniž by se začala pálit. Dalo by se tedy říci, že čím vyšší je SPF, tím delší je ochrana pokožky. Tyto vlastnosti jsou však nejsou ověřovány v běžných podmínkách. Délku ochrany však snižuje pocení, koupání či otírání. Reálnou délku ochrany ovlivňuje také UV index, tedy intenzita UV záření. 

Jaký opalovací krém zvolit?

Pokud chcete pokožku maximálně chránit, tak čím vyšší hodnota SPF a PPD, tím lepší. Toto pravidlo platí obzvlášť u jedinců se světlejším typem pokožky. Obecně se doporučují krémy o síle 30 až 50 SPF. Při výběru berte v potaz, v jakém prostředí se budete pohybovat. Pokud vás čekají obzvlášť teplé dny u moře, sáhněte po SPF 50. Pokud jde o ochranu před prvním jarním sluníčkem, postačí vám krém slabší. Aby vaše pokožka byla opravdu chráněna, je nutné použít tolik krému, kolik doporučuje výrobce. Jinak bude ochrana snížena.

Aby se vaše pokožka nevysušovala a ani nebyla příliš mastná, zohledňujte vždy při výběru její potřeby. Existují dokonce i opalovací krémy určené přímo pro ochranu obličeje. Na trhu naleznete také voděodolné opalovací krémy, díky kterým budete chráněni i ve vodě a zároveň nebudete nuceni po každé návštěvě vody nanášet novou vrstvu krému.

Jak často se mazat?

Abyste předešli nepříjemnému spálení, je vhodné mazat pokožku každé dvě hodiny či po každém koupání. 

Péče po opalování

Pobyt na sluníčku dává naší kůži pořádně zabrat. Proto je vždy nutné po opalování pokožku pořádně opečovat. Na trhu naleznete celou řadu produktů, která je na poopalovací péči přímo určená. Při výběru opět zohledněte potřeby vaší pokožky, aby dostala přesně to, co potřebuje. 

A proč bychom na péči po opalování neměli zapomínat? Vhodně zvolené přípravky dokáží hydratovat pokožku, urychlit její regeneraci a zpomalit projevy stárnutí. Některé přípravky dokáží prodloužit efekt opálení a nebo podrážděnou pokožku zklidnit a zchladit. 

Jak prodloužit dobu opálení?

  1. Na prvním místě jistě stojí pečlivá péče po opalování. Jak již bylo zmíněno výše, existují různé přípravky, které dokáží dobu opálení o něco prodloužit.
  2. Dalším pomocníkem je také peeling, který pokožku dokonale prokrví a napomáhá opálení krásně sjednotit. Není vhodné ho však používat na podrážděnou pokožku ihned po opalování. 
  3. Důležitá je také hydratace a to ať už zvenku nebo zevnitř. Kromě péče o naší pokožku je tedy důležité dodržovat pravidelný pitný režim.
  4. Na trhu naleznete také doplňky stravy, které dokonalé opálení trochu podpoří. Mezi nejznámější patří například betakaroten. 

Vše důležité bylo zmíněno a teď honem ven na sluníčko načerpat vitamin D. Nezapomínejte však, že nic se nemá přehánět!

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.